Arama


P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
3 Haziran 2007       Mesaj #7
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Hollanda (Netherlands) ve Hollanda Tarihi
Hollanda Antilleri (Hollandaca: Nederlandse Antillen), eski adıyla Hollanda Batı Hint Adaları, Karayip denizinde iki ada topluluğu olarak Küçük Antiller'in bir parçası olup Hollanda Kırallığının özerk bir bölgesini oluştururlar. Adaların ekonomileri genellikle turizm, kıyı bankacılığı ile petrol rafinerilerine (Aruba , Kurasao'da) dayalı olup, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığının da önemli bir gelir kaynağı olduğu öne sürülmektedir.

Geçmiş

Adalar önce İspanya, sonra da 17. yüzyılda Hollanda sömürgeleri olmuşlar, Hollanda Batı Hint Ortaklığınca Afrika'dan Amerika'ya köle taşımacılığında aktarma noktaları olarak kullanılmışlardır. Bu durum köleliğin yasaklandığı 1863 yılına dek sürmüştür.

1954 yılında, adalar sömürge konumundan Hollanda Krallığına bağlı özerk bölgeler konumuna yükseltilmişlerdir. Aynı krallığa bağlı Hollanda ile sözde eşit konumda olmalarına karşın, altyapı, yaşam standardı, sağlık güvencesi gibi konularda Hollanda'dan çok gerisindelerdir. Son yıllarda turizme bağlı olarak hızlı gelişme göstermelerine karşın, Hollanda'nın yardımları gelirlerinde önemli yer tutar. Aruba adası 1986 yılında Hollanda Antilleri'nden ayrılıp, doğrudan Hollanda Krallığının özerk bölgesi olmuştur. Öteki adalar da zaman zaman konumlarını sorgulamakta, tam bağımsızlıktan, özerkliğin bile olmadığı "Hollanda ili" olmaya kadar değişen seçenekler tartışılmaktadır.

Politika

Ülkenin baş yöneticisi yerel olarak vali tarafından temsil edilen Hollanda kral ya da kraliçesidir., Vali, yerel bakanlar kuruluna da başkanlık yapar. Yasama ise iki düzeyde yapılır; üst düzeyde, her adanın bir yetkilisinin bulunduğu Hollanda Antilleri bakanlar kurulunca, yerel olarak ise her adanın kendi bakanlar kurulunca.


Hollanda Antilleri'nin Gelecekteki Konumu

2004 yılında Hollanda Antilleri ile Hollanda'nın oluşturduğu bir kurul Hollanda Antilleri'nin gelecekteki konumu konusunda bir yazanak hazırlamıştır. Kurul yazanakta, Hollanda Krallığının tüzüğünün Hollanda Antilleri'nin kaldırılması yönünde değiştirilmesini salık vermiştir. Oneriye göre Hollanda Krallığına bağlı iki yeni özerk bölge oluşturulmalıdır; Kurasao ile Ermiş Martin. Bonaire, Saba ile Ermiş Eustatius ise doğrudan (kendisi de Hollanda krallığına bağlı olan) Hollanda'ya bağlanmalıdır.
8 Nisan 2005'de yapılan %54 katılımlı halkoylamasında, Kurasao'lılarin %70'i Kurasao'nun özerk bölge olarak (arada Hollanda Antilleri olmadan) Hollanda Krallığına bağlanması, %23'ü ise doğrudan (bir ili olarak) Hollanda'ya bağlanması yönünde oy kullanmışlardır. Bu halkoylaması bağlayıcı olmasına karşın uygulanma tarihi yönünde daha açıklama yapılmamıştır. Ermiş Eustatius'da ise yaşayanların %76'sı şu andaki durumu koruyarak, Hollanda Antilleri'nin parçası olarak kalmak istediklerini belirtmişlerdir.
Son düzenleyen Mira; 18 Temmuz 2012 18:18 Sebep: Düzenlendi.