Arama

Japon Mutfağı - Tek Mesaj #6

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2006       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japon Mutfağı'nda Sıkça Sorulan Sorular
Sushi nedir? Çeşitleri? Yapılışı? Doğru yeme/servis biçimleri
Sushi, pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış pirincin, pişmemiş balık, deniz ürünleri, sebzeler veya omlet ile çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesinden oluşan bir yemektir. Yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, tuzlanmış balıkların pirinç içerisinde saklanması yönteminden ortaya çıkmıştır. Sushinin içerisindeki pişmemiş balık tamamen çiğ olabileceği gibi, marine edilmiş veya füme de olabilir. Kızartılmış deniz ürünleriyle hazırlanan sushi türleri de vardır.
Sushi'nin pek çok çeşidi olmakla birlikte, en çok bilinen çeşitleri, maki ve nigiri'dir.
Maki, sushi pirinci ve seçilen malzemenin deniz yosunu içerisine sarıldıktan sonra dilim dilim doğranması ile oluşur. Nigiri ise, sushinin, avuç içi büyüklüğünde sıkıştırılmış pirinç üzerine balık veya başka bir deniz ürünü yerleştirilmesi ile oluşanıdır.
Evde kolayca sushi yapmak için önce pirinci iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp üzerine şeker, pirinç sirkesi ve az tuz eklemek ve bu karışımı 20 dakika kadar dinlendirerek, sushi pirincini hazırlamak gerek. (Ölçü: 5 bardak pirinç için 1.5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı sirke.)
Nigiri sushi için daha sonra, hazırladığınız sushi pirincinden 2-3 kaşık alıp avucunuzda sıkıştırarak, üzerine seçtiğiniz balık konservesi veya haşlanıp ayıklanmış deniz ürününü yerleştirmeniz yeterli.
Maki sushi için ise, bir bambu hasırını düz bir yüzeye serip üzerine bir tabaka nori(deniz yosunu) yerleştirmeniz ve yosunun üzerine de sushi pirincini yaymanız gerekiyor. En üste, seçtiğiniz malzemeyi (balık konservesi, füme balık, küçük doğranmış omlet, jülyen kesilmiş salatalık, avakado, vb.) koyarak, malzemenin tümünü, bambu hasırı ile birlikte yuvarlamanız ve hasırı alınca oluşan bu silindiri dilimlere bölmeniz yeterli.
Her iki tür sushi için de pirincin üzerine yerleştirdiğiniz malzemeyi hafifçe Japon hardalı (wasabi) ile tatlandırmalı ve wasabi, gari ve soya sosu eşliğinde servis yapmalısınız...
Hep Duyduklarımız
Nori, Sushi yapımında da kullanılan kurutulmuş deniz yosunu
Sashimi, İnce dilimler halinde ve wasabi ve soya sosu ile yenilen marine edilmiş çiğ balık
Tempura, Çeşitli sebze ve deniz ürünlerinin sulu bir hamura bulanarak kızartılması
Sake, Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen pirinç rakısı; Japon milli içeceği
Tofu, Japonca’da “Fasulye Pıhtısı” anlamına gelen, soya fasulyesinden elde edilen ve pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilen yemek malzemesi
Udon, Buğday unundan yapılan ve spagettiye benzeyen Japon makarnası Wasabi “Japon Hardalı” da denilen ve bayır turpundan elde edilen yeşil renkli macun
Gari, Taze zencefil kökü turşusu
Ramen, Domuz eti veya tavuktan yapılmış kıvamlı bir sebze çorbasının içerisinde yenen sarımtrak renkli makarna
Sukuyaki, İnce ince dilimlenmiş çok yumuşak ve özel dana etinin, çeşitli sebzelerle birlikte, sake, soya sosu ve şeker katılmış su içerisinde pişirilmesi
Shabu shabu, “Japon Fondüsü” de denilen ve çok ince dilimlenmiş dana etlerinin çok kısa bir süre, içerisinde çeşitli sebzeler bulunan ve kaynamakta olan suya batırılıp çıkarılması
Yakitori, Tahta şişe geçirilmiş olarak, ateş üzerinde pişirilen tavuk, et veya başka malzemeler; “Japon Şiş Kababı”
Tepanyaki ,Tepan” adı verilen saç kaplarda, masa başında et, balık veya tavuk kavrularak hazırlanan yemek
Kaiseki, Birçok yemeğin tadımlık miktarda peşpeşe sunularak özel bir törenle yendiği ve yemeği pişirmenin de yemek kadar değişik sembollere bağlı olduğu, Zen rahiplerine ait özel Japon Mutfağı
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:29