Arama

Yedi Cihan Devleti - Tek Mesaj #42

YaKaMoZcuk - avatarı
YaKaMoZcuk
Ziyaretçi
21 Temmuz 2007       Mesaj #42
YaKaMoZcuk - avatarı
Ziyaretçi
Yazımızın devamı…


Çaldıran darbesinden sonra şimdiki Adana, Muş, Bingöl, Gaziantep, Hatay, Urfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Bitlis vilayetleri ele geçirilmiş ve Dulkadir Beyliği doğrudan doğruya ilhak edilmişti. Kuzey Irak’ta Musul, Kerkük ve Erbil vilayetleri kazanılmıştı. Yavuz’un bazı hareketlerini protesto cür’etinde bulunan Mısır Sultanı Kansu Gevri’nin elçileri Karacabey çayırında huzura alınıyor, Yavuz bu cür’et karşısında kükleyerek Mısır sefer-i hümayununu işaretliyordu:


“Sultanımız, medrese, hutbe ve sikkede isminin zikri gibi saltanat haklarını artık Anadolu’da, değillerse Mısır’da muhafaza etsin!”


Şüphesiz, Yavuz sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi bir deha idi. Yıllar süren propagandalarla Safevi Şahı İsmail’e ve Şiiliğe sempati beslemeye başlayan Doğu Anadolu halkını irşada, onlardan birini, üstelik devrin ne büyük alimi de olan meşhur İdris-i Bitlisi’yi görevlendirmişti. Bu muhterem insanın irşatları kısa sürede tesirini gösterecek ve Kürt beyleri padişaha bağlılıklarını bildireceklerdi.


Devam edecek…(İsyanın Sorumluları)