Çay damar sağlığını koruyor
Geleneksel Türk damak tadında ayrı bir yeri olan çayın damarları koruduğu belirlendi. Berlin Üniversitesi'nde bir grup gönüllü üzerinde yapılan çalışmalarda; çaya süt katılmasının çayın bu önemli koruyucu etkisini ortadan kaldırdığı tespit edildi. Damarlarda olan genişlemenin sütsüz içilen çayda daha fazla olduğunun ve çayın damarları koruyucu etkisinin bir kez daha bilimsel olarak kanıtlandığı ifade edildi. Araştırmacılar şimdi de siyah ve yeşil çay arasında bir fark olup olmadığını inceliyor. Yeşil çayın içinde bulunan 'catechin'in damarları koruyucu etkisi bilimsel olarak daha önce ortaya konulmuştu.
Aynı yağı iki kez kullanmayın
Kızartma yapılan sıvı yağı, birden fazla kez kullanıyorsanız sağlığınızı riske atıyorsunuz demektir! Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Yağmur, 'yağda kızartma' yöntemini beslenmede çok fazla önermediklerini, ancak yapılması durumunda da yağın sadece bir kez kullanılması gerektiğini belirtiyor. Kullanılan yağın bekleme süresinde ortaya çıkan toksik maddelerin kanserojen etkiye sahip olabileceğini belirten Prof. Yağmur, şunları kaydediyor: "İkinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur. Birden fazla kullanılan yağlardan yiyeceklere geçen kanserojen maddeler, tüketim sırasında aynen vücuda da alınıyor. Yağdaki toksikler, vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebilir."
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 19:03