Arama


ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #2
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Bugünün fakir ülkesi Kamboçya’da bin sene öncesinde gelişen uygarlık sırasında da, şimdi olduğu gibi tarım ve pirince dayalı yaşantısı vardı.

Angkor krallığı sonrası, 1700 lerin başından itibaren Fransız ve İngiliz’ler tarafından olarak soyuldu, sömürüldü. Daha sonra Kızıl Khmerler döneminde Pol Pot yönetiminde onun ideolojisi doğrultusunda, sanatkarlardan, okumuş insanlarına kadar herkes köylü olarak pirinç tarlalarında çalıştırıldı. 3 milyondan fazla kişinin öldürüldüğü katliamlar yapıldı.
Şimdi turizm ile toparlanmaya çalışıyorlar.
Cilalı taş devri usulu su üstü yaşamı

Kamboçya’daki yakınlarında konumlanan Anghor Thom ve Anghor Vat mabetlerinin dünyanın insan yapımı harikalarındandır. Çok önemli dini merkezlerdendir.
Brahman inancı ilkelerinin önemli özelliklerinden biri olan "yönelme" konusuna dayandırılarak Mısır piramitleri gibi Orion doğrultusunda inşa edilmişlerdir. Tapınak inanılan tanrının geldiği varsayılan doğrultunun kutsal olarak kabullenildiğini ve bu yön doğudur. Ancak Anghor Thom binasında, Şiva'nın geliş yönü olan batının en şaşalı ve derin anlamlar yüklü yön olarak ele alındığını açıklanıyor. Arka alanda yer alan kapılar zafer ve ölümün simgeleri.
Brahman inancında simetrinin önemin, bu simetri kurgusunun neredeyse tüm mekanlarda bol ışıklı düzenlemeler ve iç mekanlarda tanrı heykel ve maketleriyle bütünleşir. Dört tanrılı kurgunun merkezinde Brahman'a ait simgelerin yer alır.
Fitus Ağacı'nın suya olan yönelimi ve bu yönelimin kesintisiz akışı içinde adeta mimarinin bir parçası haline gelen Fitus Ağacı, yumuşak doğal malzemenin sert taşla geçişiminin etkisiyle dikkat çekicidir. Fitus'un yanı sıra bambu motifli taşlar, bayon sitilinde yapılmış insan başı heykelleri ve faluslar da yine mimariyi zenginleştiren öğeler.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Eylül 2010 19:52 Sebep: Kırık Link