Arama

green almond - avatarı
green almond
Ziyaretçi
27 Ağustos 2007       Mesaj #25
green almond - avatarı
Ziyaretçi
Suç ve Ceza Üzerine
Dostoyevski'nin ölümsüz eseri...

Geçenlerde bitirdim kitabı.Çok beğendim ve neden daha önceden okumadın ki dedim kendi kendime.

Şimdi kendinizi bir ülkede düşünün.Adalet zayıflamış bir durumda.Tefeciler kol geziyor etrafta adeta bir kene gibi kemiriyor halkın kanını.

Bir tefeci kadın var,baş kahramanımız Raskolnikov ona borçlu.(diğerleri gibi).Ama bu kadının yaşamı boyunca kimseye herhangi bir yararı olmamış.Onu seven hiç kimse yok ve birilerine zarar vermekten başka bildiği de yok.

Kahramanımız Raskolnikov birgün bu tefeci kadını öldürmeyi planlıyor.Amacı kadındaki parayı kendisi de dahil tüm ihtiyacı olanlara dağıtmak.Cinayeti planlıyor fakat uygularken bir sorun oluyor ve gencecik,zararsız ve çok iyi bir kız olan Lizavetta’yı da öldürüyor.

Suçluluk hissediyor tabii.Kocaman bir bunalım geçiriyor.Polis onun suçunu biliyor ama kanıt yok.Eğer kahramanımız itiraf ederse hapse gider,etmezse özgür kalabilr...

Her neyse!Kitabın sonuna doğru adam suçunu itiraf edip hapse giriyor tabii.

Ama benim sormak istediğim başka birşey var şimdi sizlere.Belki de kitabı ben yanlış yorumladım ama ne bileyim yine de kafama takıldı işte.

Lizavetta’yı öldürmesi yanlıştı evet bu tamam.Ama o kadını öldürmesi de suç muydu?Şimdi beni yanlış anlamayı bir kenara bırakmanızı istiyorum sizden.Tüm adalet kavramalarını bir kenara bırakın.Adaletin tam olarak işlemediği bir ülkedesiniz.Amacınız birilerine yardım etmek.Bunu yaparken kimseye faydası olmayan bir kadını öldürmek de suç mudur sizce?Evet,bence de Allah’ın verdiği canı Allah alır.Ama yaşamda da yardım edelim diye,Allah rızası için farklı birşeyler yapmıyor muyuz?Bu amaçla kötü bir kadını öldürmek ne kadar yanlıştır ki?

Adalet o kadının insanlara zarar vermesine engel olamayacak kadar zayıfsa,bir masum o kadını yok etse,doğru birşey yapmış olmaz mı?

Adaletimizi sorgulamıyorum.İyi ki varsın adalet!

Ama sadece dikkat edelim diyorum.Zamanı ve olayları iyice bir sıralarsak bazen en kötü suçun masum bir iyilik amaçlı olabileceğini göstermek istiyorum...

Raskolnikov hatasını kabul etmişti kitabın sonunda.Ama hala birileri sorguluyordu, ya suç değilse?

Belki de suçtur...Belki de o kadın yaşamalıydı.Herneyse!!!

Siz ne düşünüyorsunuz?Sizce...?Msn Happy