Bilişim Teknolojilerinin Entegrasyon Sorunları
Programlama aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Bu aşamadaki en kritik sorun, programlama yaparken sadece ihale dokümanlarından yararlanılıp, ihale sürecine kadarki üretilen (analiz ve tasarım) dokümanlardan yararlanılmaması/yararlanılamamasıdır. Diğer önemli bir sorun ise, firma/firmaların bu süreçte kullanacağı uzmanlarının yeterliliğidir. Programlamadaki uzmanların yeterliliğine ihale aşamasında bakılması ve her zaman yedeğinin olması bu sorunu çözebilir.
Test aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Bu aşamadaki sorunlar, programlama işini alan firma/firmaların örgütü/işi iyi analiz edememeleri, bunun sonucunda da ürettiğinin testte başarısız kalması, örgütün teste katılım sağlamaması/sağlayamaması olabilir. Bu da ilk aşama olan istek ve amacın örgüt üyelerince ortaya konulmamasından kaynaklanıyor olabilir. Bu sürece katılan uzmanların yeterliliği, test sırasında/sonucunda çıkan hataların kısa zamanda giderilememesi diğer karşılaşılabilen sorunlardır. Testin pilot ve gerçek ortamda yapılması, işinde yeterli uzmanların çalıştırılması bu sorunların giderilmesine katkıda bulunabilir.
Eğitim aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Bir önceki yazımda eğitim dönüşüm bölümünden sonra idi (Turkoglu, 2006). Ancak gerçekleşen deneyimler sonucu bu aşamanın önce olması daha yerinde olacaktır. Örgütün dönüşüm sergilemesinden önce, bunu bir eğitim ile daha kolay hale getirilmesi gerekmektedir. Bu aşamada yer alacak firma/firmaların eğitmenleri de yine ihale aşamasında yedekli olarak belirlenmesi ve işinde yeterli olmaları bu süreci kolay geçilebilmesine katkı sağlayabilir. Eğitimlerin ise klasik bir şekilde değil, her eğitimin örgüt için işe yarayan bir çıktı sağlaması şeklinde yapılması dönüşüm sürecine katkı sağlayabilir.
Dönüşüm aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Bir örgütün olduğundan başka bir biçime girmesi, başka bir durum alması oldukça zor ama imkansız değildir. Bu dönüşüm, örgütün mevcut alışkanlıklarından kurtulup, yeni alışkanlıklar edinmesi ve bu alışkanlıklarını bir davranış haline getirebilmesi ile mümkün olabilir. Örneğin, BY’nin her sürecini BT ile kullanacağını bilmek bu dönüşümün gerçekleştiği anlamına gelmez. Bilmenin yanında örgütün bunu alışkanlık, davranış, hatta bir yaşam biçimi haline getirmesi gerekir. İlk aşamada tüm örgütün BY’nin tüm süreçlerini kullanmaya başlamasını ve bunları BT ile bütünleştirmesini beklemek yanlış olacaktır. Örgütünde insanlardan oluştuğu ve yaşayan bir sistem olması nedeniyle, bunun zamana yayılan, bir süreç isteyen bir olgu olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Hatta bunu adım adım, yavaş yavaş yapılması bunun bir davranış haline gelmesini kolaylaştırabilir. Dönüşümde örgüt bireylerinin istek ve amacının hep üst seviyede tutulması, sistemi kullanmalarının kendilerinin iş hayatını kolaylaştıracaklarına inanmalarının sağlanması bu dönüşümü kolaylaştırabilir. Örgüt üyeleri sistemi keşfettikçe, işlerini daha da kolaylaştırdığını gördükçe bu dönüşümü kolaylaştıracaktır. Sonuçta dönüşen örgüt, zeki ve öğrenen bir örgüt olma yoluna girecektir.
Üretim ve bakım aşamasındaki sorunlar ve çözüm önerileri
Aslında üretim bu sürecin ilk aşamasından başlamaktadır. Ancak örgüt üyeleri bunu eğitim aşamasında hissetmeye başlamaktadır. Bu aşamada işlerini yavaş yavaş BT ile yapmaya başlayan bireyler farkındalıkları artmaya başlamaktadır. Bunu bir fabrikanın yeni bir ürünü test aşamasında üretmesine benzetebiliriz. Bu aşamada ise, artık örgüt işlerinin bir çoğunu BT ile yapar hale gelmiş, “daha başka neler yapabiliriz?” sorusunu kendisine sorar hale gelmiştir. Bu soruyu kendine sorduğu an sürecin başına dönülmesi gerekir. Bu üretim aşamasında sistemin her yönünü iyi bilen ve bakımını sağlayan teknik bir ekibin kurulması üretim esnasındaki sorunların giderilmesini kolaylaştırabilir. Aynı zamanda bu ekip bakım işlemini de gerçekleştirmelidir.
SONUÇ
Örgütün BT ile bir bütün haline gelmesi ve parçaları arasında uyum sağlaması zor, sıkıntılı ama imkansız olmayan bir süreçtir. Bu entegrasyon sürecinin yönetilmesi gerekir. Dolayısıyle bu sürecin amacı örgütün BY’de BT’yi kullanmasını sağlaması ve BY’yi daha kolay yapabilir hale getirilmesidir. Hatta bir adım ötesi, bunu bir davranış biçimi haline getirebilmesidir. Sonuç olarak gelecek, bilgiyi daha çabuk ve kolay yönetebilen, zeki ve öğrenen örgütlerin olacaktır.
Microsoft ve Teradata İş Zekasında Ortak Çalışıyor
Bu çalışmanın bir parçası olarak Microsoft ve Teradata, Teradata Kurumsal Veri Ambarı ve Microsoft SQL Server™ Analiz Servisleri arasındaki işbirliğini, 2007’nin ilk çeyreğinin sonunda sunuma hazır hale getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Teradata ile Microsfot arasındaki işbirliği SQL Server 2005 Raporlama Hizmetleri; SQL Server 2005 Entegrasyon Hizmetleri; Microsoft Office Excel® 2007, Windows® SharePoint Hizmetleri ve Microsoft Office PerformancePoint Server 2007’yi içeren 2007 Microsoft Office uygulamalarını kapsamaktadır. Dünya çapında gerçekleştirilen bu birliktelikte perakende sektörü ilk hedef olmak üzere diğer endüstrilerdeki satış ve pazarlama aktivite planlarını da içeriyor. Teradata Ürün ve Hizmet Başkan Yardımcısı Randy Lea şöyle dedi :
Microsoft ve Teradata teknolojilerinin bu güçlü birlikteliği müşterilerimizin ön cephe işlemlerinde ve uzun dönemdeki stratejik planlarında gerçek zamanlı zekayı kullanarak daha iyi ve hızlı karar almalarını sağlayacaktır.
Kurumsal zeka şirketlere rekabetçi bir avantaj sağlar, çünkü bu sayede, kendi işleri hakkında, kurumsal veri ambarına dayanan, bütünlüklü bir bakış açısına sahip olurlar.
Microsoft SQL Server Genel Müdürü Tom Casey :
amacımız iş zekasını ve performans yönetimini tüm kuruma yayabilmeyi mümkün kılmaktır. SQL Server 2005, kritik iş görevleri gerçekleştirmeye yarayan, Microsoft’un ayrılmaz bir bölümü olup uçtan uca çözüm sağlamaya odaklı bir iş zekası platformudur. Microsoft’un İş Zekası çözümü ve Teradata teknolojisinin sorunsuz birlikteliği müşterilerimize görünür bir kazanç sağlayacaktır.
Microsoft SQL Server 2005 Analiz Servisleri pazardaki lider bir OLAP (On Line Analytical Processing) sunucu olup diğer Microsoft analitik ve raporlama birimlerine veriyi sağlayan temel bir mekanizmadır. Microsoft uygulamaları, Teradata Veri Ambarından aldığı veriyi bu analitik mekanizma ile bilgi çalışanlarına, her gün kullandıkları hızlı ve interaktif raporlama ve analiz araçlarıyla sunar.
Teradata Veri Ambarı teknolojisi yüksek performanslı ve güvenilir bir veri ambarı ortamı olarak dünyada en başarılı kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Teradata müşterileri, kendi işlerini geliştirmek amacıyla en iyi kararları vermek ve iş alanındaki eğilimleri analiz etmek için yüzlerce terabyte’lık veriyi rutin olarak elden geçirmektedirler. Meijer Inc. Sorumlu Genel Müdürü ve Bilgi Departmanı Başkanı Bill Noakes :
Microsoft ve Teradata bizim endüstri alanında iki stratejik ortağımızdır ve biz bu iki şirketin teknolojileri arasındaki iş birliğinin artışından dolayı çok heyecanlıyız” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Verilerden daha çok bilgi edinmek için her bit’i mümkün olduğu en hızlı biçimde analiz etmemiz gerekiyor. Microsoft ve Teradata arasında gerçek zamanlı birliktelik çevresinde bize, süreçlerimizi geliştirmek ve müşterilerimize daha iyi hizmet etmek bir çözüm bulma imkanı sunuyor.
Planlanmış yazılım ve ortak pazarlama etkinliklerine ek olarak Teradata, Microsoft’un dünya çapındaki Teknoloji Merkezleri ile beraber, her iki kuruluşun ortak müşterilerinin, kavram kanıtlama (proof of concept) etkinliklerine katılmaları ve en iyi uygulamaları öğrenmeleri için çalışacak. Boyutlu Güneş!
NASA'nın STEREO uydusunun dün gönderdiği 3-boyutlu güneş görüntülerini, özel gözlük kullanarak izleyebilirsiniz... 3-Boyutlu gözlük