"Aydınlanma insanın kendine dayattıgi toyluktan çıkabilirdır."
"Ben evrenden koptum! Yitirdim benliğimi Tanrıların gözdesiydim oysa. Sınadılar beni, Pandora'yı verdiler, İyiliklerle dolu Pandora, tehlikelerle dolu Pandora! Onlar, beni iteleyen Pandora'nın cömert dudaklarına, Onlardır beni ayıran ondan, yokluğa iten!"
"Almanların sahip oldukları en nefis eser Werther’dir ve onu diğer dillerdeki şaheserlere karşı çıkarabilirler. Roman olarak tanındığı için, birçok kişi onun bir şaheser olduğunu bilmezler. Halbuki ben, heyecan şaşkınlıklarına ait daha göze çarpan, daha gerçek bir tasvir; tabiatın bir girdabı olan ve bütün gerçeklerin, görmesini bilenin gözleri önünde ayan beyan serildiği felaket içinde, daha keskin bir görüş taşıyan bir kitap tanımıyorum. Werther’in karakteri, insanların büyük çoğunluğunun karakteri olamaz. O, kötü bir toplumsal düzenin sağlam düşüncelere sahip bir insana verebileceği zararları bütün yönleriyle ortaya koyar. Kahramanında aşk acısından başka bir acının varlığını da ortaya koyduğu, ruhunda küçümsenmenin şiddetli acısını ve bu küçümsemenin kaynağı olan sınıf gururuna karşı duyduğu derin nefreti de gösterdiği için eleştirilmiştir yazar. Oysa, Goethe, ince ve mağrur bir ruhun bütün duygularıyla acı çeken bir varlığı, insanı tek başına ümitsizliğin en son derecesine götüren o acılar kabusunu tasvir etmek istiyordu ve aklın bütünüyle bozulması ve ölümün bir zorunluluk olması için, toplumun yara içine zehirlerini dökmesi gerekirdi."
"Böyle hakiki bir bireysel bütünlüğe ve canlı bağımsızlığa duyulan ilgi ve gereksinim, -zamanımızın gelişmiş uygar ve politik yaşamının koşullarını ve evrimi ne kadar arzu edilir bulursak bulalım- hiç bir zaman bizi terk etmeyecektir, edemez de. Bu anlamda, yeni çağın bu var olan koşulları içerisinde, şiirsel figürlerin kaybolmuş bağımsızlıklarını yeniden kazanma çabalarından dolayı Goethe’nin ve Schiller’in genç ruhlarına hayranlık duymalıyız."
Şiirleri Balladlar Şiirler Toplum Türküleri Annette'in Kitabı Tatlı Ksenia'lar Batı Doğu Divanı Sevgi Üçlemesi OyunlarıFaust Götz von Berlichingen Clavio Egmont İphigenie Tauris'te Torquato Tasso Aşığın Kaprisi Stella Pandora Kardeşler Prometheus İlettiğimiz Şey Muhammet (tamamlanmamıştır) Suç Ortakları Akhilleus Halk Generali Elpenor (tamamlanmamıştır) Duygululuğun Zaferi RomanlarıGenç Werther'in Acıları Wilhelm Meister'in Tiyatroculuğu Wilhelm Meister'in Çıraklık Yılları Wilhelm Meister'in Yolculuk Yılları Ruh Yakınlıkları Günlük ve AnılarıGünlük İsviçre Mektupları İtalya Yolculuğu Fransa Seferi Mainz Kuşatması Kendi Hayatımdan Şiir ve Gerçek Yıllık Diğer EserleriHerman ile Dorothea Oyuncular İçin Kurallar Alman Göçmenlerinin Anlatıları Bilimsel EserleriBitkilerin Değişimi Üzerine Deneme Renkler Kuramı Üzerine Çene Aracıl Kemiği