SMS Siteleri 'Lisans'a Takıldığı için Kapatılıyor
Geçtiğimiz hafta toplu SMS satan firmalara hosting hizmeti veren firmalara giden yazılarla, Telekomünikasyon Kurumu'nun bu sitelere erişimin kesilmesini istediğini SMS Sitelerinin kapatılması Neye İşaret Ediyor başlıklı yazımızla duyurmuştuk.
Bu konuyla ilgili sorularımızı Telekomünikasyon Kurumu'na iletmiştik. Kurumdan gelen açıklama ve ilettiğimiz sorulara gelen cevaplar şu şekilde:
Telekomünikasyon Kurumunca, internet üzerinden toplu SMS satışı yapan gerçek ve tüzel kişilerin verdiği hizmetin durdurulmasına yönelik yapılan çalışmalar aşağıda belirtilen mevzuat hükümleri göz önünde tutularak uygulanmıştır.
- 406 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde “Telekomünikasyon”; “Her türlü işaret, sembol, ses ve görüntünün ve elektrik sinyallerine dönüştürülebilen her türlü verinin kablo, telsiz, optik, elektrik, manyetik, elektro manyetik, elektro kimyasal, elektro mekanik ve diğer iletim sistemleri vasıtasıyla iletilmesi, gönderilmesi ve alınması” şeklinde tanımlanmış ve yine aynı maddede “telekomünikasyon hizmeti” ise; “Telekomünikasyon tanımına giren faaliyetlerin bir kısmının veya tümünün hizmet olarak sunulması” şeklinde tanımlanmıştır.
Bahse konu olayda, internet vasıtasıyla toplu SMS hizmeti verilmesi söz konusu olup, bu şekilde SMS hizmetinin, yukarıda yer alan tanımlar doğrultusunda bir telekomünikasyon hizmeti olduğu aşikardır. - 406 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin (a) bendinde; “Hiç kimse Kurumla bir görev, imtiyaz sözleşmesi yapılmış veya Kurum tarafından bir telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin verilmiş olmadıkça, telekomünikasyon hizmeti yürütemez ve/veya altyapısı kuramaz ve işletemez” hükmü bulunmaktadır. 1 nci maddede açıklandığı üzere toplu SMS satışı bir telekomünikasyon hizmeti olması nedeniyle GSM işletmecilerinin dışında anılan hizmeti verilmesi ancak yetkilendirmeyle mümkündür.
- 406 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin (f) bendinde; “Kurum; Türk Telekom dahil işletmecilerle imzaladığı sözleşmelerin ve verdiği genel izin ve telekominikasyon ruhsatlarının şartlarına uyulmasının sağlanması için gereken tedbirleri almaya, faaliyetlerin mevzuat ile görev ve imtiyaz sözleşmesi, telekomünikasyon ruhsatı veya genel izin şartlarına uygun yürütülmesini izleme ve denetlemeye, aykırılık halinde ilgili işletmecinin bir önceki takvim yılındaki cirosunun %3'üne kadar idari para cezası uygulamaya, milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amaçlarıyla gerekli tedbirleri almaya, gerektiğinde tesisleri tazminat karşılığında devralmaya ya da ağır kusur halinde imtiyaz sözleşmesini, telekomünikasyon ruhsatını ya da genel izni iptal etmeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
- 406 sayılı Kanunun 18’inci maddesinin 2’nci fıkrasında ise; “2’nci maddenin (a) fıkrasına aykırı olarak genel izin ve ruhsat almaksızın telekomünikasyon hizmeti verenlerin tesisleri Kurum’un talebi üzerine ilgili mülki amirlerce kapatılarak hizmetlerine son verilir. Tekerrürü halinde failleri hakkında ikiyüz milyon liradan üç milyar liraya kadar para cezasına hükmolunur” hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca, Kurumumuzdan gerekli yetkilendirmeyi (genel izin) almaksızın faaliyet yürüten söz konusu şirketlerin faaliyetlerinin Kurumun talebi üzerine ilgili mülki amirlerce kapatılarak, hizmetlerine son verilmesi gerekmektedir. Kurum 406 sayılı Kanunun 2/f maddesi uyarınca kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amaçlarıyla gerekli tedbirleri alma yetkisi mevcuttur.
- Telekomünikasyon Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin (a) bendi uyarınca; “Kanunda yasaklanan faaliyetler ve hukuki işlemler ve lisans ihlalleri hakkında başvuru üzerine veya re’sen inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak; ihlal tespiti durumunda ihlallere son verilmesi için gerekli tedbirleri almak ve gerekli cezaları uygulamak” yetki ve görevi Telekomünikasyon Kurulu’na bırakılmıştır. Söz konusu sitelerden kaynaklanan mevzuata aykırı faaliyetler nedeniyle kamu düzenin bozulmasının engellenmesini teminen bu sitelere erişimin önlenmesi ve ilgili şirketler hakkında yapılacak işlemlere ilişkin hızla karar alınması ve uygulanması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde sorulariniza ilişkin değerlendirmeler aşağıda yapılmıştır.
turk.internet.com : SMS sitelerinin kapatılması konusunda TK tarafından SMS sitelerine değil, hosting sağlayan firmalara bildirim yapılmış. Usul olarak asıl bildirim yapması gereken yer site sahibi firmalar degil midir?
Telekomünikasyon Kurumu : Soruda geçen ve izinsiz olarak toplu SMS satışı yapan firmalar Kurum tarafından SMS hizmeti konusunda yetkilendirilmemiş olduklarından, bunlara mevzuat gereği Kurumun herhangi bir bildirim yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
turk.internet.com : Telekomünikasyon Kurumu'nun şu anda "site kapatma" yetkisi var mı?
Telekomünikasyon Kurumu : TK yürüttüğü işlemde bir site kapatmamış olup 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunun 2(f) ve 18 nci maddesi hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak, yetkisiz SMS hizmeti sunan kuruluşların internet sitelerine erişimin engelenmesi amacıyla ISS işletmecilerine bildirim yapmıştır.
turk.internet.com : Bu kararın alınma nedeni nasıl bir şikayettir? Operatörlerin bu gelir kalemini kendilerine çekmek istemeleri seklinde bir duyumumuz var. Bu duyum doğru mudur?
Telekomünikasyon Kurumu : Bu karar gelen şikayetler ve bu şikayetler üzerine TK’nın konuyla ilgili tespitleri üzerine alınmıştır.
Hali hazırda SMS hizmeti GSM şebekeleri üzerinden verildiği için anılan hizmetin GSM işletmecileri tarafından sunulması gerektiği aşikardır ancak Kurum bu hizmeti yetkilendirmesi halinde GSM işletmecileri dışında olan ve Kurumdan bu konuda lisans almış işletmeciler de söz konusu hizmeti sunma imkanına kavuşacaklardır.
turk.internet.com : Kararın gerekçesini tam olarak alabilir miyiz?
Telekomünikasyon Kurumu : Yetkisiz olarak toplu SMS hizmeti veren gerçek ve tüzel kişilerin verdikleri hizmetin durdurulmasına ilişkin kararın hukuki dayanakları; 406 sayılı Kanunun 1’inci maddesi, 2’nci maddesinin (a) ve (f) bendi, 406 sayılı Kanunun 18’inci maddesinin 2’nci fıkrası, Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinin 6’ncı maddesi ve Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin “Ek-A Hizmete Özel Ekler” arasında yer alan “Ek-A6 Kablolu ve Kablosuz İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmeti”ne ilişkin düzenleme ekinin 5.2 maddesi ve Telekomünikasyon Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9’uncu maddesidir.
turk.internet.com : 4-5 yıldır Toplu SMS servisleri veren firmalar var ama TK bu konuda bir lisanslamayı bugüne dek yapmadı. Bunun bir nedeni var mı?
Telekomünikasyon Kurumu : Ülkemizde hizmet vermekte olan mobil telekomünikasyon (GSM) işletmecilerinin mevcut şebekeleri üzerinden SMS hizmeti vermek isteyecek olan işletmecilerin yetkilendirilebilmeleri amacıyla anılan hizmetin lisans bedeli 30/10/2001 tarih ve 2001/3359 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş olmasına rağmen; Hazine Müsteşarlığı, GSM ve benzeri mobil şebekeler üzerinden mesaj hizmetleri sunmak üzere Kurum tarafından yetkilendirilmesi planlanan işletmecilerden %15 hazine payı alınabilmesi için bu işletmecilerden hazine payı alınmasını sağlayacak bir düzenlemenin yapılması gerektiğini vurgulamıştır.
Bu kapsamda, Haziran 2006 yılı içerisinde mobil şebekeler ve bu şebekeler üzerinden verilecek telekomünikasyon hizmetlerini sunacak işletmecilerin hazine payı ödemelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Hazine Müsteşarlığı yetkilileri Kurum görüşlerini de değerlendirmek suretiyle Kanun tasarısı çalışmaları yapmış ve üzerinde mutabık kalınan söz konusu kanun tasarısı taslağı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek Genel Kurul’un onayına sunulmuştur.
Söz konusu Kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ve yasalaşması halinde mobil şebekeler üzerinden hizmet sunmak isteyecek işletmecilerin yetkilendirilmesi mümkün olabilecek ve yukarıda açıklanan hususlardaki sıkıntılar ortadan kaldırılabilecektir.
turk.internet.com : Lisanslama koşulları belirlenmemiş ve süreci yapılmamış bir konuda halen yürümekte olan işlemlerin aniden durdurulması büyük zararlara yol açabilir deniliyor. TK bu konuda nasıl davranacak? Bu firmaların açabilecekleri tazminat davaları olursa muhatap kim olacak?
Telekomünikasyon Kurumu : Mevzuata aykırı olarak yetki belgesine sahip olmadan telekomünikasyon hizmeti verenlerin hizmetlerinin durdurulması Kurumumuzun başlıca görevleri arasındadır.
Kurumca yetkilendirilmeden hizmet sunan bu kuruluşlar, hazine payı, hazineye ödenecek asgari lisans bedeli, özel iletişim vergisi, kurum masraflarına katkı payı vb ödenmesi zaruri ödemeleri yapmayarak hazineyi zarara uğratmaktadırlar.
turk.internet.com : Aynı hizmeti yurtdışından veren siteler var. Bu sitelere karşı da yaptırım uygulayacak mısınız?
Telekomünikasyon Kurumu : Ülkemizde izinsiz telekomünikasyon hizmeti verdiği tespit edilen şirketlere yönelik olarak aynı uygulamaya devam edilecektir.
turk.internet.com : Hizmet durdurma yerine site erişime kapatma yapılmasının farkı nedir?
Telekomünikasyon Kurumu : TK, yürüttüğü işlemde bir site kapatmamış olup 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunun 2(f) ve 18’nci maddesi hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak yetkisiz SMS hizmeti sunan kuruluşların internet sitelerine erişimin engellenmesi amacıyla İSS işletmecilerine bildirim yapmıştır. Ayrıca, yasal olmayan söz konusu faaliyetlerin durdurulması için ilgili valiliklere bildirimde bulunulmuştur.
turk.internet.com : Listede Doğan Telekom'a ait bir site de bulunuyor. Ama bu firmaya tebliğ yapılmamış. Bu telekom lisansına sahip bir firma değil mi?
Telekomünikasyon Kurumu : Doğan Telekomünikasyon Hiz. Satış ve Paz. A.Ş.’nin Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri yetkilendirmesi, Doğan İletişim Elektronik Servis Hiz. ve Yayıncılık A.Ş.’nin Karasal Hatlar Üzerinden Veri İletimi Hizmetleri yetkilendirmesi ve Doğan İletişim Elektronik Servis Hizmetleri ve Yayıncılık A.Ş.’nin İnternet Servis Sağlayıcılığı yetkilendirmeleri bulunmakla birlikte internet üzerinden toplu SMS satışı yaptığı tespit edilen ancak yukarıda ticaret unvanları belirtilen şirketlerden farklı tüzel kişiliğe sahip olan Doğan İletişim Telekomünikasyon Elektronik Servis Hizmetleri Turizm ve Yayıncılık A.Ş. ve Medyanet İletişim Reklam Pazarlama ve Turizm A.Ş.’nin toplu SMS satışı dahil Kurumumuzca düzenlenmiş herhangi bir telekomünikasyon hizmeti sunumuna imkan sağlayan bir yetki belgesi bulunmamaktadır.
Anten A.Ş. Kuruldu
18 televizyon kanalının ortak anten sistemini oluşturacak olan Anten A.Ş. en sonunda kuruldu. Şirketin kuruluşuna ilişkin protokol bugün imzalandı. Törene, Devlet Bakanı ve Haberleşme Yüksek Kurulu Başkanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, RTÜK Başkanı Zahid Akman, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu ile ilgili televizyonların temsilcileri katıldı. Anten A.Ş.'nin 18 ortağı arasında TRT de bulunuyor.
Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Beşir Atalay bütün televizyon yayınlarının tek kuleden yapılacağını ve bu kulelerin bulundukları şehirlerin sembolü haline geleceğini söyledi. Atalay, ilk etapta 13 şehirde paralel yayınların yani digital ve analog yayınların birlikte yapılacağını söyledi. Paralel yayınlar evlerde yeterli sayıda digital TV cihaz sayısına ulaşılması sonrası sadece digital yayın haline dönüşecek.
Paralel yayının ne kadar süreceği, Anten A.Ş.'nin kendi ölçümleriyle belirlenecek. Daha sonra sadece sayısal yayın devam edecek.
Öte yandan basın toplantısına gelen Haber-Sen Ankara Şube Başkanı Osman Köse, Anten A.Ş.’nin kuruluşunun yasaya aykırı olduğunu iddia etti ve gösteri yaptı.
RTÜK Başkanı Zahid Akman da Anten A.Ş’nin kuruluşunun karasal sayısal yayıncılığa geçişte dev bir adım olduğunu söyledi. TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney de Anten A.Ş’nin vericilerin tek antende toplanması sayesinde, şehirlerdeki görüntü kirliliğinin önüne geçileceğine söyledi. Son düzenleyen vain; 19 Nisan 2007 14:31
Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi