Arama


H€L€N - avatarı
H€L€N
Ziyaretçi
18 Kasım 2007       Mesaj #5
H€L€N - avatarı
Ziyaretçi
Özel firmalarve devlet ensitüleri tarafından sofralık üzüm sektöründe son dönemlerde sarf edilen gatretler sektöre kaydadeğer bir değer verilmesine neden olmuştur.1996 yılının Eylül ayında Devlet Enstitüleri tarafından, kalitenin arttırlması yönünde yapılan büyük atılımlar, özel sektöründe hem üretimin artmasına hemde çeşitliliğin çoğalması için aşırı gayret göstermesine yol açmıştır.
Ad:  Şarap, Şarap Kültürü, Şarap ve Şarapçılık Hakkında Bilgiler3.jpg
Gösterim: 2278
Boyut:  43.8 KB

Her zaman yeni bir tat bulma amacıyla yapılan çalışmaların sonucunda tadın sürekli gelişimi, sofralık üzüm sektörünün sadece piyasanın belirlediği parametrelere karşı değil kendi sınıfına karşı da rekabet etmesine neden oldu.Bu durum çiftçinin yapısal olarak üretim esnasında file, plastik yada alışılagelmiş tarımsal usuller ile meyveyi muhafazası ile ilişkilidir.
Bu alanda VIVAI F.LLI ZANZI ile Bitetto ( BA) VIVAI DELLA VENEA srl birlikte kendi tecrübelerini sunuyorlar ve sofralık üzüzmün gelişmesinde büyük güç oluşturuyorlar.
Bu iki firma Araştırma Enstitüleriyle devamlı bir kontak içinde bulunmaktadır. Bu sayede aşağıda belirtilen gelişmeler sağlanabilmektedir.
  • Son zamanlarda üretilen üzümler yerine, geleneksel çeşitleri kullanarak daha geniş çeşitlilik ortaya çıkarmak ve Akdeniz havzasında patentli çok geniş varyasyonlar meydana gelmesine olanak sağlamak
  • Farklı çeşitler için knowhow ve tarımsal uygulamaları
  • Zaman zaman ortaya çıkan yapısal yeniliklere danışmanlık yapmak
  • Üretimin döngüsünün plastik veya file ile korunarak mükemmelleştirilmesi konusunda danışmanlık vermek
  • Büyük üzüm bağları konusunda projeler yapmak

Çekirdeksiz çeşitler


BLACK SEEDLESS


  • Orijin : Muhtemelen Kaliforniyalı veya Şilili
  • Uyanma dönemi : orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta-büyük, konik, oldukça seyrek taneli, bazen tek kanatlı
  • Tane: Orta( 4 gr), oval, orta ince kabuklu, kokusuz, kıtır etli, kabuğu koyu mavi veya morumsu
  • Genel özellikleri: Kuvvetli, oldukça karakteristik özellikleri ile oldukça verimli, % 17 şekerli, 4 gr/litre total asitlik içeren, pH 3,45, çekirdeksiz siyah bir üzüm çeşididir.Olgunlaşma döneminin erken olması ve çekirdeksiz olması dolayısıyla önemli bir çeşittir.

BLUSH SEEDLESS


  • Dilekçe no 1024 NV
  • Patentli çoğaltıcısı Zanzi Fruitgrowing Equipment
  • Orijin : H.P.Olmo tarafından elde edilmiş, Kaliforniya kökenli bir çeşittir.
  • Uyanma dönemi : orta-erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken
  • Olgunlaşma dönemi : Orta
  • Salkım : Büyük, konik, seyrek taneli, basit kanatlı
  • Tane: Orta( 4-5 gr), kısa eliptik-oval, ince ve kırmızı kabuklu, kırağılı; kokusuz renksiz, dayanıklı,etli
  • Genel özellikleri:Endüstriyel kullanım ve taze tüketim için uygun kırmızı çekirdeksiz, verimliliği oldukça yüksek, şekerli( % 13) ve az asitli( 6 gr/litre) bir üzüm çeşididir.

CENTENNIAL SEEDLESS


  • Dilekçe no 1022-NV
  • Patentli çoğaltıcısı Zanzi Fruitgrowing Equipment
  • Orijin : Kaliforniya.
  • Uyanma dönemi : Erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken-çok erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Çok büyük, konik-silindirik, seyrek taneli
  • Tane: Orta büyük( 6-8 gr), silindirik-elipsoidal yapılı, sarı-yeşil renkli
  • Genel özellikleri: İyi üzüm kalitesi nedeniyle taze tüketim ve hatta başka kullanımlar( meyve salataları, pastalar, şerbetler v.s.) için uygun , çekirdeksiz beyaz, dengeli ( % 13’ leri aşan şekerlilik) ; verimliliği oldukça yüksek ( yaklaşık 20 kg üzüm/asma). Taneleri sap bağlantılı.

CORINA


  • (n.236411) tanım I.N.T.A: “ Early gold “
  • Orijin : Arjantin.
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta-erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta- büyük, konik,basık, orta seyrek taneli
  • Tane: Orta büyük( 5,5-7 gr), silindirik-elipsoidal yapılı, sarı-yeşil renkli, sulu ve etli
  • Genel özellikleri: Taze tüketim için uygun çekirdeksiz beyaz bir üzüm çeşididir.Verimliliği oldukça yüksek.Üzümü kaliteli , yaklaşık % 15 şekerli, pH ve toplam asitlik değerleri 3,7 ve 5 gr/litre ; hafif aromalıdır.

CORRIN SEEDLESS


  • Dilekçe no 280-NV
  • Patentli çoğaltıcısı Zanzi Fruitgrowing Equipment
  • Orijin : Kaliforniya.
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta-erken
  • Olgunlaşma dönemi : Orta
  • Salkım : Büyük, konik,basit kanatlı, orta sert
  • Tane: Orta ( 3,4-5 gr), uzun-eliptik, sarı-yeşil, güneş gören kısımları bazen kırmızı
  • Genel özellikleri: Çekirdeksiz beyaz üzüm, tanenin ortalama ağırlığını arttırmak için salkımdaki sap sayısının azaltılarak taze tüketimi açısından ilginç; endüstriyel kullanımlarıda mevcut.Yüksek verimli, üzüm kalitesi iyi, tatsız, şeker miktarı yaklaşık % 13,1 , pH düşük ( 3,34 ) , toplam asit 6,8 gr/litredir.

DAWN SEEDLESS


  • Dilekçe no 9-NV/84
  • Patentli çoğaltıcısı Zanzi Fruitgrowing Equipment
  • Orijin : Kaliforniya.
  • Uyanma dönemi : Orta-erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta büyük, konik, kanatlı, orta seyrek taneli
  • Tane: Orta ( 3,1-4 gr), eliptik-yuvarlatılmış yapı, sarı-yeşil renkli
  • Genel özellikleri: Çekirdeksiz, beyaz, üzüm verimi oldukça yüksek (Yaklaşık 20 kg üzüm/asma) üzüm kalitesi yüksek, % 16’ yı aşan şeker oranı, pH ve toplam asitlik değerleri 3,5 ve 5 gr/litre; taze tüketim açısından ilginç ama sap büyüklüğü fazla değil .Endüstriyel kullanım için elverişli( özellikle meyve salatalarında )

EARLY RED


  • Orijin : Moldova.
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta-erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Büyük, konik, uzun, oldukça kanatlı
  • Tane: Orta büyük ( 5-6 gr), uzun oval yapıda kırmızı –pembe görünümlü
  • Genel özellikleri: Taze tüketim açısından oldukça önemli kırmızırenkli çekirdeksiz bir üzüm çeşididir.Verimliliği orta-yüksek, şeker oranı % 15, pH ve toplam asitlik derecesi 3,7 ve 5 gr/litredir.

IMPERATRICE (RED SEEDLESS)


  • (n.28467) tanım I.N.T.A
  • Orijin : Arjantin
  • Uyanma dönemi : orta-erken
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Orta geç
  • Salkım : İri veya çok iri, konik, basit kanatlı, orta seyrek taneli
  • Tane: Orta( 4 gr), yuvarlak oval, ince kırmızı kabuklu, dayanıklı, renksiz etli, sulu, aromasız
  • Genel özellikleri: Kırmızı renkli çekirdeksiz bir üzüm çeşididir.Yüksek verimliliği tanelerin ağırlığını arttırmak ve dikim ile üretim arasında denge sağlamak maksadıyla salkımların güneş görmeleri için çeşitli metodlar kullanılsa kalite daha iyi olur.Üzüm fazla şekerli değil ( % 13 ) ve düşük asitlidir ( 6 gr/litre ).

JADE SEEDLESS


  • King Husainy türü patentli marka
  • Dilekçe no. 129-NV/86
  • Patentli çoğaltıcısı Zanzi Fruitgrowing Equipment
  • Orijin : İsrail
  • Uyanma dönemi : Erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta büyük,, konik yapılı
  • Tane: Orta büyük, eliptik-silindir formunda, sarı yeşil renkli
  • Genel özellikleri:İyi verimli, beyaz, çekirdeksiz bir üzüm çeşididir.Erken olgunlaşır, eti dolgun, salkım ve tane ölçüleri bakımından taze kullanıma elverişlidir.

PERLA NERA


  • Orijin : Arjantin.
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta büyük, kesik konik yapılı, bazen kanatlı, orta sert
  • Tane: Orta büyük( 5,5-6,5 gr), eliptik-uzun oval biçimli, koyu kırmızı mavimsi kabuklu
  • Genel özellikleri: Siyah çekirdeksiz sofralık üzüm, kuvvetli, verimli.Sap büyüklüğü, asma üzereinde uzun süre kalabilen ve suyunun özellikleri açısından ilginç ( şeker % 15,5 pH 3,66 ve toplam asit 6,5 gr/litre) , tatsız.

PERLON


  • (n.89578) tanım I.N.T.A
  • Orijin : Arjantin, A.Gargiulo tarafından melezlenerek elde edilmiştir.
  • Uyanma dönemi : Erken-çok erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken-çok erken
  • Olgunlaşma dönemi : Orta geç
  • Salkım : Büyük, uzun konik, kanatlı, oldukça sert
  • Tane: Orta( 4,6 gr ), yuvarlak, uniform, koyu kırmızı-morumsu sağlam kabuklu, hafif kırağılı, eti renksiz, sulu
  • Genel özellikleri:Yüksek verimlilik ileendüstriyel kullanıma ve taze tüketime uygun çekirdeksiz siyah üzüm çeşididir.Üzüm verimi iyi, tanelerin boyutları kuvvetlendirme teknikleri ile arttırılabilir; iyi olgunlaşması için beklemeyi gerektiren aksi takdirde pH’ ı oldukça düşük olan ve şeker düzeyi isteneni bulamayan bir çeşittir.
  • RED FLAME

  • Orijin : Kaliforniya, Weinberger a Fresno tarafından elde edilmiştir.
  • Uyanma dönemi : Erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta büyük, konik, basit kanatlı,orta sert
  • Tane: Küçük( 3 gr ), yuvarlak, uniform, ince,narin,kırmızı, sadece iyi ışık aldıysa uniform kabuklu, sulu
  • Genel özellikleri: Yüksek verimli taze tüketim için uygun kırmızı renkli çekirdeksiz bir üzüm çeşididir.Tanelerinin büyüklüklerini arttırmak için uygun teknikler kullanıldıysa üzüm kalitesi iyi; şeker oranı orta düşük ( % 15), toplam asit 6 gr/litre, toplandıktan sonra uzun süre muhafaza edilememekte ve taneler salkımdan dökülmeye başlamaktadır.
  • RUBY SEEDLES

  • Orijin : Kaliforniya, H.P.Olmo a Davis tarafından elde edilmiştir.
  • Uyanma dönemi : Erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken
  • Olgunlaşma dönemi : Orta-erken
  • Salkım : Büyük veya çok büyük, uzun, kanatlı,orta sert
  • Tane: Orta ( 4,5 gr ), uniform,yuvarlak oval, ince,dayanıklı kırmızı-morumsu kabuklu, eğer ışığı iyi aldıysa düzgün, kırağılı; sulu, kokusuz etli.
  • Genel özellikleri: Asmaları oldukça kuvvetlidir.Çok verimli olduğundan endüstriyel kullanım ve taze tüketim için uygun, çekirdeksiz kırmızı üzüm çeşididir. Tanelerinin büyüklüklerini arttırmak ve doğru renklenmesini sağlamak için uygun teknikler kullanılarak üzüm kalitesi iyileştirilebilir.
  • SILCORA

  • (n.235023) definizione I.N.T.A ; “Muscat seedless”
  • Orijin : Arjantin.
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Orta-büyük, kesik koni biçiminde, bazen kanatlı
  • Tane: Orta ( 5-6 gr ),oval veya kesik oval, sarı renkli.
  • Genel özellikleri: İyi verimliliği olan beyaz çekirdeksiz üzüm çeşididir.Sarı kabuğu, misket aromalı ve şıra özellikleri ( şeker % 21, pH 3,98 ve toplam asitlik 4 gr/litre) nedeniyle üzüm kalitesi iyidir.

SULTANINA BIANCA (THOMSON SEEDLESS)


  • Orijin : Eski Anadoluda daha sonra tüm Akdeniz bölgesinde yayılmış
  • Uyanma dönemi : Orta-geç
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Orta geç
  • Salkım : Orta-büyük, konik silindir biçimde, kanatlı, sert
  • Tane: Küçük ( 2 gr ),oval-eliptik, uniform sarı yeşil, ince ama dayanıklı kabuklu, az sulu kıtır, kokusuz.
  • Genel özellikleri: Kurutulmuş üzüm olarak kullanılan geleneksel çekirdeksiz çeşittir.Taze tüketim ve pazarlama için uygun dikim teknikleri kullanılırsa üzüm kalitesi iyileştirilebilir, bu çeşit “ Thompson seedless” olarakta adlandırılır.

Çekirdekli Çeşitler


CARDINAL


  • Genel özellikleri: Asma üzerinde ve nakliye sırasında iyi dayanıklılık elde etmek için olgunlaştıktan hemen sonra toplanması gereken erkenci siyah üzümlerin en iyilerindendir.

EARLY CARDINAL


  • Genel özellikleri: Cardinal’ den 10 gün önce olgunlaşan bir çeşittir.

EARLY BLACK


  • Orijin : Moldava
  • Uyanma dönemi : Orta-erken
  • Çiçeklenme dönemi: Erken veya çok erken
  • Olgunlaşma dönemi : Erken veya çok erken
  • Salkım : Orta-büyük, konik şekilli, kanatlı, seyrek taneli
  • Tane: Orta büyük ( 6 gr ),uzun oval, koyu mavi-siyah renkli kabuklu dayanıklı; kıtır, tatsız etli.
  • Genel özellikleri:Çekirdekli, sofralık üzüm çeşidi.Erkenciliği, salkım yapısı ve büyüklüğü, yüksek verimliliği nedeniyle ilginçtir.Tat özellikleri iyi, şeker oranı % 16, pH 3,75 ve toplam asitlik 6 gr/ litredir.

GEMA


  • (n.236410) definizione I.N.T.A “ Djamona”
  • Orijin : Arjantin
  • Uyanma dönemi : Orta
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Orta erken
  • Salkım : Büyük ( 800 gr ), kesik konik biçiminde, nadiren kanatlı, oldukça seyrek taneli
  • Tane: Orta büyüklükte, dikim teknikleri ile ağırlıkları 14 grama çıkartılabilir.Silindirik-oval, sarı renkli , 2-3 çekirdekli.
  • Genel özellikleri:Beyaz çekirdekli, asmaları kuvvetli ve verimli, salkım yapısı ve tane büyüklükleri bakımından önemli bir çeşittir; eti sulu, yola karşı çok dayanıklı, bütün salkım ve tane özellikleri açısından oldukça iyi; şeker oranı % 18, pH 3,78 toplam asitlik 4,8 gr/litre, tatsız.

ITALIA


  • Genel Özellikleri: Hafif misket aromalı kuru madde % 15-16, yüksek verimli ve uzun yola dayanıklı gibi özelliklerinden dolayı pazarlarda en çok aranan beyaz bir üzüm çeşididir.

MATILDE


  • Genel Özellikleri:Çekirdeksiz üzüm çeşitleri içerisinde şu anda en erken olgunlaşan çeşittir.Olgunlaşması erken ve salkımları iri, büyük seyrek taneli, meyve eti sert hafif aromalı, ince ama dayanıklı sarı renkli kabuğu ile mükemmeldir.

MICHELE PALIERI


  • Orijin : İtalya
  • Uyanma dönemi : Orta-erken
  • Çiçeklenme dönemi: Orta
  • Olgunlaşma dönemi : Orta geç
  • Salkım : Büyük , silindirik, kanatlı, oldukça seyrek taneli
  • Tane: Büyük( 9-10 gr ) oval veya hafif oval, orta dayanıklı, morumsu siyah renkte ; sert, aromasızdır.
  • Genel özellikleri:Asmaları kuvvetli ve verimli, çekirdekli siyah üzüm.Salkım görüntüsü güzel kabuklu, morumsusiyah rengi pazarda oldukça kabul görüyor; nakliyelere iyi dayanıyor.Bazı aşılar ile uyum sağlama problemi var.

RED GLOBE


  • Orijin : Kaliforniya.
  • Uyanma dönemi : Geç
  • Çiçeklenme dönemi: Geç
  • Olgunlaşma dönemi : Geç
  • Salkım : Büyük ,konik, kanatlı, orta sıkı
  • Tane: Büyük( 9-10 gr ), kırmızımsı küre şeklinde.
  • Genel özellikleri: Asmaları kuvvetli ve verimli kırmızı sofralık bir üzüm çeşididir; şeker oranı % 14, pH 3,4 ve toplam asitlik 5,5 gr/ litre olan özellikleriyle orta kaliteye sahiptir.

REGINA


  • Genel özellikleri: Eskiden beri yetiştiriciliği yapılan küçük üzümlere sahip çeşitlerden biridir ve bütün Akdeniz ülkelerine yayılmış benzerleri bulunmaktadır.Tadı çok iyi, asma üzerinde ve nakliye sırasında uzun süre dayanabilen bir çeşittir.

VITTORIA (VICTORIA)


  • Orijin : Romanya
  • Uyanma dönemi : Geç
  • Çiçeklenme dönemi: Geç
  • Olgunlaşma dönemi : Erken
  • Salkım : Büyük ,konik, orta sert
  • Tane: Büyük( 10-12 gr ), eliptik-silindir, sarı-yeşil renkli
  • Genel özellikleri:Erkenliği , salkımın çok iyi özellikleri ve ayrıca istikrarlı verimliliği nedeniyle ilginç.Kokusuz, kabuğu az kırağılı ve neredeyse uniform renklenmiş; 2 çekirdekli kıtır etli.
Son düzenleyen Safi; 10 Aralık 2016 03:59