Arama

Barış Manço - Tek Mesaj #6

venüsün_kızı - avatarı
venüsün_kızı
Ziyaretçi
12 Mart 2006       Mesaj #6
venüsün_kızı - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Barış Manço3.jpg
Gösterim: 2591
Boyut:  60.6 KB

Barış Manço


2 Ocak 1943'te Istanbul'da doğdu.
İlk kez 1958'de sahneye çıktı. O günden bu yana, Türk Rock Muziği'nin öncüsü olarak grubu "KURTALAN EKSPRES" ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi. (Japonya'daki konserlerinin ardından bu ülkede iki CD'si yayınlandı. )

Günümüze kadar bestelediği 200'un üzerindeki şarkı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırken, bu şarkıların birçoğu, daha sonra Yunanca'ya, Bulgarca'ya, Arapça'ya, İbranice'ye, Japonca'ya, Farsca'ya ve Kürtçe'ye çevrilerek, kendisi veya yerel sanatçılar tarafından tekrar seslendirildi.

Ekim 1988'de, TRT 1 Televizyonu'na o güne kadar benzeri yapılmamış bir program önerdi. "Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli" olan ve yayına girdiği günden beri milyonlarca izleyiciyi ekran başına toplayan "BARIS MANCO ILE 7 DEN 77 YE" böylelikle doğmuş oldu. Sekizinci yayın yılını tamamlayan bu program, her pazar uydu aracılığıyla TRT INT'te de yayınlanmakta ve yalnız Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde değil, tüm Orta Asya ve Yakın Doğu'da da izlenebilmekteydi.
"7 den 77 ye" programı çekimleri için oluşturulan TV ekibi, bugüne kadar "Ekvator'dan Kutuplar'a" yerküre üzerinde 150 değisik ülkeye giderek 500.000 km.'den fazla yol katetti. Bir baska deyişle, dünyanın çevresi 12 kez dolaşılmış oldu. Devlet Başkanları, şair, düşünür ve yazarlar, astronotlar, sporcular ve süperstarların da konuk edildiği bu program, 1996 Haziran ayında 300. kez ekrana gelerek Türk Televizyonculugu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora ulaştı.
Evli ve iki çocuk babası olan ve çok iyi derecede Ingilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, 31.01.1999 günü akşam 23:00 sularında evinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi; artık O tüm sevenlerinin gönlünde yaşayacak.

Unvanları


Barış Manço, 41 yılı aşkın sanat yaşamında kendisine layik görülen 300'un üzerindeki ödülün dışında, aşağıdaki ünvanlara da sahipti:
  • Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatcısı Ankara (1991) (1991)
  • Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991)
  • Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991)
  • Belçika Krallığı: Leopold II şövalyesi nişanı Brüksel, Belçika (1992)
  • Fransız Kültür Bakanlığı: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris, Fransa (1992)
  • Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı: Türkmen Vatandaşlığı Aşkabat, Türkmenistan (1995)
  • Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora Denizli (1995)
  • Min-On Vakfı : Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)

Sinema Hayatı

Barış Manço'nun sinema hayatı, kısa sürelidir. Barış Manço, 1975'de ilk ve tek filmi olan "Baba Bizi Eversene"yi çevirmiş, sinema hayatına başlamış, aynı zamanda bu filmle de sinema hayatına son noktayı koymuştur. Barış Manço, bu filmle, oyunculuğunun da, en az şarkıcılığı kadar iyi olduğunu göstermiş, ancak, nedendir bilinmez, başka film çevirmemiştir... Bu filmde gerçekten çok iyi oynamıştır Barış Manço. Keşke başka filmler de çevirseydi diyerek, sizleri, Baba Bizi Eversene filminin ayrıntılarına davet ediyoruz...

Profesyonel Müzik Yaşantısı


1970 yılında “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. Bu çalışma, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı.1973'de Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini yine aynı yıl “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı.
1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede konserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.
Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe olarak yorumlandı.

Ödülleri


Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödül aldı.Bunlardan bazıları 1991'de Türkiye Cumhuriyeti devlet sanatçısı unvanı, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü aldı. Ayrıca, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

Televizyon yapımcısı ve sunucu
1988 yılının Ekim ayında TRT 1 de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan 7den 77ye , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk Televizyonculuğu nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.
Ekvatordan Kutuplar a 5 kıtada 100 den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km. ye yakın yol kateden Barış Manço ile dinamik ekibi, aynı programı onuncu yayın yılında yine her Pazar bu kez Türkiye nin önde gelen özel kanalı ATV de izleyicisi ile buluşturmaya devam ediyor.
Yüksek öğrenimine Belçika da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi nde tamamlayan, evli, iki çocuk babası ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, 40. yılında ulaşan sanat yaşamında kendisine layık görülen 300 ün üzerindeki ödülün dışında, aşağıdaki ünvanlara da sahiptir:

TV Programcılığı


1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.
Ayrıca 4 × 21 Doludizgin adında bir talk-show programının yapımcılığını üstlendi. Ekim 1992'den 1993'ün sonlarına kadar 52 bölüm yayınlandı.
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2016 00:02