Arama


CimbomLu_Dj_EseN - avatarı
CimbomLu_Dj_EseN
Ziyaretçi
3 Şubat 2006       Mesaj #10
CimbomLu_Dj_EseN - avatarı
Ziyaretçi
dbdvs250704

DA VİNCİ ŞİFRESİ
Robert Langdon Harvard Üniversitesinde görev yapan Amerikalı bir simgebilim uzmanıdır. Paris'te verdiği bir konferans sonrasında görüşmek için randevulaştığı Louvre Müzesi Müdürü'nün o gece, üstelik onunla görüşeceği sırada öldürülmesi sonucu kendini "baş şüpheli" olarak olayların içinde bulur.

Dahası ölen müze müdürü arkasında bir not ve çözülmesi gereken bir bilmece bırakmıştır. Bu bulmacayı çözerken Robert Langdon'un en büyük yardımcısı Fransız polisinde Kriptoloji uzmanı olan öldürülen müze müdürünün torunu Ajan Sophie olacaktır.

Kitap her ne kadar bir bulmaca çözme oyunu gibi başlasa da, gizli tarikatlar, Isa peygamberin hayatında gizli kalan bilgiler ve hristiyanlığın kökenleri gibi konulara da el atarak geniş bir kurgu içerisinde bizlere bir komplo teorisi sunuyor. Anlaşıldığı kadarıyla teorisinin gerçek olduğunu iddia etmek yerine, sadece kitabın merakla okunmasını garanti eden öğelerin üstünde duruyor Dan Brown. Çünkü kitabın sonunda komplo teorisiyle ilgili bir bulguya veya sonuca yer verilmiyor.

Sonuç olarak kitap kendini okutuyor, merak ve gizlilik unsurlarını dozunda kullanarak sizi sona kadar getiriyor ama herşeyin arkasında kim olduğu sorusuna verdiği yanıt maalesef tahmin ettiğiniz kişi oluyor. Yani şaşırmıyor ve ters köşeye yatmıyorsunuz. Ayrıca bilmeceye de tam bir çözüm alamadığınız için ikinci bir hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.

Yazarın hakkını yememek için ekleyeyim; günümüze kadar yazılmış o kadar çok polisiye kitap ve çekilmiş o kadar farklı polisiye film var ki artık farklı ve orijinal bir son yazmak o kadar kolay değil yazarlar için. Hep eski numaraları denemeleri de bundan olsa gerek sanırım. (Burada beni hep şaşırtabilmiş bir numaralı polisiye yazarım Agatha Christie'nin de adını anmak istiyorum. Artık onun gibi yazarlar pek bulunmuyor.)

Bence bulun ve okuyun, çünkü iyi bir beyin cimnastiği yapacağınız garanti. Ancak kitabın sonundan çok birşey beklemeyin.