EL YIKAMANIN ÖNEMİ
Çevremizde ve doğada dokunduğumuz herşeyde mikroplar bulunmaktadır. Çevremizdeki herşeyle temas eden ellerimiz bu nedenle birçok mikrop barındırır. Çevreden elimize bulaşan bu mikroplar, ellerimizi yıkamadığımız zaman vücudumuza girerek tedavisi kolay olan hastalıklardan (örneğin basit bir soğuk algınlığı), tedavisi daha ciddi ve iyileşme süresi uzun olan birçok hastalığa neden olabilir. Hastalıkların bulaşmasını engellemek için kişisel hijyene dikkat etmemiz gerekir. Kişisel hijyen kurallarının en başında ise el yıkama vardır. Çok kolay olan bu uygulamayı yaparak hem kendimizi, hem de çevremizdeki kişileri hastalıklardan koruyabiliriz.
Ayrıca toplu olarak yaşanılan yerlerde el hijyenimizi sağlarken sıvı sabun tercih etmeliyiz. Çünkü; sulu ortamda beklemiş ve yumuşamış olan katı sabun, temizleme özelliğini kaybeder ve mikrop yuvası haline gelir.
ELLER NASIL YIKANIR- Ellerinizi akan ılık su ile ıslatın ve avuç içine sabun alarak ıslak ellerinizi iyice köpürtün.
- Ellerinizin her bölümünü (parmak sırtları, el bilekleri, tırnaklar) ovalayın.
- Bu işlemi en az 15-20 saniye yapın ve ellerinizin temizlendiğinden emin olun.
- Ellerinizi iyice durulayın.
- Ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlu ile mutlaka kurulayın.Halka açık yerlerde de ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlular ile kurulamaya dikkat edin
MİKROPLAR; Nemli ve ılık ortamları severler.
KURU ve TEMİZ YERDE MİKROPLAR ASLA BULUNMAZ
ELLER NE ZAMAN YIKANIR?- Elleri kirli gördüğümüz ve hissettiğimiz her zaman
- Yemek hazırlamadan önce ve sonra
- Yemek yemeden önce ve sonra
- Tuvaleti kullanmadan önce ve kullandıktan sonra
- Bozulmuş gıdalara ve çöplere dokunduktan sonra
- Saçlarımızı taradıktan sonra
- Para alış verişlerinden sonra
- Hasta olan insanlara dokunmadan önce ve sonra
- Burnumuzu temizledikten sonra
- Kedi, köpek ve diğer hayvanlara temas ettikten sonra
ENFEKSİYON KONTROL EKİBİ tarafından hazırlanmıştır.