Arama

Çanakkale Kahramanları - Tek Mesaj #16

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2006       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  1.jpg
Gösterim: 193
Boyut:  25.9 KB
Binbaşı Halis (Kör Halis) 1299 (Miladi 1876) yılında Kütahyada doğudu. Babası Aydınlıoğulu Hamlacı Muhtar, annesi Germiyanoğullarından Havva Naime dir.Harp okulunu bitirdikten sonra subay olarak katıldığı türk ordusunda önce Trablusgarb-Balkan-Çanakkale ve son olarak milli mücadelede Fransız cepesinde (Diyarbakır-Mardin-Urfa-Siverek) menzil mıntıka müfettisliği hizmetinde bulundu. Diyarbakırda bulunduğu yıllarda önceleri tanışdığı Ziya Gökalp'in çıkardığı küçük mecmuada makaleler yazdı. Bunlar Diyarbakır tarihinde Komuk (Koummoukh) Eli ile Diyarbakır abideleridir.

Ömrünü savaş meydana getiren ve genç yasında hayatın tamamlayan Binbaşı Halis doğu ve batı dillerine vakıf bir askerdi. Son derece mütevazi ve o nispettede kahraman bir askerdi. Miralay (Albay) Şefik Aker'in Çanakkale'de Mustafa Kemal paşa yerine 19. Tümen Komutanı olarak tayini üzerine boşalan 27. Alayın Alay komutanlığına getirilmiştir. Birbirlerine halef-selef olan Halis Bey için Miralay Şefik Aker (Çanakkale-Arıburnu Savaşları ve 27. Alay) isimli eserinin 55. sayfasında (her iki taraf muannidane birbirine mukavemet etmeye ve baş kaldırmaya başladı. Tabur Komuntanı vaziyeti nazik gördü. Bu sırada kolunun pazu kısmından yaralandı. Çok kıymetli ve şeci (kahraman) olan Tabur Kumandanı Yüzbaşı Halis yaralı olduğu halde dahi sağ cenahını bu tehlikeli vaziyette bırakmak istemedi ve bir müddet bekledi. Fakat kaybetmekte olduğu kan sebebiyle ve arkadaşlarının ısrarı ile geriye, sargı mahalline gitmeye mecbur kaldı. Geriye gitmeden evvel subay arkadaşlarına 57. Alay buraya gelinceye kadar habercilerden başka hiç kimse geriye bir adım atmasın ve icab ederse orada ölerek mevzilerine terk etmemelerini söyledi) demektedir...

Yazının devamı okumak ve Binbaşı Halis Ataksor hakkında daha kapsamlı bigi edinmek için lütfen, Binbaşı Halis'in torunu Sn.Serdar Ataksor'un hazırlamış olduğu siteyi ziyaret edin. Sitede Çanakkale Savaşı, Binbaşı Halis'in haritaları, silah arkadaşları ve daha birçok farklı konu hakkında detaylı bilgi var.

Ad:  2.jpg
Gösterim: 192
Boyut:  23.9 KB
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 00:59