Arama

Sakarya (Adapazarı) - Tek Mesaj #3

RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #3
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
Elverişli iklim ve toprak şartlarına sahip olan Sakarya ilinde tarım başlıca geçim kaynağıdır. Ancak son yıllarda sanayi alanında da hızlı gelişmeler görülmektedir. İzmit körfezi kıyısında yerleşen ve büyüyen sanayi alanı Adapazarı ovasına doğru uzanmaktadır. İl topraklarının %36'sını ekili ve dikili topraklar oluşturmaktadır. Ormanlar ise toplam alanın %35'ini oluşturmaktadır.
Tahıl tarlaları ekili alanların %82'sini ve sanayi bitkileri ekilen alanlar da %11'ini oluşturmaktadır. Soğan ve patates önemli tarım ürünleridir. Dikili alanların en önemli kısmını fındıklıklar oluşturmaktadır. İpekböcekçiliği ilin önemli özelliklerinden birisidir. Sakarya ilinin çeşitli yerlerinde kurşun ve bakır yataklarına rastlanmıştır. İlde birkaç büyük sanayi kuruluşu ile çok sayıda küçük kuruluş vardır. Şeker fabrikası, Demiryolu fabrikası, Zirai Donatım Fabrikası ve otomobil lastiği fabrikası ilin en önemli sanayi kuruluşlarıdır. Sakarya’da beş devlet, bir SSK, üç adet özel hastane bulunmaktadır.
Sakarya Üniversitesi 20.000 öğrenci, 7 fakülte ile Sakarya iline kültürel ve ekonomik canlılık kazandırmaktadır.
Sakarya ilinin ulaşımı demiryolu ve karayolu ile sağlanır. İlin turistik açıdan önemli sayılabilecek yerleri arasında Karadeniz kıyısındaki plajlar, Sapanca gölü ve Beşköprü sayılabilir.