Arama

Sanat Etkinlikleri - Tek Mesaj #37

_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
12 Ekim 2007       Mesaj #37
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Ardışık Örüntüler

esmer

Mac Art Gallery 8 - 30 Kasım 2007 tarihleri arasında çağdaş Türk sanatının özgün isimlerinden Hayri Esmer’in çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Sanatçı, mimari kurgu, mekan / boşluk ve bunlara bağlı olarak geçişlilik kavramını öne çıkardığı çalışmalarında, yoğun ve dinamik bir görsel etkinin arayışında. Katmanlaşan çizgi istifleri, ardışık yinelemeler, monokrom renk planları, arınmış bir imge / boşluk ilişkisi bu sorunsalın araçları. Böylece güçlü kütlesel formlarla, yalın bir kurgu şeklinde beliren yapı, çevremizdeki mimari yapıyı yeni bir bakış ekseninde görselleşiyor.

Soyutlayıcı ve minimal bir algıyı referans alan son çalışmalarında Esmer; çizgiyi resimlerin esas unsuru; anlama dair her tür etkinin kaynağı ve sorunsalı yapıyor. Bu anlamda İmge ile uzam arasında oluşturulan geçişlilik, aralarındaki sınıra ve ilişkiye günümüz bağlamında yeni bir görsellik kazandırılıyor. Uzam ile imge benzerlikleriyle birbiriyle bütünleşmekte, ama aynı zamanda farklılıklarıyla da birbirinden uzaklaşıyor. Zayıf – güçlü, uzlaşmacı - çatışmacı, dinamik - dingin; yani belirsizliği ve muğlaklığı içeren karşıtlıklarıyla çizgi ve bu karşıt yapılanmaya paralel duran renk görsel gerilimi keskinleştiriyor ve bu ikili bütünleşme her defasında mistik bir algıyı referans alarak var oluyor.

“Bu resimlerde kullanılan teknik akademik geleneğin dışından ödünç alınmıştır. Bir zamanlar reklam sektöründe kullanılan bu teknik yerini bugün bilgisayar teknolojisine bırakarak ölümünü yaşamaya terk edilmiş birçok şey gibi makul kaderini yaşamaktadır. Böylece sanata mal olmuş bir gerçek (çizgi), ona ait olmayan bir teknik ile yeniden ele alınmış olmaktadır.”

Hayri Esmer “Ardışık Örüntüler” Sergisi Pazar hariç hergün 10:00 - 19:00 saatleri arasında Mac Art Gallery’de görülebilir.

Kokteyl: 6 Kasım 2007 Salı saat 18:00 - 20:00.

Sanatçı Hakkında
1966 yılında Diyarbakır, Çermik’te doğdu. 1987’de Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nü bitirdi. 1994 - 1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde yüksek lisans; 1998 - 2001 yılları arasında ise, aynı üniversitede sanatta yeterlik yaptı. 1999 - 2001 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2002 - 2005 yılları arasında Anadolu Sanat Dergisi'nin yayın kurulu üyeliğini ve “Plastik Sanatlarda Eleştiri Sorunu” dosya konulu sayının editörlüğünü yaptı. Halen, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Baskı Sanatları Bölümü'nde öğretim üyesi (Doç.) olarak çalışıyor.