Arama

Yedi Cihan Devleti - Tek Mesaj #19

Çakabey - avatarı
Çakabey
Ziyaretçi
23 Haziran 2007       Mesaj #19
Çakabey - avatarı
Ziyaretçi
HİCRAN SAYFASI


Dört kardeşten Şehenşah bir süre önce öldüğü için, padişahlık iddiasından bulunan üç kardeşin durumlarına kısaca bir daha bakalım.

Verilmeyen Manisa'yı zorla alan Korkud, tahta yaklaşmıştır. Ahmed, Amasya'da bulunması gerekirken bahaneler uydurup İstanbul civarında dolaşmaktadır. Ahmed'in oğlu ise Bolu Sancakbeyi görevindedir ve babasına her halükarda İstanbul yolunu açmakla görevlidir. Siyaset adamlarının tercihi Ahmed, ulemanın tercihi Korkud, yeniçerilerin tercihi ise Selim'dir. "Padişahın tahttan çekileceği, yerini büyük oğlu Ahmed'e bırakacağı" söylentileri yayılmıştır. Öte yandan Şah Kulu isyanı büyümektedir. Tedbir almada geciktirilmiş, bu da isyanı büyütmüştür. Neden sonra Veziriazam Ali Paşa, yanına şehzade Ahmed'i de alarak isyanı bastırmaya gitmiştir, ama gecikmenin faturasını canıyla ödeyerek, ilk çarpışmada şehit düşmüştür. Komutayı ele alan Şehzade Ahmed ise düşmanı takip etmek yerine, ihtimal, saltanat meydanını kardeşlerine bırakmamak için alelacele Amasya'ya dönmüştür. Bu da yeniçerileri çok kızdırmış, davranışı korkusuna verilerek protesto edilmiştir.

"Şehzadenin babası tarafından padişahlıkla müjdelendiği, bu yüzden dönmekte acele davrandığı" yolunda rivayetler vardır. Hatta saltanatını ilan ile biat istediği, ancak "Padişahımız hayattadır" diyen yeniçerilerin buna yanaşmadığı söylenir. Şehzade bu tavrıyla, yeniçeriler nazarında büyük prestij kaybetmiştir. Yavuz'u isteyenlerin sayısı artmıştır. Esasen yeniçeriler, artık eski askerlerin ağzında kalan zafer menkıbelerini dinlemekten bıkmış, bizzatihi sefere çıkıp zafer kazanma hasretiyle yürekli tutuşmaya başlamıştır. Bunu gerçekleştirip bu hasreti dindirebilecek tek namzet ise, Selim'dir.



Devamı Yarın...
Son düzenleyen Çakabey; 23 Haziran 2007 09:28 Sebep: Yazım hataları düzeltildi