Arama

İcatlar - Önemli İcatlar - Tek Mesaj #17

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2012       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Atom Bombası


Atom bombasını ilk kez yapmayı başaran ABD, ilk atom bombasını 16 Temmuz 1945'te New Jersey eyaletindeki Alamogordo hava üssünde patlattı. Bu patlamada inanılmaz derecede kuvvetli bir ışık16 km uzaklardaki dağları bile aydınlattı. Ateşten bir top 12,000 metreye yükseldi.

İkinci Dünya Savaşı'nda, savaş amacıyla kullanılan ilk atom bombası, 6 Ağustos 1945'te Japonya'da Hiroşima şehrine atıldı. Patlamada 66,000 kişi öldü, 69,000 kişi de yaralandı. Üç gün sonra Nagasaki'ye atılan atom bombası ise 37,000 kişiyi öldürdü, 40,000 kişiyi yaraladı.

Atom bombası patlatılınca, bir sarsma dalgası meydana gelir. Bu dalganın hızı ses hızından yüksektir. Atom bombası, genel olarak bu sarsma dalgasının etkisini artırmak için yerden yüksekte patlatılır. Bu dalga yere çarptıktan sonra yeniden yukarı doğru sıçrar. böylece aşağı doğru inip çıkan yeni sarsma dalgalarının oluşmasına yol açar.

Diğer yandan bombanın patladığı yerdeki hava ısınır; büyük bir hızla genişleyerek bir boşluk meydana getirir. Bu boşluğu doldurmak için hücum eden soğuk hava, şiddetli bir kasırgaya yol açar. Böylece atom bombası, iki yönden yakıcı, yıkıcı bir kuvvetle binaları devirir, canlıları öldürür.

Faks Makinası


İskoçya'da yaşamını sürdüren Alexander Bain 27 Kasım 1843 yılında ilk faks makinası (faksimil) için patent başvurusunda bulundu. Bain'in tasarladığı faks makinası ana hatlarıyla günümüzde kullanılan sisteme benzemektedir. Belgenin beyaz ve siyah kısımlarının tanımlanarak iletilmesi ilkesine dayanıyordu. İletken bir madde üzerinde elektriksel olarak haritalama işlemi için sarkaçlar kullanılmasını önermiş fakat bu sistemi hiçbir zaman uygulayamamıştır. 1848 yılında İngiltere'de bir fizikçi (Frederick Bakewell) daha geliştirilmiş bir versiyonu için patent aldı. Yine İngiltere'de halka açık bir sergide ilk defa bir belge iletimini gerçekleştirdi.

Tüm bu çabalar ticari anlamda sonuçsuz kalmıştı. Ticari başarıyı yakalayan ilk faks makinasını ise İtalyan Giovanni Caselli icat etti. Caselli Bain ve Bakewell'in sistemlerini harmanlayarak ortaya yeni bir sistem çıkarmıştı.Pantelgraf adını verdiği buluşun ortaya çıkması 10 yıl sürmüştü. 1861 yılında patentini aldı. Fransız hükümetince kullanılmaya başlandı.

Faks makinasının başlangıçta oldukça başarılı olması telgraf sisteminin korunması adına fazla yaygınlaştırılamadı. Çıkan savaşlar nedeniyle döşenen hatların kullanılamaz hale gelmesiyle faks sistemi uzun süre ortalardan kaybolacaktı. 20. YY'da Alman Alexander Korn fotoelektrik tarama adında bir sistem geliştirdi. Hernekadar yeni bir sistem gibi görünsede mantık aynıydı. Bu sistem sayesinde hertürlü belge gönderilebiliyordu ve sarkaçlara gerek duyulmuyordu. Telefonun yaygınlaşması telgrafın sonunu hazırladı. Böylece faks kullanımı yaygınlaştı ve iş dünyasında çokça kullanılır hale geldi.

Faks'ın İcadı


Faksın icadı, zannedildiğinin aksine, yaklaşık 100 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. İlk faksı kimin kullandığı hakkında farklı görüşler mevcuttur. 1843'de Alexander Bain'in bir faks patenti olmış olduğu iddia edilmektedir. F. C. Bakewell ise 1853 yılında basılan Elektrik Bilimi adlı kitabında 'kopyalama yapan telgrafı' tasvir etmektedir. Belki de bu iki icat da vücut bulamamıştır. Ancak İtalyalı bir fizik profesörü olan Giovanni Caselli 'patelegraple' adında bir marinayı icat ederek kullanmıtır. Bu makine, 1866 yılında Paris'le Lyon arasında, ilk yıl içinde yaklaşık 5.000 faks geçmiştir.

Dökme demirden yapılmış, 2 m uzunluğundaki bu ilkel, fakat kullanışlı faks şu şekiilde çalışıyordu: Gönderici, yalıtkan mürekkeple ince bir teneke levhanın üzerine mesajı yazıyordu. Daha sonra bu levha metal bir aksam üzerine yerleştirilip her bir milimetrede üç satır halinde bir iğneyle taranıyordu.
Sinyaller telgrafla alıcı faksa iletiliyor ve buradaki iğne de mesajı, potasyum ferrosiyanite batırılmış bir kağıt üzerine, özel bir kimyevi işlemle imal edilen Prusya mavisi mürekkeple yazıyordu.

Her iki iğnenin de ayın anda tarama yapması için ikisi de tam olarak ayın zamanı gösteren iki saat kullanılıyordu. Bu saatler bir sarkacı harekete geçirirken kullanılıyor, sarkaç da iğnelerin hareketini kontrol eden dişli ve çarkları çalıştırıyordu.

2012 Yılının En İyi Buluşlarından Biri


Hollandalı sanatçı ve bilim insanı Berndnaut Smilde, sis makinasını kullanarak kapalı alanda bulut oluşturmayı sağlayan bir yöntem geliştirdi.Gerçeği gibi hiçbir zaman olamasa da gerçekmiş gibi görünen bulutlar, bir gün oturma odanızda belirebilir. Hollandalı mucitin geliştirdiği yöntem, havadaki nemi, ışığı ve ısıyı ayarlayarak kapalı alanda bulut oluşturmayı sağlıyor.Time dergisinin en iyi icatlar listesinde yer verdiği buluş ortaya sadece birkaç dakika ömrü olan bir bulut çıkarsa da oldukça etkileyici bir manzara oluşturuyor.Hollandalı mucit bulutlarını koridor veya yatak odası gibi farklı ortamlarda ortaya çıkarabiliyor.
Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 20:27