Arama


Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Mart 2007       Mesaj #3
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Klarinet

Tüm dünyadaki senfoni orkestrası, opera orkestrası, tiyatro ve caz orkestralarında teknik kapasitesi yüksek, ses rengi parlak, dramatik ve alaycı özelliğe sahip olan, tahta nefesli sazlar grubundan klarinet en kalabalık ve çeşitli aileye sahiptir. Re klarinet, mibemol klarinet, do klarinet, sibemol klarinet, la klarinet, alto klarinet, bas klarinet, ve kontrabas klarinet olmak üzere çeşitleri vardır.
Kamışı taktığımız bek dahil olmak üzere beş parçadan oluşmaktadır: kalak, alt gövde, üst gövde, çeşitli ölçülerde baril ve bek. Tek kamışla çalınır.
Ses genişliği en kalın mi sesinden en ince do sesine kadar 3.5 oktavdır. Perdeleri hem açık hem de kapalı olarak dizayn edilmiştir. Orkestra içinde ve solo olarak hemen hemen her eserde gerek ajilite gerek ses rengiyle en zor pasajları seslendirebilecek kapasitededir.
Konservatuvarımızda 1 yıl hazırlık, 3 yıl lise, 4 yıl lisans, iki yıl da yüksek lisans olarak öğrenim görmektedirler. Hazırlık yılında öğrencilerin enstrümana olan yatkınlığı araştırılarak yıl sonunda yapılan sınav sonrası öğrencinin enstrümana adapte olup olamayacağı, pozisyon olarak, ton olarak enstrümanı çalıp çalamayacağı saptanır. Bu sınavdan sonra klarinet dalına kabul edilen çocuğa lise döneminde tüm gamlar, tiersler, arpejler, etüdler ve müfredata uygun olmak üzere küçük piyanolu parçalar verilerek parlak bir sonorite, akıcı bir teknik ve iyi bir müzikalite elde edilmeye çalışılır. Lisans döneminde bütün solo eserleri çalma ve tanıma, repertuvar genişletme üzerinde durulur; orkestra sololarından önemli soloları öğrenerek solo ve orkestracı olarak yetişir. Daha ileri sınıflarda ise çok zor parçaları ve konçertoları bitirerek orkestralarda rahatlıkla çalabilecek konuma getirilir.
Klarinet caz müziğinde dünya çapında büyük bandolarda yaylı sazların görevini tam olarak üstlenir. Bu yüzden büyük bandolarda otuz ila kırk arası klarinet bulunur. Caz müziğinde klarineti çok iyi çalan bir enstrümancı saksofon ailesinin hemen hemen hepsini çalabilir.