Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ocak 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tenis
MsXLabs.org

Tarihte olduğu gibi günümüzde de zenginlerin daha çok rağbet gösterdiği tenis, bu yıl Türkiye’ye gelen ünlü raket Venüs Williams’ın Boğaz Köprüsü’ndeki gösterisiyle daha da popüler oldu.

Ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesindeki kulüpler sayesinde gelişen bu spor dalı kadın, erkek, çocuk, yaşlı, özürlü gibi herkese hitap edebiliyor. 13. yy.’da Fransa’da aristokratların çıplak elle oynadıkları tenis, zamanla eldivenlerle ve en sonunda da raketleri andıran araçlarla oynanmıştır. Saray tenisi diye bilinen oyun, 14. yüzyılda İngiltere’ye geçmiş ve orada büyük ilgi görmüştür.
1 günün 24 saat olmasından esinlenerek 24 oyundan oluşan tenis maçlarının sayıları günün 24 saatinden bir saati dörde bölünerek 15, 30, 40, 60 şeklinde olur. Tekler ve çiftler olarak gruplandırılır. Teklerde karşılıklı birer oyuncu, çiftlerde eşli karşılıklı ikişer oyuncu olmak şartı vardır. Whitman Kupası, Grand Slam (İngiltere, ABD, Fransa ve Avustralya ) açık tenis turnuvaları, ATP (Association of Tennis Professional) Grand Slam turnuvaları ve Challenger’lar bilinen önemli tenis organizasyonlarıdır.

TENİS SAHA ALANI
Saha, 23.77 m uzunluğunda, 8.23 m genişliğinde bir dikdörtgen şeklindedir. Saha, ortasından boydan boya bir ağ ile ikiye bölünür. Çiftler oyununda saha 10.97 m genişliğe ulaşır. Zemin farklı türlerde olabileceği gibi daha çok toprak tercih edilir.

TENİS RAKETLERİ
Raketin topa vuran yüzeyi düzdür ve bu yüzeyde teller hasır örgüsü biçiminde örülmüş ve her tel mutlaka çerçeveye bağlanmıştır. Raketlerin çerçeve uzunluğu 73.66 cm’dir. Raketin çerçeve genişliği 31.75 cm’dir.

TENİS TOPU
Topun dış yüzeyi muntazam ve rengi sarı veya beyazdır. Topun çapı 6.668 ile 6.350 cm, ağırlığı ise 58.5 ile 56.7 gram arasıdır.

TENİSTE ÖNEMLİ VURUŞLAR
Backhand: Sağ elle oynayan oyuncuların topa vücutlarının sol tarafında, sol elle oynayan oyuncuların topa vücutlarının sağ tarafında iken yaptıkları vuruştur.
Forehand: Sağ elle oynayanların vücutlarının sağ tarafında, sol elle oynayanların ise sol taraflarında topa vurma şeklidir.
Kick Serve (Servis): Topun yönünü değiştiren ya da servis alanına düştüğünde beklenmeyen yere sekmesine neden olan kuvvetli servis vuruşu.
Slice (Kesme): Topa alttan eğirim vererek yapılan vuruştur. Topun vuruştan sonraki uçuşu nete yakın geçer ve top yere sektikten sonra fazla yükselmez ve kayarak büyük bir süratle ilerler.

TENİS OYUN KURALI
Oyunun temel mantığı, topu raketle, bir defa sekerek veya hiç yere değmeden çizgilerle belirlenmiş karşı yarı alana rakibin karşılayamayacağı şekilde atabilmektir. Her puan için iki servis atma hakkı vardır. Top rakete birden fazla değerse puan kaybedilir. Bir set 6 oyundan oluşur. Teniste, özel turnuvalar hariç, erkekler 5 set, bayanlar 3 set oynar. İlk sayı 15, 2. sayı 30, 3. sayı 40 olarak belirlenir. 40-40 durumunda, oyunculardan biri diğerine iki puan üstünlük kurana kadar oyun devam eder.

TÜRKİYE’DE TENİS Bu sporun ülkemize Türkiye’de görev yapan Avrupalı elçilik görevlilerince geldiği ve sonra yayıldığı varsayılmaktadır. Tenis Federasyonu, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1923’te kurulmuştur. 1926’da ilk müsabaka organizasyonu gerçekleştirilmiştir. 1951-1965 yılları arasında uzun bir süre tek erkeklerde birinciliği elinde tutan Nazmi Barı, kırılması güç bir rekora imza atmıştır. Ülkemizde 4 bin 272’si bayan 5 bin 242’si erkek olmak üzere toplam 9 bin 514 lisanslı tenisçi bulunmaktadır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2013 08:19 Sebep: Kırık link