Arama

AreX - avatarı
AreX
Ziyaretçi
28 Şubat 2007       Mesaj #428
AreX - avatarı
Ziyaretçi
28 Şubat 2007

EPDK'DAN DOĞAL GAZ FATURASI AÇIKLAMASI... -EPDK: ''DOĞAL GAZ ABONELERİNİN GERÇEK TÜKETİM MİKTARLARINI BELİRLEMEYE YARAYAN 'DÜZELTME KATSAYISI' UYGULAMASI RUTİN İNCELEMEMİZ VE İZLEMEMİZ ALTINDADIR'' -''ÜLKEMİZDEKİ TÜM DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞİRKETLERİNİ ZAN ALTINDA BIRAKMAK VE BU ŞİRKETLERİ TÜKETİCİLER İLE KARŞI KARŞIYA GETİRMEK DOĞRU DEĞİLDİR''

ANKARA (A.A) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz abonelerinin gerçek tüketim miktarlarını belirlemeye yarayan ''düzeltme katsayısı'' uygulamasının rutin inceleme ve izleme altında olduğunu bildirdi.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın-yayın organlarında ''vatandaşların doğal gaz faturalarıyla kandırıldığı'' yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, doğal gaz sayaçlarından okunan doğal gaz miktarı, basıncı, sıcaklığı ve sıkıştırılabilirlik katsayısı dikkate alınmadığı zaman gerçek hacmini yansıtmayacağı, soğuk havalarda gazın yoğunluğu azaldığı için sayacın gaz miktarını normalden daha eksik, sıcak havalarda ise gazın yoğunluğu arttığı ve gaz genleştiği için sayacın normalden daha fazla ölçtüğü belirtildi.

Bu nedenle, gerçek değerin tespiti için basınç ve sıcaklık düzeltmesinin yapılmasının zorunlu olduğunun ifade edildiği açıklamada, sayaçlardan ölçülen hacim değeri, otomatik hacim düzelticisi vasıtasıyla veya düzeltme katsayısı ile çarpılarak düzeltilmiş hacme çevrildiği, her şehrin atmosferik basıncı ve sıcaklık değeri farklı olduğundan düzeltme katsayılarının da farklılık gösterdiği vurgulandı.

Bu konuyla ilgili düzenlemenin EPDK tarafından 2003 yılında yapıldığının belirtildiği açıklamada, buna göre doğal gaz dağıtım şirketlerinin ilgili mevzuat çerçevesinde, her yıl başında gelecek yılın her ayı için uygulayacakları katsayılarını kuruma bildirdikleri ve internet sitelerinden duyurdukları kaydedildi.

Bu katsayıların faturalarda açıkça belirtildiği, tüketicilerin de her zaman bunları fatura üzerinden kontrol edebilme imkanı bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, ''Diğer taraftan EPDK bu rakamları ve fatura örneklerini düzenli olarak izlemekte ve tutanak altına almaktadır. Konu sürekli, rutin incelememiz ve izlememiz altındadır'' denildi.

Açıklamada, mevzuata göre bir dağıtım şirketinin bu katsayıyı yanlış uyguladığının tespit edilmesi halinde gerekli inceleme ve soruşturma sonucunda gerekli düzeltmelerin yaptırıldığı vurgulanarak, şöyle denildi:
''Kurumumuz tarafından bugüne kadar bu durumun sadece bir şirketin esasen özelleştirilmesinden önceki döneme ait uygulamalarında yaşandığı tespit edilmiş ve bu hususun düzeltilmesine karar verilmiştir. İlgili şirket kararı uygulamaya başlamıştır.

Hal böyle iken, bazı medya haberlerinde yer alan, somut örneklere değil, bir takım duyumlara dayanan, kaynağı ve muhatabı belli olmayan değerlendirmelerle ülkemizdeki tüm doğal gaz dağıtım şirketlerini zan altında bırakmak ve bu şirketleri tüketiciler ile karşı karşıya getirmek ve bu konuda bir denetim yapılmadığı izlenimi uyandırmak doğru değildir.''