Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
24 Ağustos 2007       Mesaj #25
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
KÜRESEL ISINMA, BM'NİN ÖZEL GÜNDEMİNDE
NEW YORK - BM Genel Kurulu, bu yıl Eylül ayında yapacağı toplantıda küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunu özel gündemle ele alacak.
BM'den yapılan açıklamada, 25 Eylül ile 3 Ekim arasında düzenlenecek 62. yıllık BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde ele alınacak küresel ısınma konusuyla ilgili olarak, 24 Eylül'de de özel bir toplantı yapılacağı bildirildi.
BM, 60. kuruluş yıldönümü olan 2005'ten beri, BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde özel bir tema seçiyor. 2005'te BM'de reformlarla ilgili daha etkin ve daha güçlü bir BM örgütlenmesi, 2006'da da kalkınma için dünya ortaklığının ortaya koyulması gibi özel temalar seçmişti. Temalar, üye devletlerin onayıyla Genel Kurul başkanı tarafından belirleniyor. 62. Genel Kurula, eski bir Makedonyalı diplomat ve bakan olan Sırcan Kerim başkanlık edecek.

a.a.


*****
KÜRESEL ISINMA ULUSAL GÜVENLİĞİ DE ETKİLEYECEK
ANKARA - Eşref Fahri - Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüdler Merkezi Başkanlığı Ortadoğu Uzmanı Tank Yarbay Süleyman Özmen, "ulusal güvenlik stratejisinin" küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlere karşı önleyici tedbirleri alacak şekilde gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Özmen, Silahlı Kuvvetler Dergisi'nde yayınlanan yazısında, gerek Türkiye'de gerekse komşu ülkelerde yaşanacak kuraklık ve çölleşmenin, küresel ısınmadan daha az etkilenecek bölgelere doğru yoğun bir göç hareketine neden olabileceğine dikkati çekerek, bu durumun Türkiye'nin ulusal güvenliği bakımından tehlikeler doğurabileceğini bildirdi.
Türkiye'nin sınır aşan sular konusunda diğer ülkelerle olan sorunlarını halen tam anlamıyla çözüme ulaştıramadığını belirten Yarbay Özmen, ileride doğacak bu sulardan yüksek oranda yararlanma ihtiyacının diğer ülkelere verilen taahhütlerin yerine getirilmesinde zorluklara neden olabileceğini vurguladı. ''Fırat ve Dicle nehirlerinin zengin su potansiyelleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin stratejik önemini artıracağına'' işaret eden Yarbay Özmen, ''Bu iki nedenden dolayı bu bölgelerimize yönelik dış tehditlerin oluşması gündeme gelebilecektir'' dedi.

a.a.


*****
"DÜNYAYI EN ÇOK ABD VE AVUSTRALYALILAR KİRLETİYOR"
ANKARA - Dünyayı en çok kirleten ülkenin ABD, en çok kirleten halkın ise Avustralya halkı olduğu bildirildi.
"Center for Global Development" düşünce kuruluşunun desteğiyle dünya genelinde yapılan araştırma, karbon salımında kişi başına düşen pay hesap edildiğinde Avustralyalıların, ülkeler listesinin ikinci sırasındaki Çin'in büyük farkla önünde olduğunu gösterdi.
50 bin kadar elektrik santrali ve 4 bin firmayı dahil ederek yapılan araştırmaya göre, kişi başı karbon salımında 10 ton ile başı çeken Avustralyalıları, 8 ton ile Amerikalılar izliyor. Genel olarak bakıldığında ise listenin başında ABD, ikinci sırada ise Çin yer alıyor.
Araştırmada, ABD'nin sahip olduğu elektrik santrallerinden atmosfere her yıl 2,5 milyar ton karbon salındığına, bu alanda ikinci sırada ise 2,4 milyar tonla Çin'in yer aldığına dikkat çekiliyor.

a.a.


*****
2007'DE 1 MİLYARDAN FAZLA AĞAÇ DİKİLDİ
OSLO - Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), küresel iklim değişikliklerini yavaşlatmak amacıyla 2007 yılında 1 milyar ağaç dikilmesi kampanyasının hedefini aştığını açıkladı.
UNEP Başkanı Achim Steiner, Kenyalı çevreci ve 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Wangari Maathi'nin fikrinden yola çıkılan kampanyada, 2007 yılı içinde 1 milyar ağaç dikilmesi hedefinin başarıldığını ve hatta bu hedefin geçildiğini belirtti.
Çevre Programına göre, kampanyada en fazla ağaç diken ülke 700 milyon ağaçla Etiyopya olarak görülürken, bu ülkeyi 217 milyon ağaçla Meksika, 150 milyon ağaçla Türkiye izledi.

a.a.