Arama


recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
30 Ekim 2007       Mesaj #6
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
*Acemi Er Eğitim Konuları

Kısa dönemlerin eğitimi 4 hafta sürüyor;
1. Hafta
Biz ilk haftayı özlük işlemlerimizin tamamlanması ile geçirdik. Ama aslında iç mekanda selamlama, dış mekanda selamlama, tekmil verme, sağa, sola, geriye dönme, rahat, hazır ol gibi konuları görmüş olmamız gerekiyordu. Biz bunları diğer konularla birlikte 2. hafta gördük.
Tekmil Bir komutanınızla konuşmaya başlamadan önce 'Serhan KIYMAZ, Ankara. Emret komutanım!' diyerek kendinizi tanıtmanızdır. Her seferinde her komutana tekmil vermeniz gerekir.
Selamlama: Selamlama konusu basit. İç mekanda başınızda kep yoktur ve sadece başınızı öne eğerek selam verirsiniz. Dışarıda ise elinizi kaş hizasından kepinize götürerek bildiğimiz asker selamını verirsiniz. Burada elin konumu, düz durması, avucun karşı taraftan görünmemesi önemlidir. Bir komutan karşıdan geliyorsa, size 3 adım kala selamınızı verirsiniz. Eğer siz arkasından gidiyorsanız ve ondan daha hızlı yürüyorsanız, 1 adım kala selam vermeye başlayıp 3 adım geçene kadar selamlamaya devam edersiniz.

2. Hafta
En sıkıntılı döneme 2. haftada giriyorsunuz. Çünkü 2. hafta uygun adım ve tören adımı ile yürüyüşler başlıyor. Yürüyüşe başladıktan sonra yemin törenine kadar sabahtan akşama kadar sürekli yürüyorsunuz. Akşam olunca adım atacak haliniz kalmıyor. Bütün bölüğün aynı anda adım atmaya başlaması zaman alıyor ve bir kişinin hata yapması herkesin çok fazla yürümesine neden olabiliyor.

3. Hafta
Yürüyüşün yanısıra tüfekli eğitimler de başlıyor. Tüfek omuza, tüfekle rahat hazır ol, tüfekle selam durma, tüfek omuzda uygun adım ve tören adımı ile yürüyüş, nişan alma, tetik düşürme, tüfek temizleme gibi eğitimler var. En önemlisi, üzerinize zimmetli olan tüfeğin sıfırlanması yapılıyor. Nişan almada, 10 metreden bir kağıda mermi kullanmadan teorik olarak ateş etmek ve 3 kurşunun ufak bir üçgen yapması anlamına geliyor.
Sıfırlama ise, 25 metreden nişana ateş etmeniz ve attığınız kurşunların kağıt üzerindeki kutuya isabet etmesini ifade ediyor. Eğer doğru nişan aldıysanız, tüfeğinizin arpacığında bir sorundan dolayı nişanı vuramayabilirsiniz. Bu durumda rütbeliler tüfeğinizi sıfırlarlar yani size göre ayarlarla.
Bunların dışında en önemlisi, her eğitim birliğinde yapılmayan 200 metre atışlarıdır. Burada önce 1km koşuyorsunuz sonra nefesinizi ayarlayıp gövde hedefine 200 metreden ateş ediyorsunuz. Eğer 5 atıştan 3'ünü vurursanız görevi başarmış sayılıyorsunuz.

4. Hafta
Son hafta tamamen yemin töreni eğitimleri ile geçiyor. Canınız çıkana kadar yürüyorsunuz, yemin töreni, tören geçişi provası yapıyorsunuz, törende, yemin edeceğiniz masalara nasıl geleceğiniz, nasıl duracağınız, nasıl yemin edeceğinizi gösteriyorlar. Yemin töreninden sonra da bu tüm gün süren eğitimler bitiyor ve birliğinizde vazifenize başlıyorsunuz.

Bunların dışında, havalar güzel olduğunda (bizim hiç başımıza gelmedi) haftasonları spor eğitimi olabiliyor. Burada benim o hep korktuğum koşma, şınav, barfiks gibi sporlar yapılıyor.
Eğitimlerde başarılı olan 1 eğitim birincisi, 1 spor birincisi ve 1 atış birincisi olmak üzere 3 kişiye yemin töreninde ödül ve takdirname veriliyor.
Ayrıca acemiliğe yeni başlarken seçilen 1 veya 2 bölük kıdemlisi (veya bölük çavuşu), bölüğün rütbelilerle olan işlerinde yetkili oluyor. Avantajı rütbeliler ile sürekli içli dışlı olduğunuz için kendinizi daha fazla gösterebilmeniz ve acemilikten sonra rahat bir görev kapabilmeniz. Dezavantajı ise herkes eğitimini bitirip veya ara verip dinlenirken siz bölüğün işleri için çalışmaya devam ediyorsunuz