Arama

SSPE Hastalığı - Tek Mesaj #4

VerSchL@GeN - avatarı
VerSchL@GeN
Ziyaretçi
11 Nisan 2007       Mesaj #4
VerSchL@GeN - avatarı
Ziyaretçi
Ölümcül olarak adlandırılan SSPE hastalığına yakalanan 8 yaşındaki küçük Cihan, kendisine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

tas06je4

1987-1998 yılları arasında tek doza düşürülen kızamık aşısı nedeniyle ülke genelinde onlarca çocuğun ölümüne neden olan SSPE hastalığının kurbanlarından olmamak için adeta yaşam mücadelesi veriyor küçük Cihan.

Taşköprü’de oturan Gülsüm – Nazım Özsoy çiftinin iki çocuğundan biri olan Cihan’a, 6 yaşındayken kızamık aşısı olmasıyla başlar hayatında ki dönüm noktası.

Cihan, çevikliği, hayat doluluğu ve akıllığı ile çevresi tarafından hemen dikkat çeken bir çocuktur. Ailesiyle birlikte Taşköprü’nün Çambaşı Köyü’nde oturan küçük Cihan’a 2004 yılında yani 6 yaşına geldiğinde köylerine aşı için gelen Sağlık Ocağı Ekipleri tarafından kızamık aşısı yapılır. 1 yıl her şey Cihan ve ailesi için her zamanki güzellikte geçmiştir.

FUTBOLCU OLMAK İSTİYORDU
Ta ki! 2005 Haziran ayının sonlarına kadar. Artık Küçük Cihan okula başlayacak çağa gelmiştir. Ailesi ve çevresi Cihan’dan çok şey beklemektedirler. Çünkü Cihan, o zamana kadar yaşıtlarının üzerinde zeka ve çeviklik örneği sergilemektedir. O yaştaki birçok çocukta olduğu gibi Cihan’da bir an önce büyüyecek ve futbolcu olacaktır. 2005 yılı Haziran ayına gelindiğinde ise Cihan’da birden dengesini kaybetmeler, düşmeler ve sağ ayağında belirgin titremeler başladı. Bunun üzerine aile vakit kaybetmeden Cihan’ı Kastamonu Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümü’ne muayeneye götürür. Cihan’ı muayene eden doktorlar, tahlilleri burada gerçekleştiremediklerini söyleyerek acil olarak İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi’ne sevk ederler.

tas03ch9ÖLDÜREN

İHMAL
Oğlunu hemen İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi’ne getiren baba Nazım Özsoy, Cerrahpaşa’da yaşadıklarını ve oğlu Cihan’a konulan teşhisi ise gözyaşları içinde şöyle anlatıyor. “Geçtiğimiz yıl (2005) Haziran ayı ortaları Kastamonu’dan yapılan sevk üzerine oğlumu Cerrahpaşa’ya getirdim. Doktorların yaptığı muayene, tahliller ve 12 gün süren tedavi sonucu Cihan’ın, ‘kızamık aşısı eksik dozundan’ bu hastalığa yakalandığını söyleyerek eşine az rastlanır SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalıt) teşhisini koydular.
Bunun üzerine Cihan’ı alarak Taşköprü’ye döndüm. Fakat baba yüreği işte! Öyle hemen kabullenemiyor.”

Oğlunu alarak Taşköprü’ye dönen baba Nazım Özsoy, Cerrahpaşa’daki doktorların söylediğini kabullenemeyerek oğlunu bu kez Ankara’ya, önce Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne ardından özel muayenehanelere getirir. Fakat elinde Cerrahpaşa Hastanesi raporlarını inceleyen doktorlar tahlil yapmamıza gerek yok yanıtını vererek baba Özsoy’a yapabilecekleri bir şey olmadığını bu hastalığın halen tedavisinin bulunamadığı yanıtını vererek tekrar Taşköprü’ye yollarlar.

14 AYDIR YATAĞA BAĞIMLI
En son hastaneye getirildiğinde bütün kapıların kendilerine kapandığı ve tedavisi olmayan SSPE teşhisi konulan küçük Cihan, 14 aydır ise yatağa bağımlı olarak yaşıyor. 3-4 aydır ise durumunun gittikçe ağırlaşmasına rağmen son 2 haftadır Cihan’ın sese ve dokunmaya karşı tepkiler verdiği görülüyor.

tas01qq1

ÜLKE GENELİNDE 3 BİN CİHAN DAHA SSPE’Lİ
Küçük Cihan’ın son iki haftadır bacaklarında hareketlenme ve tepki göstermesini ise SSPE Derneği Başkanı Cengiz Kara, çok iyi şartlarda bakıldığı takdirde hastalığı yenen vakalar görüldüğünü ve mutlaka ailenin Cihan’ı bir fizik tedaviye getirmesi gerektiğini belirtiyor. ”Türkiye’de her 2-3 günde bir SSPE hastası çocuğumuz ölmekte, derneğimize kayıtlı 670, Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı 1.131, ülke genelinde ise yaklaşık 3 bin SSPE vakası bulunuyor” diyen Kara, doğu illerinde bu vakanın daha fazla görüldüğüne ve yetkililerin konuya özen göstermeleri gerekliliğine dikkat çekiyor. Kara, Kastamonu’da ise Cihan’ın dışında iki SSPE vakasının daha derneklerine kayıtlı olduğunu ifade ediyor.

BABADA İŞSİZ
“Oğlumun bu halini gördükçe içim kan ağlıyor” diyen anne Gülsüm Özsoy ise “Oğlum ilk zamanlar 3-5 gün arayla havaleler geçirdi. Kastamonu’ya hastaneye kaldırdık. Şuan ise konuşması, ekmek yemesi, su içmesi yani hiçbir ihtiyacını yardım almadan yerine getiremiyor. Ekmeği yanına koysak ağzına alamıyor. Bunun verdiği üzüntü, oğlumuzun göz göre göre erimesi bizim de içimizi ağlatıyor” diyor. Oğlu Cihan hastalığa yakalanana kadar Taşköprü’ye bağlı Çambaşı Köyü’nde oturduklarını ve çiftçilikle uğraştıklarını belirten Gülsüm Özsoy, “Cihan hastalanınca köydeki yerlerimizi ve hayvanlarımızı tedavisi amacıyla satıp oğlumun hastalığı için harcadık ve Taşköprü’de ki evimize yerleştik, eşim ise şuan işsiz ama her ne pahasına olursa olsun Cihan’ın iyileşeceği yönünde bir umut doğarsa evimizi bile satarız” diyor.

VİRÜS BEYNE SIÇRIYOR Kızamıkvirüsünün beyne sızıp 1-10 yıl arasında tekrar aktif hale gelmesiyle oluşan SSPE hastalığının tedavisini üstlenen birçok nörolog, SSPE vakalarındaki bu artışın sorumlusu olarak Sağlık Bakanlığı'nın 1987-1998 arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürmesine bağladı. Şu andaki hastaların büyük çoğunluğunun 7-15 yaş arasındaki çocuklar olduğuna dikkat çeken doktorlar, "Hepsinin de kızamık aşısı dönemi Bakanlığın aşıyı tek doza düşürdüğü yıllara denk geliyor. Bu çocuklar, o yıllarda yaşanan kızamık salgınlarının faturasını ödüyor. Tek doz aşı, Türkiye koşullarına uygun değildi. Uyarılara rağmen bu hata ancak 11 yıl sonra fark edilerek çifte aşıya dönüldü. Olan da bu yavrularımıza oldu" dedi.

HER NAMAZ KILIŞIMDA ALLAH’A DUA EDİYORUM”
Cihan’ı görmeye gittiğimizde ise ablası Fatma (11), elimize kardeşi ilk hastalandığında yazdığı mektubu bizlere gösteriyor ve Fatma’nın bütün söyleyebileceklerini anlatıyor işte bu mektup: “Ben kardeşimin hasta olmasını istemiyorum. Allah’a dua ediyorum. Allah’ım kardeşim iyileşsin diyorum her namaz kılışımda. Anne, baba ben kardeşimin iyileşmesini istiyorum. Yeter ki kardeşim iyileşsin ben canımı bile veririm. Yeter ki kardeşim, konuşsun, yürüsün, gülsün, eskiden olduğu gibi etrafına gülücükler saçsın.”

ERKEKLERDE KIZLARA GÖRE RİSK 2.5 KAT FAZLA
Konuyla ilgili yaptığı araştırmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman ise Hastalığın, çocukta zihinsel gerileme ile başladığını ve erkeklerde kızlara göre 2.5 kat daha fazla rastlandığını ifade ediyor. SSPE görülme yaşı 9 ay -30 yaş arası ancak literatürde daha ileri yaşlarda da belirtilen vakalar var diyen Duman, erken yaşta kızamık (1 yaşından küçükler) geçirenlerde SSPE riskinde belirgin artış olduğunu, hastalıkta kullanılan ilaçların ise ancak, hastalığın gelişimini yavaşlattığını dile getirdi.

4 AŞAMADAN OLUŞUYOR
Hastalığın en erken 6 hafta içinde ölüme sebebiyet verdiğini belirten doktorlar, iyi bakımla 20-25 yıl daha yaşayan vakalara rastlandığını belirtiyor. SSPE hastalığının ilerlemesi ise 4 aşamada meydana geliyor:
1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik.
2. Dönem: Sıçramalar başlıyor. Tek başına yemek yiyemiyor.
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale geliyor. Burundan sıvıyla besleniyor.
4. Dönem: Komaya giriyor. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 25 Aralık 2008 17:30