Arama

Hikayeler ve Öyküler -2- - Tek Mesaj #1081

recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
21 Temmuz 2007       Mesaj #1081
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
Yalnız başıma yaptığım gezilerden birinde, yabancı bir şehirde, şık bir restoranda yemek yerken restoran sahibinin bir çalışanını beceriksizlikle suçlayarak, ağır hakaretlerle işten kovduğuna tanık oldum. Bunun üzerinde fazla durmayarak aç olan karnımı doyurmaya çalışırken bu olaya tanık olan fakat benim gibi düşünmeyen yaşlıca bir adam vakarla elini kaldırıp restoran sahibine işaret etti ve onu masasına oturmaya davet etti.

Az sonra, karşılıklı oturan bu iki adamın neler konuşacağını merak ederek kulak kabarttım. Yaşlı adam söze bir soruyla başladı:

“Paraya mı, yoksa itibara mı daha çok değer verirsiniz?”

Restoran sahibi soru karşısında biraz şaşkın, fakat kendinden emin cevap verdi:

“Para önemlidir, ama elbette itibara daha çok değer veririm. Sizce de öyle değil mi?”

Ben yemeğimi bitirmiş, bulunduğum bölgeye özgü bir çeşit tatlıyı afiyetle yerken yaşlı adam cevap verdi:

“Tabii.. Biliyor musunuz, bugüne kadar bu soruyu pekçok insana sordum, ve/fakat sizinkinden pek farklı bir cevap verene rastlamadım. Ancak uygulamalara baktığımda, çoğunun bunun tam tersini yaptığını gördüm. Pekiyi, sizce dünyanın en itibarlı kurumu hangisidir?”

Konuşmasıyla, hâli-tavrı-hareketleriyle görmüş-geçirmiş bir beyefendi olduğu izlenimini veren adamın bu sorusu karşısında sınava çekilen bir çocuk gibi düşünceliydi restoran sahibi. (İtiraf etmeliyim, ben de kendi kendime yoğun bir cevap arayışına girdim o sırada.) Sonra mimikleriyle bu soruya bir cevabı olmadığını belirtti.

Yaşlı adam vâkur, sorusunu kendisi cevapladı:

“Dünyanın en itibarlı kurumu okul’dur, siz de okul olun”

Benim kendi cevaplarım arasında bu yoktu. Ama sınava çekilen ben değildim ve bu rahatlıkla hesabı isteyip kalktım.


***


Edindiğiniz böylesi ufacık tecrübelerle, bir de bakarsınız, kendinize kocaman bir köşk kurmuşsunuz. O ayrıntıları, hani aradığınızda bulamıyorsunuz da, onlar istediğinde gelip sizi buluyormuş gibi oluyor. Elbette onları karşılamaya hazırsanız... Tatlı küçük sürprizler... Bu küçük diyalog da sürpriz oldu benim için –hayatımdaki küçük bir ayrıntı olarak kaldı. Hayat ayrıntılarda gizli değil midir zaten? Bence öyle.