Arama

Tifo - Tek Mesaj #8

MVDRNSLRD - avatarı
MVDRNSLRD
Ziyaretçi
23 Mayıs 2007       Mesaj #8
MVDRNSLRD - avatarı
Ziyaretçi
TİFO

BELİRTİLERİ
- Ateş;
- Baş ağrısı;
- Zayıflık ve Yorgunluk;
- Boğaz ağrısı;
- Öksürük;
- İshal;

ACİL BELİRTİLER
- Vücudun ısısında ani düşme;
- Şokla birlikte idrarda azalma, uyuşukluk ve bilinç düzeyi değişiklikleri


Tifo Salmonella Typhi tipi bakteriyer tarafından meydana getirilir. Gelişmiş ülkelerde ender görülür.Bakteriler ince bağırsakların duvarlarına yapışır ve dalak ile lenf nödüllerinin iltihaplanmasına sebep olurlar. Taşıyıcılar bu hastalığın yayılmasında oldukça etkendirler. Bunlar bağırsak yollarında tifoid bakteri taşıyan insanlar olup yıllarca yıllarca herhangi bir şikayetleri olmadan yaşarlar. Gelişmiş ülkeler de yetersiz sağlık koşulları ve sağlıksız su kullanılması tifo salgını meydana getirebilir.

TEŞHİS
Aniden ateş ve üşümeyle ortaya çıkmasına rağmen özellikle çocuklarda olmak üzere çok yavaş ilerler. Hastalık, başağrısı, öksürük, zayıflık, yorgunluk, kabızlık ve karın ağrısı ile başlar. Ayrıca ishal, kusma, kabızlık ve karın ağrısı da sık olarak görülür. Ateş sabaha nazaran akşamları daha yüksektir. Tifo tedavi edilmezse, 7-10 gün süren hastalığın 2. safhası başlar. Şiddetli vakalarda ağır ishal ve kabızlık olabilir.
Hasta bitkin yarı, yarı kapalı gözlerle, hareketsiz bir şekilde yatar. 2. haftadan sonra göğüs ve bacaklardaki deride kızarıklık meydan gelir. Bu da 2-3 gün içinde kaybolur.Eğer hiç komplikasyon yoksa kişi yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Bağırsak enfeksiyonları derece derece kaybolur ve ateş düşer. Normale dönme 10-15 gün sonra başlar. Bununla birlikte hastalık herhangi bir zamanda 2 hafta içinde olmak üzere ateş düştükten sonra tekrar başlayabilir. Hastaların çoğunda genellikle 3. hafta esnasında kan basıncında ani düşme, vucüt sıcaklığında yükselme, kalp atımlarında artma sertlik, karın ağrısı ve rahatsızlık gibi komplikasyonlar olabilir. Diğer ender olan komplikasyonlar psikos, menenjit, idrar yolu iltihabı, omurga enfeksiyonları ve zatürredir.
Teşhis için doktor kan ve idrar örneği alabilir,laboratuvar ve örneklerdeki organizmaları çoğaltarak teşhis konusunda yardımcı olabilir.

TİFO NE KADAR CİDDİDİR?
Tedavi edilemeyen tifo çok ciddidir. Tedavi edilse bile bu hastalığa yakalanların pek azı yaşayabilmektedir. Yaşlı insanlar ve sürekli yorulan insnalar bu hastalığa daha kolay yakalanırlar. Komplikasyonlar gelişirse klinik tablo ağırlaşır. Pek çok hasta uzun süreli taşıyıcı durumunda olabilir.

TEDAVİ
İyi bir beslenme olamıyacağından dolayı yüksek kalorili ve küçük boyutlu gıdalar sıvıyla birlikte hastaya verilmektedir. İdrarda ve dışkıda bakteri olması nedeni ile hastanın giyim eşyalarına ve yatağına dikkat edilmesi gerekir. Hasta aynı zaman da damardan da beslenmelidir.

İLAÇ TEŞHİSİ
Doktor organizmaların hassas olduğu antibiyotikler önerebilir. İlaç seçimi bakterilerin yayılma şiddetine göre değişir.

ÖNLEM
Araları bir aydan daha uzun olmamak üzere 2 kez aşı olunmalıdır. Bu aşılar sadece kısmi bir etki gösterir. Hastalığın yaygın olduğu yere gitmek zorunda olan insanlar ve mikrop taşıyıcılarla ilişkide bulunmak zorunda olan insanların aşı vurularak bağışıklık kazanmaları sağlanır. Uygun çevresel temizlik önemlidir ve mikrop taşıyıcıların elleri ile iş yapmasına izin verilmemelidir. Yeni ve oldukça etkili olan aşılar ileride üretilecektir.