Arama

Japonya ve Japonya Tarihi - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Nisan 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japonya

125px Flag of Japansvg

Japonya (Japonca'da Nihon veya Nippon, 日 (güneş) 本 (kaynak), kelime anlamı "güneşin kaynağı"), Uzak Doğu'da adalardan oluşan bir ülkedir. Hiçbir ülke ile kara sınırı yoktur. Kuzeyinde Kore Yarımadası (Güney Kore ve Kuzey Kore) ve Rusya ile sınırlanan Japon Denizi bulunur. Batıda deniz ötesinde Tayvan ve Çin ile komşu olan Japonya'nın doğu ve güneyinde ise Büyük Okyanus bulunur.


Ülkenin resmi adı Nihonkoku, eski Çince'de 'Güneş doğan ülke' anlamına gelmekteydi.
Japon mitolojisi, ilk imparatorun M.Ö. 7. yüzyılda tahta çıkışını anlatır. Ancak tarih kaynaklarına göre 3. yüzyılla 5. yüzyıl arasında Japon devletinin kurulmuş olduğu kabul edilir. Devletin kuruluşundan beri devam eden Japon hanedanı dünyada en eski tarihli imparatorluk hanedanıdır.


Coğrafya

Japonya dört büyük ada (Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu) ve pek çok küçük adadan oluşur. Kyushu'nun güneybatısında Ryukyu adaları bulunur. Ryukyu 19. yüzyılda Okinawa eyaleti olarak Japonya'ya katılmıştır.

Japon adalarının en büyüğü olan Honshu beş coğrafi bölgeye ayırılır. Yani Japonya dokuz bölgeden oluşur: Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kinki, Chugoku, Shikoku, Kyushu ve Okinawa. Bölgeler ise toplam kırk yedi eyaletten oluşur. En büyük kentleri Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya, Sapporo. Kobe, Kyoto, Fukuoka, Kawasaki, Hiroşhima, Saitama ve Sendai'dir.

Yönetim Biçimi

1890'da yürürlüğe giren Meiji Anayasası'na göre imparator mutlak hakimdi. Ancak II. Dünya Savaşı'nın sonrasındaki yeni Japon Anayasası, imparatorunun rolünü simgesel alanda sınırlayıp, devletin siyasi güçlerini kabine ve parlamentoya vermiştir. Günümüzde devletin başkanı olan başbakan, parlamentodaki milletvekillerinden seçilmektedir.

Japon parlamentosu iki bölümden oluşur. Temsilciler Meclisi, yani Alt Meclis (Şugiin) için her 4 yılda bir seçim yapılır. Üst Meclis, yani senato (Sangiin) için ise her 3 yılda bir yapılan seçimlerde üyelerinin yarısını yenilenir. 20 yaşından büyük her vatandaş Alt ve Üst Meclis'in seçimlerinde oy kullanabilir. Alt Meclis'in yetkileri Üst Meclis'ten daha fazladır.

Mitoloji

Amaterasu Amaterasu-oo-mikami Japon Şinto dininin güneş tanrıçasıdır. Japon imparatorluk ailesinin mitsel atasıdır. 天照大神 kelimesi Cennetlerde Parıldayan Tanrıça anlamına gelir.Kojiki'ye göre, onun kural tanımaz erkek kardeşi Susanoo her şeyi yerle bir edip, Amaterasu'nun pirinç tarlalarını, tapınakları tarümar edince, tanrıça (ki dişi olduğu konusunda tartışmalıdır) buna çok içerlenir ve Ama-no-Iwato isimli mağaraya gizlenir. Güneşini kaybeden dünya karanlıktır artık.

Diğer tanrılar onu saklandığı yerden çıkarmak için bir oyun kurarlar. Tanrıça Ama-no-Uzume mağaranın önüne bir ayna koyar ve baştan çıkarıcı bir dans etmeye başlar. Bu bir kutlamadır, ve gelen seslerden meraka kapılan Amaterasu mağaradan dışarı uzandığında kendi yansısından ürker. Bu diğer tanrıların onu çekip çıkarması için iyi bir fırsattır.

Torunu Ninigi-no-Mikoto'yu Japonya'da barışı sağlaması için yeryüzüne gönderir. Onun oğlu ise Japonya'nın efsanevi ilk tennoosu (imparatoru) olur üç kutsal silahı ile Kılıç, Mücevher ve Ayna.Bu Japonya'nın İmparatoru mitsel temellere bağlama eğilimini yansıtır. Bu yapı ikinci dünya savaşından sonra büyük ölçüde çökse de Tenno halen dinsel niteliklerini muhafaza ediyor.

Tarihi

Taşdevrinden 4'ncü yüzyıla kadar

Japon takımadalarına, ilk olarak adaların hala Asya kıtasının bir parçası olduğu dönemde, yaklaşık 100 bin yıl önce yerleşilmişti. Arkeolojik araştırmalar yontma taş devrinde takımadalarda yaşayan insanların temelde avcılık ve toplayıcılıkla geçindiklerini ortaya çıkarmıştır. Cilalı taş devrinde zarif taş aletler yapılmış, ok ve yay kullanılarak ileri avlanma teknikleri geliştirilmiş ve yemek pişirmek ve saklamak için toprak kaplar üretilmiştir. Jomon stili (sicim desenli) kaplar nedeniyle, MÖ. 8 bin ile MÖ. 300 yılları arasındaki dönem Jomon dönemi olarak adlandırılır.

MÖ.300 yıllarında Asya kıtasından tarım, basit pirinç ekimi ve metal işçiliği teknikleri gelmiştir. Japonya'da yaşayanlar tarımsal üretimi artırmak için günlük yaşamlarında tarım aletleri ve demir silahlar, ayrıca dini ayinler için bronz kılıçlar ve aynalar kullanmışlardır. Bu dönemde işbölümü, yöneten ve yönetilenler arasındaki ayrılığı derinleştirmiş ve ülkede pekçok küçük devlet kurulmuştur. MÖ. 300 ile MS 300 yılları arasına rastlayan ve çömlekçi çarkında seramiklerin üretildiği döneme Yayoi dönemi denmiştir.

4'ncü yüzyıldan 8'nci yüzyıla kadar

4. yüzyılda küçük devletler birleşti ve tüm milleti yöneten güçlü politik otorite Yamato'da (şimdiki Nara eyaleti)