Arama

El ve Tırnak Bakımı - Tek Mesaj #5

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
5 Mayıs 2007       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak sağlığı


Sağlıklı ve bakımlı tırnaklar çok çekici olabilir. Tırnak lar aynı zamanda kişinin sağlığını ve alışkanlıklarını da yansıtır. Kadınlar erkeklerden daha çok tırnaklarına özen göstermekte ve tırnaklarının en iyi durumda olmaları için epey zaman ve para harcamaktadırlar.

Estetik açıdan göze güzel görünmelerinin yanısıra tırnaklar aynı zamanda önemli görevler de üstlenirler. Tırnak larınız herhangi bir cismi alıp kaldırmamıza yardımcı olurlar.



Tırnak lar parmaklardaki yaşayan hücreler tarafından oluşturulur. Tırnak lar öncelikle keratin olarak adlandırılan deri ve saçta da bulunan sertleşmiş bir proteinden oluşur. Tırnak bir dizi kısımdan oluşur:

Tırnak plağı: tırnağın görünür kısmı

Tırnak yatağı: tırnak plağı altındaki deri

Matriks: kütikül (cuticle) altındaki tırnağın büyümesinin yer aldığı gizli bölge

Lunula: matriksin beyaz ve yarım ay şeklindeki tırnak köküne yakın kısmı

Kütikül: plağın üzerine taşan ve tırnak kökünü kaplayan doku

Tırnak foldları: tırnağı serbest her 3 kenarı boyunca destekleyen deri foldları


Tırnak lar da kıl gibi matriksten gelişirler. Yaşlanan hücreler dışarıya doğru uzar ve yerini yeni hücreler alır. Tırnak için ortalama günlük büyüme 0,1mm’dir.

El tırnak ları ayak tırnak larından daha hızlı uzarlar. Yazın kıştan daha hızlı uzarlar. Bir kişinin dominant elindeki tırnaklar daha hızlı uzarlar. Erkeklerin tırnak ları hamilelik dışında kadınlarınkinden daha hızlı uzar.

naegel zoechling