Arama

Vincent van Gogh - Tek Mesaj #3

_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
1 Ağustos 2007       Mesaj #3
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
30 Mart 1853 yılında Hollanda'nın Kuzey Brabant bölge papazı Theodoros Van Gogh'un ilk çocuğu olarak doğan Vincent Van Gogh küçük yaşlarda papazlık ve kilisede vaizlik yapar.
Ona göre sanatçının üretmesini engelleyen şeyler vardır, yani yaşamın küçük eziyetleri, yani parasızlık ve aileye yük olmak gibi. Kardeşi Theo'nun gönderdiği harçlıklarla boya, fırça, kağıt ve elbise alırdı. Çok çizmek, bütün zamanını resme ayırmak için yıllığı 60 güldene ahır aradı. Ama parasızlık ve Theo'ya bağlılık, hayatını noktalayacağı son güne kadar yakasını bırakmadı.

Yaşam amacının temelinde öfkeden çok sevgi, tutkudan çok sükunet yatıyordu. Sık sık derin acılara gömülse de gene de içinde saf ve sakin bir uyum, bir müzik vardı. Çok yoksul bir kulübede, en pis bir köşede bir desen, bir resim görebiliyordu. Basit ve düzenli çalışmaya alışmak, bunda direnmek, geçirdiği nice acılı yıllardan sonra kolay değildi... Ölümü daha gençlik yıllarından itibaren kutsadı. Aarsen'in naaşının başında durduğu sırada şunları düşünüyordu:
"Ölümün dinginliği, görkemli sessizliği biz yaşayanlara kıyasla öylesine üstündü ki..."
Kuzeni, dul ve çocuklu Kee'yi sevdi. Kadın soğuk bir duvar gibi davranıp ondan hep kaçtı. "Hayır, asla, hiçbir zaman" sözcükleri Van Gogh'un aklından hiç çıkmadı. Ama Vincent hiç yılmıyordu:
"Onu o kadar uzun süre seveceğim ki, sonunda o da beni sevecek" diyordu.
Sonra Sien çıktı karşısına.Güzel değil, genç değil, hiçbir dikkat çekici özelliği de yoktu, üstelik hamile idi, ve de yosma olduğu söylenerek Van Gogh'un onunla birlikteliği yadırgandı.
"Günah benim yaptığım değil, sevgisiz yaşamaktır ve ahlaksız durumlardır günah." diyerek sevgisini hep savundu.
Kardeşi Theo bu olay yüzünden, Vincent'in korktuğu gibi, ağabeyinden parasal desteğini çekmedi ama evlenmesine de karşı çıktı.
"Sevdiğimin uğruna çalışacağım, melankoliye kapılmayacağım, sinirimi bozmayacağım."
Theo'ya evlenmesi için tavsiyelerde bulunurken, kendisinin evlenme ve çocuk sahibi olma isteğini yitirdiğini söylediğinde, 35'indedir. Resim tutkusu geri dönülmez bir yola sokmuştur artık onu.
23 Aralık 1889 yılında, Fransa'nın Arles kentinde birlikte kaldıkları ressam arkadaşı Gauguin'den gelen telgrafı alan kardeş Theo Van Gogh ilk trene atlayıp hastaneye yetişir. Çünkü Vincent kulağını kesmiş ve bir süredir ilişkide bulunduğu Rachel adında genelevde çalışan kadına götürüp armağan etmiştir.


IRİSLER
Ad:  vg4.jpg
Gösterim: 1414
Boyut:  211.8 KB


Doktor Gachet'in portresi
Ad:  vg3.jpg
Gösterim: 1502
Boyut:  128.0 KB
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 21:37