Arama

Selim Naşit Özcan - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Haziran 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Selim Naşit Özcan

Selim Naşit Özcan Doğum tarihi 1928 Ölüm tarihi 18 Ağustos 2000 Doğum yeri Türkiye / İstanbul Mesleği Tiyatrocu Türk tiyatro sanatçısı.

Biyografi
Büyük Tuluat Ustası Naşit Bey ile kantocu Amelya Hanım’ın oğlu olarak 1928’de İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu, Şehzadebaşı’ndaki Millet Tiyatrosu’nun üstündeki dairede kızkardeşi Adile Naşit ile sahneyi izleyerek geçti. Babaları desteklemese de her iki kardeş de tiyatroya gönül verdiler ve ilk defa Cumhuriyetin 10. Yıl Kutlama Gecesi’nde aynı sahneyi paylaştılar.

Selim Naşit,1943 yılında ticaret lisesinden ayrıldıktan sonra ilk defa profesyonel olarak Muhlis Sabahattin’in operet topluluğunda Gül Fatma operetinde rol aldı. Kısa bir süre sonra Muammer Karaca operetine geçti ve Muammer Karaca’nın yanında 16 yıl boyunca çalıştı.
1961’de kardeşi Adile Naşit ve eniştesi Ziya Keskiner ile Ankara’da babaları adına kurdukları Naşit Tiyatrosu’nda çalıştı. Daha sonra Elhamra İstanbul Tiyatro Sahnesi’ni Toto Karaca, Sururiler ve Muzaffer Hepgürler ile paylaştı. 1966’da Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Tiyatrosu’na geçerek kardeşi ve eniştesi ile tekrar buluştu. 1979'dan itibaren Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda, Karşı Tiyatro'da çalışan, 18 yıl Akbank Çocuk Tiyatrosu'nda yer alarak tiyatroda yarım asrı geride bırakan Naşit, 300'e yakın oyunda rol aldı.

Selim Naşit tiyatroda en son Tiyatro Stüdyosu'nun Histeri oyununda rol almıştı. Naşit bu oyundaki rolüyle tiyatro kariyerinin ilk elle tutulur tiyatro ödülü olan Afife Jale En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.
Selim Naşit birçok da televizyon dizisinde de rol almıştı. Senaryosunu Can Barslan'ın yazdığı Gülşen Abi' dizisinde gazete patronu rolüyle hafızalarda yer eden sanatçı son olarak Zilyoner adlı TV dizisinde oynamıştı. Onu geniş kitlelere tanıtan bir diğer yapım ise Ömer Vargı'nın yönettiği Her Şey Çok Güzel Olacak adlı sinema filmiydi. Bir milyondan fazla seyirciyi sinemaya çeken filmde Naşit buradaki rolüyle Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'ne değer görülmüştü. Selim Naşit sinemada da 60'a yakın filmde rol aldı.

Türk tiyatrosunun Baba lakaplı sanatçısı Selim Naşit, 54 yıllık sanat yaş**ında hep küçük rollerde 'elle tutulur nüanslarla' karakterler yaratmayı başardı.
Ömrünün son yıllarını kanserle mücadelesi yüzünden sahneden ayrı geçirdi. Tedavi gördüğü Kadıköy Şifa Hastanesi'nde pankreas kanserine yenik düşerek 18 Ağustos 2000 tarihinde 72 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Selim Naşit’in, Naşit adında tiyatrocu bir oğlu vardır.
Filmografi
Televizyon Dizileri
  • Gülşen Abi
  • Aynalı Tahir
Filmler
  • Herşey Çok Güzel Olacak
Tiyatro
  • Gül Fatma Operet
  • Histeri
Aldığı ödüller
  • Afife Jale En iyi Yardımcı erkek oyuncu ödülü
  • Sinema Yazarları Derneği En iyi yardımcı erkek oyuncu
Son düzenleyen KisukE UraharA; 3 Mart 2009 08:01
Gerçekçi ol imkansızı iste...