kalpten hediye
Uc kardes gurbete cikmislar para kazanmak icin.
Varmislar bir dort yola. En buyugu demis:
- Burada ayrilacagiz, uc yil sonra yine bu dort yolda birbirimizi bulacagiz ve kimin ne kazandigini gorecegiz.
- Bulunalim abi, demisler iki kucuk kardesler, elini opmusler ve helallasmislar.
En buyuk abileri inmis bir sehre, firinda ekmekci olmus ve uc yil icinde cuzdan dolu altin kazanmis.
Ortanca abiyi bir kopruye yakin meyhane acmis, ceplerini doldurana kadar sarap ve su satmis.
En kucukgu ise bir yasli adamla anlasmis, coban olmus.
Uc yil gectiginde, adam sayiyormus cobancinin kazandigi paralari, kusagindan cikarmis uc ceviz ve demis:
- Cok vefaliyim sana, cobanligin icin.
- Bu kadar para ediyor ya da uc ceviz.
- Paralari kalpsiz veriyorum, cunku onlar ates gibiler: Insan kolay yakabilir ellerini onlardan.
- Ama cevizleri kalpten veriyorum.
Genc delikanli dusunmus, dusunmus ve elini cevizlere dogru uzatmis.
- Cevizleri alacagim, cunku onlari kalpten veriyorsun.
Uc yil sonra uc kardesler dort yolda bulustiklarinda, buyuk abigi acmis cuzdanini, ortanca abigi ceplerinden bir torba cikartmis, en son olan kucuk kardesleri elini cebine sokmus uc ceviz cikartmis.
- Bu benim kazancim uc yil icin: Uc ceviz, ama onlar kalpten verildi.
- Bana yazsli bir coban verdi onlari, onun surusunu guttugum icin.
- Babam gibi endiseleniyordu benim icin.
Diger iki kardesi ona kizmislar.
- Hep goruyorduk aptal insanlari, hayir, senden daha aptal insan bu dunyada gormedik.
- Uc ceviz icin, uc yil calis!
- Don gerisi geriye de parani iste cobancidan, parani almadan baba evine sakin gelmeyi dusunme.
Genc delikanli uzuntuyle gerisi geriye donmus. Bir cesmeye varmis, egilmis iki yudum su icmeye, cunku acmis...
"Kirayim cevizleri" diye dusunmus.
Kirmis birinci cevizi. O an bir mucize olmus: Ceviz bir anda buyumus ve kabuktan koyunlar cikmaya baslamis. Butun suru cikmis cevizden. Genc delikanli toplamis surusunu ve baba evine dogru yol almis. Yuruyor, epeyce yuruyor ve dusunmus:
"Ikinci cevizi de kirayim - goreyim ne var onda!"
Ceviz kabugunu biraz araladiginda iki buyuk boynuzlu okuz cikmis. Genc delikanli okuzlerin zincirlerinden tutmus ve surunun ardindan cekmis. Koye girmeden once, ucuncu cevizi de kirmaya karar vermis: Kirmis.
Ondan bir genc kiz cikmis, kaleme yazilamayacak kadar guzellikte.
- Gotur beni, demis genc kiz, babanin evine.
- Ben dogmamis kizim, sadece senin olmak icin yaratilmisim.
Goturmus baba evine kizi. Abileri koyun surusunu, okuzleri ve genc kizi gorduklerinde dillerini yutmuslar.
Kalpten hediyenin ne demek oldugunu o zaman anlamislar