Arama

İzmir - Tek Mesaj #8

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
15 Mart 2007       Mesaj #8
perlina - avatarı
Ziyaretçi
İzmir Hakkında
Ad:  GİF İZMİR.gif
Gösterim: 3999
Boyut:  686.9 KB
  • Victor Hugo "İzmir prensestir, çok güzel şapkası ile." (19. yy)
  • Montemont "İzmir, Anadolu kentlerinin kraliçesidir." (1828)
  • Gustave Flaubert (Kadifekale'den güneşin batışını seyrederken) "Şimdiye kadar bu kadar güzel olanını görmemiştim." (1850)
  • Andersen "İzmir'in evleri, tıpkı kuzey ülkelerindeki evler gibi. Evler beni çoketkiledi." (1838)
  • Lamartine "İzmir,bir Doğu kenti olarak düşlerimdeki kente hiç benzemiyor.Burası sanki Küçük Asya sahillerine getirilmiş bir Marsilya gibi, zengin Avrupalı tüccarların Paris ya da Londre'dakinden farksız bir biçimde yaşamlarını sürdürdükleri geniş ve zarif bir ticaret kenti." (1850)
  • Arundell "Körfez,pek çok yönden Napoli'ye benziyor; körfezi çevreleyen volkanik dağlar büyüleyici." (1827)
  • Chateaubriand "İzmir'e geldiğimde bir başka Paris'e gelmiş gibi oldum."(19. yy)
İzmir'e giriş
Türkiye'nin 3. Büyük kenti olan İzmir'e geçerli bir pasaportla giriş yapabilirsiniz. Kara, hava, deniz ve demiryoluyla ulaşılabilen İzmir'e, Yunanistan ve İtalya'dan düzenli feribot seferleri bulunmaktadır. Havaalanından direkt otoyol oluşu, ulaşımı kolaylaştırmaktadır

Para birimi
İzmir'de,Türkiye'nin genelinde olduğu gibi, kullanılan para birimi Türk Lirası (TL)'dır. Dövizinizi bankalarda, otellerde ve döviz bürolarında bozdurabilirsiniz. Ayrıca çoğu yerde kendi para biriminizle de alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartlarının birçoğu kabul edildiği gibi,Türk bankalarının ATM'lerinden kendi banka kartınızla para çekmeniz de mümkündür.

Ula
şım

Şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, belediye vapurları, metro, dolmuş ve taksilerle sağlanmaktadır. Ayrıca oldukça uygun fiyatlarla araba da kiralayabilirsiniz. İzmir'de trafik sağ taraftandır. Sürüş sırasında emniyet kemeri takmak zorunlu ve trafik işaretleri uluslar arası normlardadır. Çevresi otoyol ağlarıyla örülmüş olan İzmir'in en uzak noktasına bir saat içinde ulaşabilirsiniz.

Dil

Resmi dil Türkçe'dir. Ancak başta esnaf olmak üzere, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Flamanca konuşan birçok kişiye rastlayabilirsiniz. Tabelaların çoğu da Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yazılmıştır.

Halk

İzmir halkı Yunanistan, Yugoslavya, Bulgaristan göçmenleri, çingeneler ve İzmir'in yerlilerinden oluşmaktadır. Ayrıca Rum, İtalyan ve Musevi azınlıklar da önemli yer tutar. Bunun dışında İzmir'de yaşayan Avrupa ve Amerikalıların da sayısı oldukça fazladır. İzmir halkı çoğunlukla Müslüman olmasına karşın; yabancılar,yabancı kökenliler ve azınlıkların kendi ibadethaneleri bulunmakta ve burada özgürce dinlerini devam ettirmektedirler.
Tarihsel kültür birikimi çok fazla olduğundan; demokratik, ileri görüşlü ve modern bir halkı vardır.

Telefon

Kendi ülkenizden İzmir'i aramak için önce Türkiye'nin kodu olan (0090),ardından İzmir'in kodu olan (232)'yi, yurtiçinden İzmir'i aramak için (0232),ardından arayacağınız numarayı çevirirsiniz.
Ülkenizde kullandığınız cep telefonunuzu İzmir'de de kullanabilirsiniz. Türk GSM şebekelerinden biri üzerinden çalışacaktır. Aynı zamanda kontörlü telefon kartı satın alıp, ankesörlü telefonları da kullanabilirsiniz.

Yemek

Ege insanının sofrasında sebze ve doğal bitkilerden oluşan zengin yemek çeşitleri bulunur. Ot kültürü Yunanlılarla aynıdır. Ancak İzmir'de Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü restoranlar ve balık restoranlarının yanı sıra,hemen her restoranda dünya mutfağından örnekler, ayrıca Çin, Kore, Meksika, İngiliz, İtalyan ve daha birçok ülkeye özgü restoranlar, bunun yanı sıra oldukça fazla fast food bulabilirsiniz.

Al
ışveriş
Gümüş ve altın takı, mücevherat, tavla takımı, deri, nazar boncuğu, halı ve kilim gibi popüler hediyeliklerin yanı sıra aklınıza gelebilecek her türlü ürünü bulabilirsiniz. Özellikle Türkiye'nin tekstil alanında üretici ve ihracatçı olması nedeniyle tekstil konusunda alışverişe saatlerinizi verebilirsiniz. İzmir, Türkiye'nin yaşam standardı açısından en ucuz şehirlerindendir.

İ
klim
Tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazların kurak ve sıcak geçtiği İzmir'de, kışlar ılıman geçmektedir. İzmir'de dört mevsimi yaşayabilirsiniz.

Bitki
örtüsü
İzmir'in doğal güzellikleri tarihle iç içe geçmiş,bitki örtüsü, çok çeşitli kuş ve böcek türleriyle zenginleşmiştir. İzmir dahilindeki genel orman sahası 1.000.000 hektar civarındadır. Çok sayıda maki türü yetişmektedir.

K
ültür ve sanat
Sinema, tiyatro, sanat merkezi ve müzeler ilgi görmektedir. Birçok medeniyete sahne olmuş bir şehir, aynı zamanda bir liman kenti olması, modern ve ileri görüşlü bir halkı olmasının nedenidir.
İzmir sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri ile adeta bir "IRMAK ŞEHİR"dir.
İzmir' de tarih süzgeçten geçirildiğinde; süzgeç üzerinde kalanlar İzmir halkına ve İzmir'e gelmek isteyen yerli ve yabancı her yaştan ziyaretçiye; kaliteli, ekonomik, güncel ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet verilebileceğini göstermektedir.
Uluslararası İzmir Festivali 1987'den beri Haziran-Temmuz ayları arasında düzenlenmekte, festivalin etkinlikleri Ege'nin binlerce yıllık kültür mirasına sahip olan mekanlarda ve kent merkezinde yapılmaktadır.
Festival kapsamında bugüne kadar Ray Charles, Paco de Lucia, John Baez, Tanita Tikaram, Jethro Tull, Chris de Burgh, Sting, Chick Korea, Brayn Adams, James Brown gibi sanatçıların yanında çok sayıda ünlü yerli ve yabancı topluluklar konserler vermiş, klasik müzik, bale ve tiyatro gösterileri düzenlenmiş olup, her yıl ünlü sanatçı ve gruplarla devam etmektedir.
Kent merkezinde Atatürk Kültür Merkezi, Sabancı Kültür Merkezi, İsmet İnönü Kültür Merkezi ve İzfaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplantılar ve kültürel etkinlikler düzenlenmekte, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatrosu sanatsal ve kültürel ihtiyaçları karşılamaktadır.
Avrupa Caz Festivali her yıl Mart ayının ilk yarısı içerisinde yapılmaktadır. Festival, yerli yabancı caz topluluklarının katılımı ile İzmir'de caz severleri biraraya getirmekte ve kentimizin kültürel zenginliğine önemli katkı sağlamaktadır.
Konak, Karşıyaka Belediyelerinin kültür sanat birimleri, İzmir Kültür ve Sanat Vakfı, İzmir Kültür Sanat Derneği, Fransız, Amerikan, Alman, Kıbrıs Kültür Dernekleri, Ege Kültür Vakfı, Türk İtalyan Dostluk ve Kültür Derneği vb. kuruluşlar tarafından yapılan organizasyonlar, İlimizdeki 5 Üniversite tarafından düzenlenen kültürel faaliyetler de İlimiz kültürel yaşamını canlandırmaktadır.
İzmir' de TRT Radyo ve Televizyon Kurumu, özel sektöre ait TV kanalları, radyolar ve yazılı basın da kent organizmasının sürekli canlı tutulmasını sağlamaktadır.
İzmir' de tarih sahnesinde öne çıkanlardan bir kaçına aşağıda yer verilmiştir. Sadece bunlar bile İlimizin kültürel zenginliğini göstermeye yetmekte ve İzmir' i ziyarete değer kılmaktadır.


Sanayi ve ticaret

İzmir bir liman kenti oluğundan, özellikle ithalat ve ihracat kolaylıkla yapılmaktadır. Gelişmiş bir sanayi ve yan sanayi sektörü vardır. Avrupa'nın yatırım sıralamasında en ön sıradadır.

Tar
ım ve hayvancılık
Her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliği, açık alanlarda olduğu gibi seralarda da yapılmakta, hem yurt içine hem de yurt dışına ihraç edilmektedir.
Hayvancılıkta, özellikle tavukçuluk çok gelişmiş olup, diğer tür besicilik de yoğundur.
Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra çiçekçilik de gelişmiş olup, Avrupa pazarlarına sürülmektedir.

Kilise ve Sinegoglar
Katolik Kiliseleri
Ad:  karsiyaka.jpg
Gösterim: 3318
Boyut:  109.3 KB
  • Saint John Kilisesi Şehit Nevres Bulv. No:3
  • Saint Polycarpe Kilisesi Gaziosmanpaşa Bulv. No:18 veya Necati Bey Cad. No:2
  • Santa Maira Katolik Kilisesi Halit Ziya Bul. No:67
  • Santıssımo Rosarıo (1484 Sokak)
  • Domeniken Kilisesi (1408 Sok. No.8)
  • Notre Dame de Lourdes(81 Sok. No:11 Göztepe)
  • Santa Maria (80 Sokak No:5 Bornova)
  • Saint Antoine (1610 Sokak No:7 Bayraklı)
  • Saint Helene (1729 Sokak No:53 Karşıyaka)
Protestan ve Anglikan Kiliseleri
  • Mary Magdelena (Hürriyet Cad. 18 Bornova)
  • Felemenk Protestan Kilisesi (1274 Sok. No:24)
  • Alsancak Angilkan Kilisesi (Alsancak Garı Karşısı)
Sinegoglar
  • Beth Israel Sinegogu (Mithatpaşa Cad. No:265)
  • Sinyora veya Giveret Sinagogu (927 Sokak No:77)
  • Saar Aşamayim Sinagogu (1390 Sokak No:4/2)
  • Hevra(Talmut Tora) Sinegogu (937 Sokak No:38)
  • Salom Sinegogu (927 Sok. No:38)
  • Bilkur Holim Sinegogu (İkiçeşmelik Caddesi No:40)
  • Algazi Sinegogu (927 Sokak No:73)
  • Etz Hayim Sinagogu (937 Sokak No:5)
  • Bet İllel Sinagogu (920 Sokak No:23)
  • Ros Aar Sinagogu (Karataş 281 Sokak No:67)
Müzeler
İzmir'de ilk Arkeoloji Müzesi üç senelik eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927 yılında Tepecik Semtinde bulunan eski Ayavukla Kilisesinde ziyarete açılmıştır.
Daha sonra Konakta Bahribaba Parkı içinde yeni ve modern bir müze binası inşa edilerek 1984 yılında ziyarete açılmıştır.
Müze, teşhir salonları, laboratuarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu ile her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Üç katlı olan müze binasında teşhir seksiyonlar halinde hazırlanmıştır.
Ayrıca; Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu, İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Atatürk Müzesi, İzmir Devlet Resim- Heykel Galerisi Müzesi de Kentimizin önemli müzeleri arasında sayılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Kasım 2016 18:19