Arama

Yedi Cihan Devleti - Tek Mesaj #34

Çakabey - avatarı
Çakabey
Ziyaretçi
13 Temmuz 2007       Mesaj #34
Çakabey - avatarı
Ziyaretçi
Yazımızın Devamı...

Kılıçların Ucundaki Saltanat


Bursa'dan gelen haber ürkütücüdür ve devletin bekasını tehdit mahiyetindedir:

"Sultan Ahmed oğlu Sultan Alaüddin (Şehzade Ahmed'in oğludur) Bursa'ya gelüp ve Bursa'yı zapt idüp Subaşına ve Sultan Selim'e tabi olanların ekserisini kılıçtan geçirüb ve miriye [devlete ait] emvali [malları] zapt idüp ve şeherlüsünden nice mal ve menal olub ve babası Sultan Ahmed adına hutbe okutup sikke [para] basturdi."

Yavuz, hiç zaman kaybetmeden şimşek hızıyla hazırlıkları tamamladı ve 70 bin kişilik bir kuvvetle Bursa'ya yürüdü. Amcasının yaklaştığını haber alan genç şehzade Alaüddin, Malatya yoluyla Mısır'a kaçarak Memluk Sultanına iltica etti. Yavuz, Bursa'ya girdi.

Karışıklığın başını biliyordu. O başı almadıkça devletin rahat nefes alamayacağından da emindi. Bir an önce iç huzuru sağlaması lazımdı ki, asıl hedefi Safeviler üzerine yürüyebilsin...

Malkoçoğlu Ali Bey komutasında bir orduyu kardeşi Ahmed'in üzerine gönderirken, kendisi bir süre Ankara civarında dolaştı ve kışı geçirmek üzere tekrar Bursa'ya döndü. Şehzade Ahmed, üzerine Malkoçoğlu'nun gönderildiğini öğrenmiş, bir şaşırtmaca verip Amasya'ya çekilmiş, eski sancağını cebren işgal etmişti. O sırada Yavuz'un eline geçen bir mektup, kardeşi Ahmed'in cür'et ve cesaret merkezinin Veziriazam Koca Mustafa Paşa olduğunu gösteriyordu. Mektup, veziriazam tarafından Şehzade Ahmed'e hitaben yazılmıştı. Yavuz'un şiddetinden bahsediyor, herkesin ondan bıktığını, devlet büyükleri arasında taraftarı kalmadığını söylüyor, hareketlerini artırmasını ve Amasya'yı işgal etmesini tavsiyeyle saltanat günlerinin yakın olduğunu müjdeliyordu.

Esasen Mustafa Paşa, öteden beri Şehzade Ahmed taraftarıydı. Yavuz, bunu bile bile onu sadrazamlık makamında bırakmış, Ahmed'e yazdığı mektup eline geçtiğine göre de, takip ettirmişti. Veziriazam Koca Mustafa Paşa'yı cellada verdi; yerine Hersekzade Ahmed Paşayı getirdi.

Devam edecek...