Arama


ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
3 Kasım 2007       Mesaj #11
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
İslam üç ana gruba ayrılmıştır. Sünnilik, Şiilik ve bazılarının müslüman olarak kabul etmedikleri Haricilik.

4 halife döneminde Peygamberin halife olarak seçtiği söylenilen damadı ve aynı zamanda amcasının oğlu Ali yerine sırasıyla Ebubekir, Ömer ve Osman'ın geçmesi Ali bin Ebu Talib taraftaralarınca doğru karşılanmadı. Aynı zamanda peygamberin mirasının bölüşülmesinde istekleri kabul edilmedi. Önce Ömer bin El Hattab, sonra da Osman bin Affan'ın öldürülerek yaşamlarını kaybetmelerinden sorımlu tutuldu. Ancak Osman'ın öldürülmesi sonrası halifeliği elde edebildi.
4,5 yıl süren halifeliği sırasında Osman taraftarları onun hilafetini kabul etmedi. İslamın henüz ilk yıllarında başlayan bu çıkar kavgaları sonunda Emevilerden Muaviye de Osman'ın katili bulunana kadar onun halifeliğini kabul etmeyip kendini halifeliğe atayınca iki halifeli bir yönetim başladı. Bu kısa devre islamda iç kargaşaların ayrılıkların yaşandığı dönemdir. Ali'nin ölümü sonrası Muaviye kısa sürede Müslümanlığı inanılmaz bir hızla yaygınlaşmasını sağladı. İslamın en hızlı yayıldığı dönem bu 100 yıllık emevi dönemidir.

Başlangıçta miras olayları ile ortaya çıkan ayrılıklar daha sonraları yorumlanan İslamda iki ayrı dal ortaya çıkardı.
Sünnilik ve Ali taraftarlarının sürdürdüğü Şiilik.

Bununla da kalmadı bunların aralarında da ayrılmalar başladı.
Şiilik İMAMİYE, ZEYDİYE ve İSMAİLİYE olarak 3 ana dala ayrılır.
Bu sınıflandırmada İsmailiye mezhebinin de 3 ayrı kolu vardır. Alevilik, Nizarilik ve Dürzilik.

Alevilikte Allah, Muhammet, Ali üçlü inancı egemendir. Bağdaştırmacıdır, farklı inanç ve düşünceleri kaynaştıran ileri bir felsefeye sahiptir; ve dolayısı ile ezoteriktir. Batıniliğin, özellikle Hacı Bektaş Veli ile en güzel örneklerinden bir inançtır.


Yerlerin göklerin binasın düzen
Ak üstünde kara yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Hünkar Hacı Bektaş Ali kendidir.