Arama

Dünya Gözünde Atatürk - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ekim 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dünyanın gözünde Atatürk nasıl biriydi?
Dünya devlet adamları Atatürk için ne dediler? Dünya basınında Atatürk hakkında neler yazıldı?


Venizelos, Yunanistan Başbakanı,
12.1.1934

"Norveç Nobel Komitesi Başkanlığı'na;
"Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla bölgedeki istikrarsız durum sona ermiştir. Teokratik bir rejimle yaşayan, din ve hukuk kavramlarının birbirine karıştığı, çökme sürecindeki bir İmparatorluğun yerini, güç ve hayat dolu, modern ve milli bir devlet almıştır. Barış dünyasına bu değerli katkı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa sayesinde yapılabilmiştir.
Yunanistan Hükümeti Başbakanı sıfatıyla, Mustafa Kemal Paşanın Nobel Barış Ödülü'ne adaylığını takdim etmekten şeref duymaktayım."

Franklin D. Roosevelt, ABD Başkanı,1937
"Sovyet Cumhuriyetler Birliği Dışişleri Bakanı Litvinof, bana Avrupa'nın en kıymetli devlet adamının , Avrupa'da değil, Boğazların gerisinde, Ankara'da yaşadığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi."

Franklin D. Roosevelt, ABD Başkanı, 1938
Atatürk 1938 başlarında manevi kızı Ülkü ile Florya'daki bir yaz günü yaşantısını 20 dakikalık kısa metrajlı bir film olarak F. D. Roosevelt'e gönderdi ve O'nu Türkiye'ye davet etti. Aralarında bir süre sonra hediyeler teati edildi. Atatürk ona bir pul koleksiyonu, ABD Başkanı da Atatürk'e o zaman için çok orijinal olan bir müzik dolabı (Şişli Atatürk Müzesi'nde en üst katta sergilenmektedir) gönderdi. Atatürk'ün vefatı üzerine, ABD Başkanı gönderdiği mesajda özetle şunları yazdı;
"Üzüntüm iki katlıdır. Birincisi, güvenilir bir dostumuzu ve çağın en büyük devlet adamını kaybettiğimiz için, ikincisi ise böyle bir devlet adamıyla şahsen tanışma fırsatını ebediyen kaçırdığım için."


Winston Churchil, İngiltere Başbakanı, 1938
"Savaşta Avrupa'yı kurtaran, savaştan sonra da milletini yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu değil, Avrupa için de büyük kayıptır."

L'illustration Dergisi, Paris , 1938
"Tarih çok büyük adamlar gördü. İskender'leri, Napolyon'ları, Washington'ları gördü. Ancak, yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı..."

El Mısri Gazetesi, Kahire, 1938
"Atatürk, tarihte görülmüş olan büyük adamların hiç birine benzemez. Çünkü, O'nun yaptıkları Adem oğullarının yapabilecekleri şeylerden değildir. O büsbütün başka bir insandı."

Völkischer Beobachter Gazetesi, Almanya, 1938
"Atatürk, geride Türkiye' yi etrafında hiç bir düşman devlet kalmaksızın bırakmıştır. Bu, zamanımızda hiç bir liderin başaramadığı bir şeydir."

Deutsche Allgemeine Zeitung Gazetesi, Almanya, 1938
"Bu müstesna adamın benzerinin bir daha dünyaya geleceğini sanmıyoruz. O'nun gerçek büyüklüğünü zaman gösterecektir."

Kont Sforza, İtalya Dışişleri Bakanı, 1944
"Türkler Mustafa Kemal'e yanlışsız ve eksiksiz bir demokrasinin temellerini atığı için minnettardır."

Albert Einstein, 1950
"Atatürk asrımızın dâhi bir devlet adamıdır."

(İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Ülgür'ün anlattığına göre, 1950 yılında USA' da Albert Einstein' ı evinde ziyaret ederler. Onları kapıda karşılayan A. Einstein, Türkiye Delegasyonu'na özel bir ilgi gösterir ve ilk iş olarak yukarıdaki sözlerle Atatürk hayranlığını belirtir.)

Pandit Nehru, Hindistan Başbakanı, 1963
"Atatürk, gençlik günlerinde benim kahramanımdı. O, çağın yapıcılarından biridir. O'nun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyorum."

Enver Paşa'nın O'nun için söyledikleri (Emre Kongar, 'Atatürk', 1980, s.229)
1917 Çanakkale savaşlarından sonra Doktor Nazım ve bir başka nüfuzlu İttihat ve Terakki üyesi komutan aralarında konuşmakta iken, Enver Paşa birden içeri girince susmuşlar. Başkumandan (Enver Paşa) merakla: "Herhalde bana dair bir şeyden bahsediyordunuz? Söyleyin bakalım! demiş. "Mustafa Kemal'in niçin terfi ettirilmediğini konuşuyorduk !" cevabını vermişler. Enver Paşa: "İşte!" demiş ve cebinden Çanakkale kahramanını tuğgenerallik rütbesine çıkaran tezkeresini göstermiş, sonra şunu ilâve etmiş : "Ama biliniz ki, O hiç bir şeyle memnun olmaz! General olur, korgenerallik ister! Korgeneral olur, orgenerallik ister! Orgeneral olur, müşirlik ister! Müşir yapsanız, bununla da yetinmez, Padişahlık ister!" Şevket Süreyya Aydemir'in hatıralarında yazıldığı üzere, Mustafa Kemal'e Enver Paşa'nın bu sözleri nakledildiği zaman kahkahalar ile gülerek cevabı şu olmuştur; 'Ben, Enver'in bu kadar zeki ve ileri görüşlü olduğunu bilmezdim.'

Edward Herriot, Fransa Başbakanı, 1933
"Sizlere şunu söyleyeyim ki, ben Atatürk'e sekreter olmak isterdim. Sebebi de, O'nun her akşam sofrasında bulunup yüksek fikirleriyle beslenmek dileğinde oluşumdur."
Son düzenleyen Blue Blood; 21 Eylül 2006 13:53