Arama

Truva (Troya) Savaşı - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  2.JPG
Gösterim: 1432
Boyut:  27.9 KB
Truva savaşı

Bugün Çanakkale ili sınırlarımız içinde yer alan Truva, ilk çağ Yunan dünyasında yeryüzünün en ünlü ve en zengin şehriydi. Adı günümüze kadar gelen bu antik şehir ününü; ismi ile aynı olan savaşa ve bu savaşı anlatan Homeros’a ait ‘İliada’ destanına borçlu. Bu büyük savaş , tanrıçalar arasındaki güzellik yarışı sonrasında güzeller güzeli Helena’in Paris tarafından kaçırılışı ile başlar ve pek çoğumuzun bildiği tahta at kandırmacası ilede biter. Kadın güzelliği yüzünden bu savaş çıkmasaydı Truva bugün bu kadar ünlü olamazdı sanırım.

SAVAŞIN NEDENİ ve HAZIRLIKLARI
Olymposlu tanrı ve tanrıçalar geçimsizlik tanrıçası Eris’ten pek hoşlanmaz ve onu verdikleri şölenlere pek çağırmazlardı. Kral Peleus ile Thetis’in düğününede çağrılmayan ve öç almaya karar veren Eris düğüne elinde ‘En güzel kadına’ yazan bir altın elma ile çıkagelir. Hera, Afrodit ve Athena bu ünvan için hak iddia ederler ve yargıyı Zeus’un vermesini isterler. Zeus ise hakem olarak Truva kralı Priamos’un 50 oğlundan biri olan ve İda dağında çobanlık yapan Paris’i tayin eder. Paris’i babası Truva şehrinden uzak tutmaktadır , vaktiyle bir kehanette oğlunun Truva şehrinin yıkımına neden olacağını öğrenmiştir.

Hera, Afrodit ve Athena onu etki altına almak için çeşitli düzenlerle İda dağına gelirler. Hera Parise’e Asya imparatorluğunu vermeyi, Athena bilgeliği ve savaşlarda zaferi, Afrodit ise ölümlülerin en güzeli olan kadının Zeus ile Leda’nın kızı olan Helena’ın- aşkını sunar. Paris, nede olsa erkek, üzerinde ‘en güzele’ yazan elmayı Afrodite uzatır.

Helen ise Sparta kralı Menelaos ile mutlu bir evlilik sürdürmektedir. Öyle güzel bir kadındir ki Helen Yunanistan’ın bütün prensleri , kralları onunla evlenmek istemiş, önce babalığı Tyndaros birine versem öteki savaşmaya kalkacak korkusundan evlendirmeye yanaşmamış ve sonra bir çare bulmuştur. Helen’in istediğini seçeceğini söylemiş , ama seçim öncesinde tüm adaylardan Helena’in seçeği kocasına yaşadıkları sürece destek olacaklarına ve yardım edeceklerine dair ant etmelerini istemiştir. Herkezden söz alındıkta sonrada Helen Agamemnon’un kardeşi Menelaos’u eş seçti ve Sparta’ya kral odu.

Afrodit bir kez söz vermiştir en güzel kadını vereceğine ve Paris’i alır ve Menelaos’un sarayına götürür. Sparta kralı güleryüzlü karşılar Paris’i , günlerce ağırlar ama Girit’e gitmesi gerekmektedir, konuğunu bırakarak Sparta’dan ayrılır.Döndüğünde ise ne Paris’i nede Helena’i sarayda bulunmamaktadır.
Ad:  3.jpg
Gösterim: 1346
Boyut:  54.9 KB

Çılgın dönen Menelaos’un aklına Tyndaros’a verilen söz gelir ve Yunanistan’ın dört bir yanına haber gönderip yardım ister.Her yandan ordular ve krallar akın eder yardım etmek için. Sadece Ithaka’nın akıllı kralı Odysseus ve Peleus’un oğlu Akhilleus eksiktir. Akıllı Odysseus Truva savaşının ne kötülükler getireceğini görmüş ve katılmamak için deli numarası yapmaktadir. Bir tarlaya tohum yerine tuz ekmektedir fakat kralın numarası anlaşılır ve oda ister istemez askerleri ile Sparta’ya gelir. Akhilleus’un annes Thetis, oğluna Truva’ya giderse sağ dönmeyeceğini bilmektedir ve oğlunu kadın giysileri ile kızların arasında saklamaktadır. Onu bulmak akıllı Odysseus’a düşer ve oda bulur ve böyle kaçmanın erkekliğe yakışmayacağını belirterek Akhilleus’u alıp Yunan komutanlarının yanına gelir.

Mevcut donanma 100 bin adamdır .Truva’ya doğru yola çıkmak için sabırsızlanan ordunun komutanlığı Agamemnon’a verilir. Bütün ordu yelken açmaya hazırken rüzgar kesilir ve kahin Kalkhas’a danışılır.Kahin, Artemis’in öfkesinden kaynaklandığını söyler ve kral Agamemnon kendi kızı İphigeneia’yı kurban ederse rüzgar çıkacaktır. Kral için Truva’yı yerle bir etmek herşeyden önemlidir ve kızını Artemis’e kurban eder. Bir süre sonra rüzgar çıkar ve artık Yunan donanması Truva yolundadır.

Kaynakça:
MITOLOGYA – Edith Hamilton
MITOLOJI SOZLUGU- Azra Erhat
Yunan ve Roma Mitolojisi- Colette Estin- Helene Laporte
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2017 01:33