Arama

Sanat Etkinlikleri - Tek Mesaj #25

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Eylül 2007       Mesaj #25
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Selma Gürbüz'ün 20. Yıl Sergisi

Erotizm
Erotizmle ilgili ilk çıkış noktam belki de erotik minyatürlerdir. Doğu minyatürleri ilk kez benim erotik sanatla ilgilenmeme neden oldu. Onlardan çok etkilendim, bütün sanatımda o ilginç, bana çok yakın olan o erotikliğin içinde biraz kırılganlık da var, o erotikliğin içinde şiir de var. O minyatürlere de baktığınızda bunu görürsünüz. Osmanlı, Hint, İran, Japon minyatürleri.. Bunların hepsi aynı familyadan geliyor ve burada çok estetik bir erotizm var. O estetikliğin içinde de aynı zamanda kışkırtıcılık var. Bir kışkırtma ve bir oyunculuk durumu var. Ve çok doğal bir şey var, o kadar doğal ki, o kadar doğadan çıkmışki tam bir estetik yaratıyor. Benim eserlerimde de saf bir erotizm aynı zamanda çok açık bir erotizm, cesur bir erotizm ve şiirli bir erotizm var.

Kedi
Kedi, yıllardır kullandığım bir figür. Kedim yok ama Cihangir'de bir sürü kediye bakıyoruz ayrıca ailemin kedileri var, kedi seven bir aileyiz. Kedide biraz baştan çıkarıcılığı, biraz yırtıcılığı, biraz o yanaşmasını, biraz sıcaklığı yakaladım. O dokunup da dokunmama arasındaki yanaşmasında tuhaf bir erotizm yakaladım. Kedinin çiftleşmesi, dişiliği, erkekliği...
Kedi benim için hep erotik bir hayvan oldu. O erotizmin içinde bir romantiklik aramaya başladım diyebilirim. Ne kadar açık bir erotizm bile olsa da, onun içinde bir romantizm oldu. O dokunmayla dokunmama arası durum kimilerine göre tedirgin eden bir şey, ama belki de ben o tedirgiliği seviyorum. Bir otoportrem var.

Doğu-Batı
Türkiyeli bir sanatçı olarak hem Doğu'yu hem Batı'yı bilmenin özel bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Batı'lı fikirlerin Doğululaşması söz konusu. Doğu'nun da Batı'nın da bir büyüsü var. O büyüler zaman zaman birleşiyorlar zaman zaman çatışıyorlar. Ama doğunun o derin kültürü, çok ilginç bir gücü var. Ben Doğu sanatının gücü ve tılsımıyla zengileştiğimi düşünmüştüm.
Kadın
Benim için son zamanlarda kadın-erkek diye bir cinsiyet ayrımı hem var hem de yok. Eserlerimde kadın varken kostüm de oluyor, kostüm kadını getiriyor. Gölge figürü giriyor. İşin içine kadının romantikliği, kırılganlığı, erotikliği giriyor yani ben giriyorum işin içine. Aslında
ben kendi kendimi model olarak, figür olarak çok kullanıyorum.
Kostümle birlikte kadın daha çok girmeye başladı ama erkeğe de giydiriyorum bu kostümleri tabii.