Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Haziran 2007       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
250px Cigar tube and cutter

Puro sıkıca sarılmış fermente edilmiş ve kurutulmuş tütüne verilen isimdir. Bir ucu ateş ile yakılarak diğer ucundan çıkan duman içen kişinin ağzına çekilerek kullanılır.
Puro tütünü Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde oldukça yüksek miktarlarda üretilmektedir. Küba'da üretilen purolar dünya çapında emsalsiz olarak nitelendirilseler de bir çok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğuna inanmaktadır.
Puro üzerine yazılmış onlarca dergi ve kitap var. Genel görüş şu: "Puro, güç, başarı, takdir ve ince zevkler üzerine kurulmuş bir tutku, heyecan ve statü simgesidir". Puro yakılmasından saklanmasına, içilmesinden satın alınmasına kadar çok zengin bir kültüre sahip. Her detayın farklı incelikleri ve özellikleri var. Oldukça geniş bir konu olduğu için her detayı ayrı ayrı incelemek hatta tarihiyle ilgili bir de kitap yazmak bile mümkün. Ancak her şeyin ötesinde bir puro adabı söz konusu. Eğer puroya yeni başlıyorsanız bazı inceliklere ve temel bazı konulara dikkat çekmekte fayda var.

Aksi takdirde yadırganmanız ve puro içiciler arasında kabul görmeniz mümkün değil, işte en temel puro içme detayları. Ya da diğer bir deyişle puro içme adabı.


Puro hakkında genel bilgiler
Her iki ucu da kapalı olan bir puronun sadece içeceğiniz başını kesin. Doğru ucu kesmek için dış sargı yaprağının üzerine sarılmış parça yaprağa dikkat edin. Puroyu kesmek için cutter ya da giyotin adı verilen özel kesme aletleri kullanılır, iki tarafı da kesici olan giyotinleri tercih edebilirsiniz. Özel makas kesiciler de düzgün bir kesim sağlar. Bir puronun ucunu asla dişlerinizle koparmayın. Puroyu içerken dişlerinizle ısırmayın. Başkasının purosunu yakmayın. Puro yakmak kişiseldir. Bırakın içen kendi purosunu yaksın. Bayanların purosunu eğer küçük ebatlarda ise yakmak için yeltenebilirsiniz. Dumanı çok hızlı ve sık aralıklarla çekmeyin. Puronun sıcak yanmasına, dumanın ısınmasına, tadının bozulmasına neden olabilirsiniz. Dakikada bir çekiş idealdir.
Size ait olmayan mekanlar dışında puro içmek için izin isteyin. Puro kokusundan rahatsız olan varsa söndürün. Ancak puro dostu mekanlarda kesinlikle taviz vermeyin. Külün kendiliğinden dökülecek kadar uzamasına izin vermeyin. Külde küçük bir çatlak gördüğünüzde silkme zamanı gelmiştir. Külü kül tablası yerine yemek tabağı, içki bardağı, kahve fincanı içine silkmeyin.

Puroyu asla kül tablasına bastırarak söndürmeyin. Böyle yaparsanız kendiliğinden sönmesine nazaran çok daha fazla duman ve koku yaymasına sebep olursunuz. Evde sönmüş puroları tuvalete atın ve sifonu çekin. Evinize gelenlerin puro kokusundan rahatsız olmamaları için, sigara ve puro dumanını temizleyen yeterli kapasitede bir hava temizleme cihazı kullanın. Hiç denemediğiniz bir puroyu, sertlik ve ebadı ne olursa olsun aç karnına içmeyin. En doğrusu karnınızı doyurduktan sonra puronuzu yakmanız olacaktır. Güzel bir yemeğin ardından içilecek kaliteli brandy, bourbon ya da konyak gibi içecekler puronun en iyi dostlarıdır. Puro içerken ciğerlerinizi kullanmayın. Dumanı doğru çekmezseniz öksürük, baş dönmesi ve bulantı hissedebilirsiniz.


İyi bir puro nasıl anlaşılır?
Puro bir damak tadıyla ilgili olduğu için zevkler ve renkler farklılık gösterecektir. Yine de bazı özelliklere dikkat çekmekte fayda var.

Yakılma ve yanma
Puronun ucunun her tarafından eşit ve düzgün yanması iyi yapıldığının göstergesidir. (Yakma ve içim hatasından dolayı olabilecek yanma bozukluğunun faturası puroya değil içicisine çıkartılmalıdır.) Düzgün olmayan yanma bir baş belasıdır. Gevşek sarılması nedeniyle hızlı yanacak puronun ısısının hızla yükselmesinden, ortaya çıkacak acı tat bırakan kimyasallar ve katran içimi bozacaktır.
Aksine, çok sıkı sarılmış bir puronun ise hava kanalcıkları iyice kapalı olacağından, duman çekimi zorlaşacak, ısı yükselecektir. Bu puro çok sık sönecek ve içenin burnundan getirecektir. (Bu özellikler tamamen kullanılan yapraklar ve imalat kalitesi ile bağlantılıdır.) Kötü yapılmış bir puro kötü yanacaktır. Burada başka önemli bir özellik ise, puro kokusunun içilen mekanda uzun süre kalmamasıdır, iyi havalandırılan bir odada iki saat sonra bile koku kalır ise o puronun kalitesi iyi değil demektir.

En önemlisi puroyu baştan sona acılaşmadan içip içmediğinizdir. Puro içildikçe oluşan katran birikimi birçoğunu acı ve sert yapar. Çoğu puroda bu özellik ortaya çıktığından, bir çok puro içer purosunu yarısından veya dörtte üçünden sonra içmeyi bırakır. Bu kabul edilemez, bir özelliktir. Bir puroyu yüzde sekseni bitmeden atmaya mecbur kalmak büyük puan indirimini gerektirir. Bu safhada önemli bir başka nokta, puronun içimi bittikten sonra damakta kalan "tat uzunluğudur." Kaliteli bir şarabın aksine kaliteli bir puroyu içtikten sonra damağınızda kalan iyi veya kötü tat çok çabuk kaybolmalıdır.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....