Arama

Karanlık Madde - Tek Mesaj #3

_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
24 Ağustos 2007       Mesaj #3
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Karanlık madde 'aydınlanabilir'

BBC - LONDRA - ABD'li bilim insanları geçen ağustosta evrenin yüzde 25'inin gezegen, yıldız ve galaksilerden değil, ışık yaymayan ve ışığı yansıtmayan, bu nedenle de görülmediği için 'karanlık madde' olarak adlandırılan maddeden oluştuğunu kanıtlamıştı.
Şimdiyse NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan bilim insanları çarpışma sonucu galaksilerdeki gazlarla maddelerin ayrıştığını ve sıcak gaz bulutları çevresinde değil, boş görünen bir başka kesimde büyük çekim gücü olduğunu belirledi. Cüce galaksilerin neredeyse tamamı karanlık maddeden oluşuyor.
Uzmanlar bu sistemlerin eskiden gazlarla dolu olduğunu, büyük galaksilerin uydusu haline geldikçe görünen maddelerin boşaldığını belirtiyor. Çalışmada bilgisayar modelleri kullanılarak 10 milyar yıl önce, gazların yoğun olduğu bir cüce galaksinin, daha büyük Samanyolu'na benzer bir sistemin yörüngesine sürüklendiği anda, neler yaşanmış olabileceği tasarlandı. Model daha büyük sistemin oluşturduğu yerçekimi şiddetinin, cüce sistemin içindeki ışık saçan yıldızları da kendine çekmiş olabileceğini gösterdi. Ekip, sonuçta görünebilir maddenin kaybolmasıyla geriye sadece 'karanlık madde'nin kaldığı bir galaksinin kaldığını düşünüyor.