Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Temmuz 2007       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) hastalığı


Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) hastalığı
Türkiye’de Fenerbahçeli Sedat Balkanlı’nın hastalanmasıyla daha fazla bilinir hale gelen ALS, Steven Hawking’in de uzun yıllardır mücadele ettiği bir hastalık.


ALS NEDIR?

Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) aynı zamanda Motor Nöron Hastalığı olarak anılıyor. Hastalık, merkez sinir sisteminde medulla spinalis ve beyin sapı adı verilen bölgede motor hücrelerin (nöronlar) kaybından ileri geliyor. Bu hücrelerin kaybı kaslarda zaaf ve erimeye yol açıyor. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu (piramidal yol) da hastalanıyor. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmuyor.

Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda ağız yutak bölgesinde ya da dilde başlayabiliyor ve sürekli ilerleyerek yayılıyor. Bu yayılma bülber alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor. İleri devrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabiliyor. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla görülüyor. Sıklığı 100.000 de 1-1,5 civarında. (İnsidans) Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabiliyor ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekiyor

Bu hastalık Türkiyede yalnızca 6000 - 7000 kişi de bulunuyor. Bu hastalığın bir tedavisi yok ve hastalara biçilen ömür 2 - 7 Sene arasında. Gayet sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık. 480 Lira lık "Rilutek" isimli hap ise bu alanda çıkartılmış tek ilaç. Bu ilacın yapabildiği tek şey ise Motor Neronların kaybını yavaşlatması.

Bu hastalığa sahip olan yada tanıdıkları olan kişiler ile bilgi paylaşımında bulunmak, tanışmak ve dayanışma içinde olmak istiyorum. Bu bir gerçek ki, bu hastalığa en iyi gelen şey yüksek moral. Henüz ne olduğu bile daha tam anlaşılamamış bu hastalığa karşı tecrübelere göre haraket etmek yapılacak en doğru iştir.