Arama

Türk Hukuk Sistemi - Tek Mesaj #10

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2006       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Adalet yorumlarımız saatlerimize benzer: Çoğu başka başka yerler gösterir ve herkes kendininkine itimat eder." Bir Fransız Atasözü olan bu söz internetteki ilk ve tek "İnteraktif Sanal Mahkeme" olan sayfalarımızın amacını özetlemek için çok elverişli olsa gerek. Gerçekten de bu sayfalarımızda yer alan olayları inceledikçe ve diğer konuklarımızın bu olaylara yaklaşımlarını gördükçe sizin de bu sözün doğruluğuna inanacağınızı düşünüyorum.
Bu sayfaların hazırlanış amacı hem Türk Hukuk Sitesini ziyaret eden hukukçu olmayan konuklarımıza hoşça vakit geçirtmek, hem de hukukla ilgili bazı konularda biraz olsun düşünmelerini sağlamaktır. Hukuki olayların her zaman en az iki yönü olmasına rağmen, hukuk eğitimi olmayanların diğeri açıyı görmeleri bazen biraz güç olabilmektedir. Sanal Mahkememizin amaçlarından biri de ele aldığımız konularda hukukçu olmayan arkadaşlara bu ikinci yönü de göstermeye çalışmaktır.
Bu sayfalarda kimi zaman gerçek, kimi zaman da hayal ürünü olan ve ilgi çekici olduğunu düşündüğümüz, derin hukuki problemler içermeyen bir olaylar zinciri ele alınarak, sanal bir mahkeme oluşturulacak ve konuklarımızın bu olayların sonucu hakkında fikirleri sorulacaktır. Böylece hukukçu olsun olmasın tüm ziyaretçilerimize sanal bir Mahkemede yargıçlık deneyimi yaşatmaya çalışırken, bir yandan da ele alınan konularda istatistiksel eğlenceli bir anket çalışması yapmaya çalışacağız. Anket sonuçlarını sağlıklı olması açısından mahkememizdeki her yargıcımıza sadece tek oy hakkı olduğunu hatırlatıyoruz, o nedenle lütfen birden fazla oy kullanmayınız! :-)
Burada yer verilen örneklerin bir kısmında olay özellikle tarafsız ele alınmaya çalışılmış ve karar konuğumuza bırakılmıştır. Bazı örneklerimizde ise amaç konu hakkında önceden belirli bir fikre sahip olan konuklarımızın bu fikirlerinin ne kadar sağlam olup, olmadığını test etmek olduğundan, olay ele alınırken tarafsızlıktan uzaklaşılmıştır, davalar tek yönüyle anlatılmıştır.
Bu çalışma öncelikle hoşça vakit geçirme amacıyla hazırlanmıştır ve bu nedenle, gerek çalışmanın kendisinin, gerekse "Sanal Mahkeme" isminin çok da ciddiye alınmamasını rica ederim. :-)
İşte sanal duruşma salonlarımız, lütfen ilginizi çeken birine giriniz:
AxeTürk Hukuk Sitesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu:
Dosya No: 2000/1 E. Katil Kim?
Bazı cinayet vakaları öyle bir hal alıyor ki, katilin ve suçlunun kim olduğuna karar vermek son derece güç olabiliyor. "Nasıl olur böyle birşey?" diye düşünüyorsanız Amerika'da gerçekten olan ve kara-mizah olarak da nitelendirilebilecek bu olayı inceleyiniz. Bakalım katilin kim olduğuna kolaylıkla karar verebilecek misiniz?

AxeTürk Hukuk Sitesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu:
Dosya No: 1998/1 E. İdam Cezası Yargılanıyor.
İdam cezası hakkında ne düşünürsünüz? İdam cezası yasalarda bir ceza olarak kalmalı mı, yoksa kalkmalı mı? İdam cezasının yasalarda yeri olmadığına inanan arkadaşlar için görüşlerinin sağlamlığını test edebilmeleri için olayı diğer görüş açısıyla taraflı sunuyoruz.
AxeTürk Hukuk Sitesi 1. İş Mahkemesi Duruşma Salonu:
D.No: 1998/2 E. İş Kazası Tazminatı
İşverenin kusuru sonucu bir iş kazasında işçinin sağ eli bileğinden kopuyor. İşverenin işçiye ödeyeceği tazminat belirlenirken ülkedeki ticaret hayatını aksatmayacak kadar az, işçiyi mağdur etmeyecek kadar çok bir miktar tesbit etmek gerekir görüşü hakim. Peki yargıç siz olsanız tazminat ne kadar olurdu? Dava hem işçi hem işveren açısından örneklerle sunuluyor.
AxeTürk Hukuk Sitesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu:
D.No: 1999/3 E. İnternet ve Hukuk
İnternet'teki özgürlüğün sınırları nereye kadar? İnternet hukuk sistemlerinden tamamen bağımsız ve hukukun denetimine tabi olmaması gereken bir platform mu, yoksa insan hayatındaki tüm faaliyetler gibi, internetteki faaliyetler de hukukun denetimi altında mı olmalı? Yargıcımız sizsiniz, duruşmalarımıza girin, karar sizin!