Arama

Gotik Sanatı - Tek Mesaj #2

[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
20 Ekim 2007       Mesaj #2
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-
Gotik,12 yy. ortalarında Fransa'da ortaya cıkmıs bir sanat akımıdır.(13.yy. - 14.yy.)Roman döneminde siyasal ve ekonomik gücü elinde bulunduran manastırların ve kiliselerin baskıcı tutumlarından kurtulma çabası,dönemin sanatına da yansımıştır.Kentlerin gelismesi ve yeni sosyal sınıfların ortaya cıkması ile büyük din merkezlerinin,yani katedrallerin yapılması yaygınlasmıstır.Katedraller aynı zamanda dini eğitim veren ve din adamı yetistiren kurumlardır.Katedral;bir kentin dini otoritesini,teknik gücünü,kültürünü ve zenginligini yansıtan en önemli yapısıdır.

Genel Özellikler

*Roman dönemi kilise ve katedrallerin Latin haçı planları,Gotik dönemde de tekrarlanmış;ancak iç ve dış mimaride yenilikler görülmüştür.
*Roman mimarisinde yapıya egemen olan kalın duvarlar yerine;payeler,kemerler ve payanda kemerlerinin kullanıldıgı bir yapı iskeleti ortaya cıkmıstır.Böylece,Roman kiliselerindeki ağır görünüm kaybolmus;yapılar acık ve hafif bir görünüme kavusmustur.
*Roman sanatında görülen yuvarlark kemerler,yerini sivri kemerlere bırakmıstır.Üst örtüde;yıldız,ağ,capraz ve kaburgalı tonozlar kullanılmıstır
*Gotik kiliselerde paye ve kemerlerin aralarındaki bosluklar,renkli camlarla yapılan vitray resimlerle kaplanmış;boylece kiliselerin ici aydınlık bir görünüme kavusmustur.Cogunlukla ana kapı uzerinde büyük bir gül(roza)pencere yer almıstır.
*Kilisenin cephesindeki sivri kemerli portallerin cevresinde,dinsel konulu heykeller yer almıs,bu heykeller Roman dönemine göre daha gercekci ve dogaya yakın bir anlatımla yapılmıstır.Roman Döneminde mimariye baglı olarak yapılan heykeller,Gotik dönemde serbest olarak yapıların yüzeylerindeki nişleri doldurmustur.
*Gotik katedrallerin çan kuleleri,sivri kemerlerle yukarıya yükselen ve gittikce incelen;bazen de tum cepheyi kaplayan tek bir kule halinde yapılmıslardır.Bu da dini inancın mimarideki yansımasıdır.
She's remembered everything and now i am dead..