Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #690

evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
23 Mayıs 2007       Mesaj #690
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
6 kişi öldü, 100 yaralı var
ANAFARTALAR ÇARŞISINDA PATLAMA

ANKARA -
Başkentin Ulus semtindeki Anafartalar çarşısında patlama oldu. Patlamada 6 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.
Alınan bilgiye göre, Anafartalar Çarşısının girişinde dün saat 18.45 sıralarında patlama meydana geldi. Çarşının giriş bölümünde çökmeye ve çevredeki binalarda hasara neden olan patlamanın ardından bölgeye ambulanslar ve kurtarma ekipleri sevk edildi.
Bomba imha ekiplerinin çarşıda yaptığı araştırmanın ardından itfaiye ve kurtarma ekipleri Anafartalar Çarşısına girdiler. Olayın ardından yaralılar hastanelere sevk edildi.
Patlamanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Adalet Bakanı Fahri Kasırga, İçişleri Bakanı Osman Güneş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Orgeneral Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz olay yerinde incelemede bulundular.
Bu arada patlama ile ilgili olarak terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı olaya el koyarak soruşturma başlattı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Ankara Valiliğinde ''Kriz Merkezi'' oluşturuldu.
Öte yandan Anafartalar Çarşısı'nın karşısındaki Ulus Şehir Çarşısı'nın güvenlik kamerası görüntülerine incelenmek üzere polis tarafından el konuldu.

BİR ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Patlamanın ardından Ulus heykel civarında olayla ilgisi olabileceği belirtilen 1 şüpheli gözaltına alındı.
Bu arada, olayın görgü tanıklarının, olaydan önce 5 şahsın çarşı etrafında şüpheli davranışlarda bulunduğu, ''birbirini tanımıyormuş gibi davranan bu kişilerin aynı zamanda da birbirini gözetlediği'' şeklinde ifade verdikleri belirtildi.
Bu şahısların olayla ilgili olabileceği ve bu konuda Emniyet birimlerinin duyarlı olması istendi.

FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜLERE YAYIN YASAĞI

RTÜK, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar uyarınca televizyonlar, gazete ve dergilerde olay yeri görüntüleri ile fotoğrafların yayınlanmasına yasak konulduğunu duyurdu.

''6 ÖLÜ, 100 YARALI VAR''

Ankara Valiliği, başkentin Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamada 6 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının ise 100 olduğunu bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ilk belirlemelerde olay mahallinde 4 ölü olduğu ve belirlenen 80 civarındaki yaralının da hastanelere kaldırıldığı belirtilerek, ''Dün akşam saat 23.00 itibarıyla toplam yaralı sayısı 100'dür. Bunlardan 16 kişinin durumu ağır olup, yoğun bakımlarda izlenmektedir. Ameliyatı gereken 6 kişinin acil ameliyatları sürmektedir. Yaralılardan 10'u Pakistan uyrukludur. Nakledilen vakalardan 12'sinin taburcu işlemleri tamamlanmıştır''denildi. Açıklamada, patlamada 6 kişinin öldüğü, kimlikleri belirlenen 4'ünün İsa Kalkış, Serdar Karayiğit, Bilal Genç ve Tuba Yomi olduğu bildirildi. Ölen 2 kişinin Adli Tıp Kurumu'nda kimliklerinin tespiti çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.
Bu arada, Avrupa Başkent Emniyet Müdürleri Toplantısı için Almanya'da bulunan Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Anafartalar Çarşısı'nda meydana gelen patlama üzerine Ankara'ya dönerek olay yerinde incelemelerde bulundu. Sabah 06.00 sıralarında olay yerine gelen Yılmaz, bölgede çalışma yapan ekiplerden bilgi aldı.


'TERÖRE KARŞI BİRLİK OLUNMALI'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anafartalar Çarşısı önündeki patlamanın terörün en gaddar uygulamalarından biri olduğunu bildirdi. Erdoğan, olay yerine giderek, yetkililerden bilgi aldıktan sonra yaptığı açıklamada, terörün en gaddar uygulamalarından birinin Başkentte Ulus Semti'nde günün en hareketli saatlerinden birinde yaşandığını söyledi. Terörün nerede, kimi, nasıl ve ne zaman vuracağının belli olmadığını kaydeden Erdoğan, bu olayın güvenlik güçlerinin tüm tedbirleri en geniş kapsamıyla almış olmalarına karşın yaşandığını söyledi. Bu olayın bir kere daha güçlü bir şekilde birlik beraberlik ve dayanışma içinde teröre karşı el birliği yapılması gerektiğini gösterdiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Terörün dünyada, bütün ülkelerde, Amerikası, İngilteresi, İspanyası, İtalyası her yerde neticeler aldığını hep görüyoruz. Ve her zaman birşeyi tekrar ettim; teröre karşı uluslararası bir mücadele platformunun oluşturulması gerekir. Nitekim şu anda bir kere daha böyle bir gereklilik ortaya çıktı.''

Bir soru üzerine güvenlik güçlerinin olayla ilgili araştırmalarını bütün hassasiyetleriyle sürdürdüğünü bildiren Erdoğan, ''Bu çalışmaların ardından çıkacak sonuç neticesinde tabii ki atılacak adımlarımız olacaktır. Bunlarda açıklamalar gerektiğinde ilgili arkadaşlarımız sizlere bu açıklamaları yapacaklardır'' diye konuştu.
Erdoğan ilk gelen bilgilerin hangi terör örgütünü işaret ettiği yönündeki soruya ''Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Bu konuda herhangi bir açıklama, araştırma çalışmaları emniyet mensubu arkadaşlar yapsınlar ondan sonra. Biliyorsunuz bu tür açıklama bu işin propagandasını yapmaktır. Terörün en önemli amacı da propagandasını yaptırmaktır'' yanıtını verdi.
Erdoğan, bir soru üzerine uzmanların şu anda patlamayla ilgili teknik çalışmaları yaptıklarını belirterek, ''Bir canlı bomba mıdır, yoksa bir paket midir onları çalışmaların neticesinde açıklarız'' diye konuştu. Erdoğan olayda ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

"ORGANİZE BİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜN PATLAMASIDIR"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, patlamayla ilgili olarak, ''Bu terör örgütünün arkasındaki kurumlara bakmamız lazım. Terör örgütlerini kim besliyor bunlara bakmamız lazım, başka bir şey söylemeyeceğim. yorumlarını size bırakıyorum'' dedi.
Orgeneral Büyükanıt, olayın kendisini derinden sarstığını, patlama yerini gördükten sonra asker gözüyle değerlendirdiğinde, bunun basit bir patlama olmadığını ifade etti. Orgeneral Büyükanıt, ''Organize bir terör örgütünün patlamasıdır'' dedi.

385pxdots

haberayrinti ''GEREKEN TEDBİRLER ALINAMADI''

buyukanit 7

ANKARA -
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terörizmle uluslararası mücadelenin son yıllarda her platformda konuşuluyor olmasına ve BM, NATO, AB gibi birçok önemli kurum ve kuruluşun konuya yönelik son derece sert tedbirler içeren karar ve açıklamaları olmasına rağmen, bugüne kadar gereken tedbirlerin alınamadığını belirtti.
Orgeneral Büyükanıt, ''Aksine bu tutum bir yandan teröristleri cesaretlendirmiş, diğer yandan eylemlerin boyutlarının genişlemesine yardımcı olmuştur'' dedi.
Orgeneral Büyükanıt'ın, Savunma ve Havacılık Dergisi'nde yayımlanan ''Terör Kıskacındaki Dünya ve Terörizmle Uluslararası Mücadeleye Olan Gereksinim'' başlıklı makalesinde, öne çıkan diğer ifadeleri şöyle:
''Terör örgütlerinin terör eylemlerini gerçekleştirmesine mali, lojistik ve propaganda desteği sağlayanlar da en az bombaları patlatanlar, masum insanları öldürenler kadar suçludur ve terörist olarak kabul edilmelidir.''
''Terörizmle mücadele, milli gücün tüm unsurlarının katılımıyla belli bir plana dayalı olarak koordineli bir şekilde yürütülmelidir.''
''Terör, bir istihdam alanı haline gelmiş, terör örgütleri mali kaynak sağlayabilmek için ya organize suç örgütleri haline dönüşmüş, ya da organize suç örgütleri ile yakın işbirliğine girmişlerdir.''
''Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerinden daha vahim olan örgüte özellikle Avrupa'da sağlanan dış destektir.''
''Türkiye, terörizmle olan mücadelesinde dost ve müttefik ülkeler tarafından yeterli desteği görememektedir.''
''Türkiye, terörizmle mücadelede dost ve müttefik ülkelerden, samimiyet, kararlılık ve işbirliği ile somut adımlara dayalı tedbirler almalarını beklemektedir.''
''Yerel kürt gruplar, örgütün Irak'ın kuzeyinde yürüttüğü bu faaliyetlere göz yummakta, özellikle son dönemde, terör örgütüne bu gruplar tarafından destek verildiği yönünde bilgiler alınmaktadır.''
''Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki varlığı Türkiye için bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir.''
''Esasen terörün önlenmesi için müdahalede bulunulmuş bir bölgede PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün silahlı grupları ile varlığını koruması ilginç bir durumdur. Dünyanın hiçbir yerinde teröristlerin böylesine serbestçe hareket ettiği bir bölge bulunmamaktadır.''

a.a.