Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #13

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mart 2006       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Üç maymunu oynayan Metin Uca, ilk maymuna ihanet etti!

"Polat Alemdar'a açıkça meydan okuyorum"

Merakla beklenen Pişti adlı programın ikinci haftasında "Kurtlar Vadisi Irak" filmine ağır eleştiriler getiren Metin Uca, programdan ayrıldı. Aynı kanalın, Kurtlar Vadisi'nin yeni bölümlerini satın almış olması, Metin Uca'nın "kovulduğu" yorumlarına neden oldu. Metin Uca ısrarla bunun doğru olmadığını söylese de, kulislerde konuşulanlar bambaşka.

• Programdan ayrılmanızın gerçek sebebi nedir?
Birkaç sebebi var. Hakikaten hiçbiri de sahte değil. En önemlisi istediklerimle yaptıklarımın uymaması.
• Ne istiyordunuz, ne yaptınız?
Bu program Almanya'da 'en can sıkıcılar adıyla yayınlanıyor. Bir karşı duruş var ama biz bunu Türkiye'deki medya iktidar ilişkileri nedeniyle gerçekleştiremedik. Çünkü karşı çıktıklarınız sadece magazin, cinselliğin sömürüsü ve bunun dile getirilmesi değildir, hayatın diğer alanlarında da karşı çıktığımız şeyler vardı, bunlara değinemedik Benim neye karşı çıktığım ise ortada. "Çürük elma kurtlan platosu" adlı bu neşriyatın yükselen Türk milliyetçiliğinin sömürüsü olduğunu düşünüyorum. Çalıştığım kurumun bu dizinin yeni bölümlerini almış olması beni ilgilendirmiyor.
• Reha Muhtar'ın yayındaki tartışmanızdan rahatsızlık duyduğu ve yönetimin rahatsız olup gitmenizin istendiği iddia ediliyor.
Ben ikisine de inanmıyorum. Reha Muhtar yola beraber çıktığım biri. Aynı şekilde bir kanalın ticari ilişkileri, onları zedelememek de önemlidir ama ortaya çıkan iş kötüyse eleştirme hakkımız her zaman vardır. Bana iletilmiş bir rahatsızlık yok ama zamanlama olarak arka arkaya geldiği için kovulmuşum gibi algılanıyor olabilir. Oysa bu, benim verdiğim bir karardır.
• Tek sebep de istediğiniz gibi bir program çıkmamasıydı...
Asıl sebebi o. Diğerlerinin hepsi kararıma yapılan eklemelerdir ama esas neden değildir. Bu iş en karşı durulan, en garip konuların ele alacağı bir yer olacaktı.

POLAT KARAKTERİ GERİCİDİR
• Ve son programda size garip gelen de Kurtiar Vadisi Irak'tı...
Garip gelmesinin sebebini anlatayım ben size. Türkiye'de ulusal çizginin en sağlam savunucusu olan orduya gözdağı vermek ve Amerika'nın yaptıklarını hepimizin kafasına kakmak maksadıyla Türk askerinin kafasına çuval geçirdiler. Bunun öcünün Abdullah Çatlı'yla Rambo kırması sanal bir karakterle alındığını düşündürtmek istiyorlar insanlara, ki insanlar böyle düşünmüyor. Bu bir pazarlama tekniği. Garip ve katlanılmaz olan da bu zaten. Polat Alemdar denilen kişi dandik ve şişirme bir kahramandır. Dünyada bugüne kadar gelmiş geçmiş en içeriksiz, en boş ve gerici kahramandır.
• Kontrolsüz, saldırgan tepki vermekle eleştirildiniz...
Olabilir. Bu işe bu netlikle karşı durmak gerekiyor. Bunu sanki tanrısal bir kelammış gibi değerlendirerek eleştirilmezlik zırhı içinde ele aldılar.
Kötü bir film, çok kötü bir oyunculuk-başrol için söylüyorum oyunculuk bile değil. Serdar Akar'ın sinemasını eleştiremem ama film geri bir film. Türk milliyetçiliğinin içini boşaltmak ve bunu ranta çevirmek için yapılmış kötü bir düzenleme.
• Siyasiler tarafından da oldukça beğenilmiş ve ilgi görmüş bir film...
AKP'nin meclis başkanı gibi davranan sayın Meclis Başkanı "Tarihsel gerçeklerle uygun" dedi.
Demek ki tarihsel gerçekleri bilmeyen bir meclis başkanımız var. îşte böyle bir ortamda karşısında durması gerekenlerin adına bir sesti bu. "Benim askerimin başına geçirilen çuvalın bedeli bir filmde alınmış" gibi bir söz olamaz. Bunun hesabını önce Amerikana olmayan bir yönetim gelir, o uluslararası ilişkilerle sorar. O zaman film, film olarak değerlendirir.

ÖZÜR DİLEMESİ GEREKENLER
• Filmin yapımcılarından tepki mi aldınız?

Tepki verdilerse eğer ben bilmiyorum. Bana tepki verip benim işimi engellemeye cesaret edemezler diyorum. Açıkça meydan okuyorum. Bunun dışında bir şey yapılarsa özür dilemesi gereken ben değilim bence televizyonun yönetimidir.
• Pişti programının yayınlandığı kanalda yayınlanan bir diziydi Kurtlar Vadisi. Yönetimin bu noktada projeye sahip çıkması mantıklı değil mi?
Ben yeni bölümlerinin de satın alındığını bilmiyordum. Çalışanların kendi televizyonlarında yayınlanan hiçbir şeyi eleştiremeyecekleri sonucu çıkarsa bu daha da tehlikeli.
• Bir bedeli olur mu sizce?
Olabilir ama her ne olursa olsun aklı başında herkesin bu filmin karşısında durması gerekir. Buna tüm siyasi partilerden insanlar da dahildir. Dizinin son bölümünde "mafya, it, kopuk her ne olursan ol devlet adına kurşun annca sonunda hapisten çkabiliyorsun"un altını çizdiler. Ne hakkınız var küçük çocukların aklına bunu yerleştirmeye? Trabzon'da kendince haklı sebeplerle papaz avlamaya giden çocuk üzerinde acaba bu yapımcıların hiç mi etkisi yok?
• Peki programda yapağınız sert eleştirilerden sonra dizinin hayranlarından tepki geldi mi?
Sete gelmişler o akşam. Benim çekinecek hiçbir şeyim yok, keşke görüşebilseydim ama çıkmıştım.
• Tehditvari bir gelişmiymiş bu? Yani stüdyoyu mu bastılar?
Sanmıyorum. Orada olmadığım için bilmiyorum. Açıkçası tehditten falan çekinmiyorum ben, çekinsem bunları söylemezdim. Tek bildiğim küçük Polat'lar yaratmanın bu ülke için zararlı olduğudur. Ben ucuz kahraman değilim ama ucuz kahramanların karşısında durmayı bilirim.

YENİ KİTABI SATTIRlR MI ?
Gündeme gelişiniz kitap satışlarınızı arttırır mı?

Umarım olur. Hem kitabımın satışını arttırır hem de ayda 12 kez yaptığım tek kişilik gösterime destek olursa Allah razı olsun. O zaman bu tepki bir işe yaramış olur.
Haber:Tuğçe Tatari