Arama

Yörük Ali Efe - Tek Mesaj #1

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
25 Eylül 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Ali Efe (YÖRÜK)

Ad:  yörukaliefe.JPG
Gösterim: 1630
Boyut:  33.6 KB

(d. 1893, Yenipazar, Aydın - ö. 1953, Nazilli),
Milli Mücadele’ye katkılanyla tanınan Aydınlı efe.

Yunan birliklerinin 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmesinden sonra kurulan Kuva-yı Milliye çetelerinin önde gelen adlarındandır.
Sarı Tekeli Yörük aşiretindendi. I. Dünya Savaşı sırasında cepheye gönderilmek üzere askere alındı, ama İzmir’de birliğinden kaçarak, Aydın yöresinde zeybeklik yapan Alanyalı Molla Ahmet çetesine katıldı. (Zeybekler, merkezî devletin zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan, özellikle de Aydın yöresinde etkili olan bir tür eşkiya grubu üyesiydi.) Mondros Mütarekesi’nden sonra bağışlanarak köyüne dönen Yörük Ali Efe, bir cinayet soruşturması nedeniyle gene dağa çıktı.

Yunan işgali sonrasında, Çine’de bulunan 57. Tümen’in önde gelen subayları yerel bir direniş örgütü oluşturmaya çalışırlarken, yörenin en etkili adı olan Yörük Ali Efe’nin çetesinden yararlandılar. Yörük Ali Efe çetesi yörenin ilk ulusal birliğiydi. Yunan birliklerine karşı verilen ilk silahlı baskınlar ve vur-kaç eylemleri onun tarafından gerçekleştirildi. Bu çete 16 Haziran 1919’da Kuvayı Milliye’nin Yunan birliklerine karşı kazandığı ilk zafer olan Malgaç baskınını gerçekleştirdi. Ardından Yunanlıların boşalttığı Nazilli’ye girdi. Yörük Ali Efe’yi örnek alan bir çok zeybek işgale karşı direnişe katıldı. Aydın’ın 19 Haziran 1919’da Yunanlılardan geçici olarak geri alınışı onun önderliğindeki bir harekâtla gerçekleştirildi.

Aydın’ın Yunanlılarca ikinci kez işgalinden sonra Kuva-yı Milliye’nin Köşk Cephesi’nin oluşturulmasına katıldı. 16 Ağustos 1920’de, Hacı Şükrü Bey’le birlikte Kuva-yı Milliye’nin ilk toplu saldırısı olan Üçyol Savaşı’nı yönetti. Köşk Cephesi’nin kurulma

çalışmaları sırasında Demirci Mehmet Efe’yle aralarında anlaşmazlık çıktı. Ali Efe daha sonra düzenli ordu birliklerine katıldı; milis albayı rütbesi aldı.
Aydın’ın kurtarılmasına büyük katkısı olan Yörük Ali Efe kurtuluştan sonra çetesini dağıtarak köyüne çekildi. Sonradan Yörük soyadını aldı. Kurtuluşun simgesi haline gelen Ali Efe türkülere konu olmuştur.
kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2018 02:53
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: