Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
18:42, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 18:42
Arama
MaviKaranlık Forum
Buerger Hastalığı
-
Tek Mesaj #2
M.u.R.a.T
Ziyaretçi
22 Şubat 2007
Ziyaretçi
Buerger hastalığı
(Sigara ile ilgili damar tıkanıklığı)
'Bacağı, ayak parmaklarından başlayarak bir dizi operasyonla diz üstüne kadar kesilen hastam, sigaraya devam ettiği takdirde diğer bacağını da kaybedeceğini bildiği halde, gizli gizli içmeye devam ediyordu. Çocuklar, bu hastaların sigara bağımlılığı sanıyorum çok güçlü oluyor!'
Tıp fakültesinde, bu yazımızın konusu olan hastalıkla ilgili dersi veren hocamızın söylediklerini, bu gün söylenmiş gibi hatırlıyorum.
Buerger hastalığı, temel olarak küçük ve orta boy atardamarları tahrip ederek, damarın beslediği bölgede Kangrene kadar giden hasara yol açan bir hastalıktır. Vakaların çoğu sigara içen, orta yaşlı, erkek hastalardır.
Hastalığın erken dönemlerinde belirti ve bulguları silik olup, sıklıkla ayakta başlayan parmak yaraları, solukluk ve soğukluk, uyuşukluk, karıncalanma ve yanma tarzında şikayetler görülür.
Hastalık ilerledikçe, yürüme ile artan istirahatle azalan bacak ağrıları yerleşir. Hasta uzun süreli yürüyüşlerde, giderek artan ağrı sebebiyle durmak ve dinlenmek zorunda kalır. Sıklıkla caddelerde, bu durma dönemlerinde vitrinlere bakılarak ağrının geçmesi beklendiğinden, klasik tıp kitaplarına bu durum 'vitrin belirtisi' olarak geçmiştir. İleri dönemlerde ağrı sadece hareketle değil, istirahat dönemlerinde bile hissedilmeye başlar.
Yine özellikle soğuk su ve hava ile temasta el ve bacaklarda morarma, ayakta şişme ve gangren ileri dönemlerde görülen bulgulardır.
Hastalığın sigara ile ilgisi kesin olarak gösterilmiş olup, sigarayı bırakmayan hastalar, uzuv kaybına yol açacak sonuçlarla karşı karşıyadır.
Hastalığın teşhisi için Doppler ultrasonografi ile damarlardaki kan akım seviyesi ve daralma gösterilir, damar içine kontras madde verilerek çekilen filmlerle teşhis kesinleştirilir.
Tedavi amacıyla önce genel tedbirler alınır.
Sigarayı bırakmak zorunludur, ayakları sıkmayan rahat ayakkabılar tavsiye edilir. Ayak temizliğine ve hijyenine dikkat edilir. Damar içinde tıkayıcı pıhtı oluşan hastalarda, pıhtıyı eritici, kanı sulandırıcı ilaçlar verilir. Gengren varlığında hasta yatırılarak uygun cerrahi metodla tedavi edilir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 18:42
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.