Arama

Yedi Cihan Devleti - Tek Mesaj #41

Çakabey - avatarı
Çakabey
Ziyaretçi
20 Temmuz 2007       Mesaj #41
Çakabey - avatarı
Ziyaretçi
Yazımızın Devamı...

Sonuçta Çaldıran Seferi zaferle bitmiş, o zamana kadar mağlubiyet yüzü görmeyen Safevi Şahı İsmail ilk mağlubiyetini tatmıştı. Onbeş yılda bir düzineye yakın devleti haritadan silen bu genç hükümdar, bütün serveti, tahtı, tacı, ortağı ve karısıyla birlikte gururunu da Çaldıran meydanında bırakarak kaçmak zorunda kalmıştı (23 Ağustos 1514).

Yavuz, 16 Eylül günü, İran İmparatorluğunun taht şehri Tebriz'e büyük bir merasimle giriyor, cuma hutbeleri artık "Sultan-ı iklim-i Rum Selim ibni Bayezid ibni Mehmed" adına okunuyordu. Ve hemen bin kadar sanatkar, şair ve alim Azeri Türk'ü, İstanbul'a sevk ediliyordu.

Çaldıran savaşı, cihan tarihinin kaydettiği en büyük meydan savaşlarından biridir. Fecirle birlikte başlamış, 12 saat sürmüştür. Ne kadar kanlı geçtiği şundan da bellidir ki, Safevilerden "han" unvanlı 14 derebeyi [askeri umumi vali] ölmüş, Osmanlılardan ise bir beylerbeyi ve dokuz sancakbeyi şehit düşmüştür.

Yavuz Selim, Çaldıran zaferiyle fevkalade kuvvetlenmişti. Dünya, onun babasına benzemediğini iyice görmüştü. Osmanlı Devleti artık mevcut sınırlarını korumaya çalışmıyor, dünya haritasını yeniden çiziyor, fetihler dönemi tekrar açılıyordu.

Devam edecek...