Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #15

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2006       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
milo Balkanlar’ı 1990’lı yıllarda kana bulayan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Hollanda’nın Lahey kentinde tutulduğu hapishanede ölü bulundu.
2001’den beri Savaş Suçları Mahkemesi’nde soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanan Sırp liderin ölüm nedeni araştırılıyor. 64 yaşındaki Miloşeviç, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı gerekçesiyle Moskova’da tedavi olmak için izin talep ediyordu. Avukatı Steven Kay, ailesindeki intihar geleneğine rağmen Miloşeviç’in kendisini öldürmüş olamayacağını söyledi. ‘Balkan kasabı’nın kardeşi Borislav ise ölümden Lahey Mahkemesi’ni sorumlu tuttu. Miloşeviç'in zehirlenme korkusu yaşadığını belirten ailesi, otopsiye güvenmediklerini açıkladı. Bosna Savaşı’nda katledilen Müslümanların yakınları ise Miloşeviç’in ceza almadan hayatını kaybetmesine üzüldü. Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, ölüm haberinin ‘yüz binlerce kurbanın ailesini ferahlattığını’ söyledi. Berişa, “Allah, mahkemeden önce hükmünü verdi.” dedi. Hırvatistan lideri Stipe Mesiç de Miloşeviç’in hüküm giymeden ölmesine üzüldüğünü söyledi.
Miloşeviç’in zehirlendiğinden şüphelenen avukatının “Otopsi Moskova’da yapılsın” talebi ise Lahey Mahkemesi’nce reddedildi. Reuters, Avukat Zdenko Tomanoviç’in “Miloşeviç’in dün cezaevinde zehirlendiğini söylediğini hatırlıyorum.” dediğini belirtirken, AP ajansı ise Sırp liderin sadece “birilerinin kendisini zehirlemek istediği” şikayetinde bulunduğunu söylediğini duyurdu. Miloşeviç’in zehirlendiği iddiaları ve Sırp liderin talebi üzerine müvekkilinin korunmasını istediğini kaydeden avukat; ancak talebine cevap almadığını söyledi. Miloşeviç’in zehirlenme endişesiyle ilgili şikayetinin somut bir iddia mı olduğu, yoksa genel bir endişeyi mi işaret ettiği netlik kazanmadı. Bir Sırp patoloji uzmanının da katılacağı otopsi sonucunu beklediklerini belirten Lahey Mahkemesi Başsavcısı Carla Del Ponte ise Miloşeviç’in ölümünü, “Şahitler, hayatta kalıp adaleti bekleyenler ve kurbanlar için üzüntü verici.” diye niteledi. Del Ponte, “Derin üzüntü duydum; çünkü mahkemesinin yaz başında sona ermesi bekleniyordu.” dedi. Bosna barış anlaşmasının mimarı olarak bilinen ABD’nin eski BM Büyükelçisi Richard Holbrooke ise Miloşeviç için “gözyaşı dökmeyeceğini” söylerken, “Yaptıkları, Avrupa’da 300 binden fazla kişinin ölümüne, 4 savaşa ve Avrupa’nın güneydoğusunda istikrarsızlığa sebep oldu.” dedi.
Miloşeviç’in ölüm haberinin ardından AB, Sırbistan’a Lahey’deki mahkeme ile işbirliğini sürdürmesi çağrısında bulundu. Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, olayın Sırbistan’ın savaş suçlularını teslim etme sorumluluğunu değiştirmeyeceğini belirterek, “Belgrad’ın AB’ye katılım sürecinin hızlanabilmesi için Miloşeviç’in mirasının temizlenmesi gerektiğini’’ söyledi. Uluslararası toplum, Ratko Mladiç ve Radovan Karadziç gibi azılı Sırp savaş suçlularının mahkemeye teslim edilmesi için Belgrad’a baskı uyguluyor. Öte yandan Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç, Miloşeviç’in kendi ülkesinde yargılanmamasından ötürü üzgün olduğunu açıkladı. Draskoviç, “Miloşeviç, kendi ailemden, partimden birçok insanın ölümlerini örgütlemişti.” derken, eski liderin birkaç kez kendisinin öldürülmesi yönünde emir verdiğini de belirtti. Miloşeviç’in ölümü birçok Sırp lider tarafından ise üzüntüyle karşılandı.
“Kafamın içine beni çok yorgun düşüren sesler üşüşüyor. Bu, günden güne artıyor.’’ diyen Miloşeviç, dönme garantisi vererek Rusya’da tedavi olmak için izin istemiş; ancak Lahey’deki mahkeme bu talebi reddetmişti. Mahkeme kararında, “çok ciddi suçlarla itham edilen sanığın davasının son aşamaya geldiği ve geri döneceğine ikna olunmadığı’’ belirtilmişti. Miloşeviç’in yüksek kan basıncının kalp, böbrek ve merkezî sinir sistemini harap etmesinden endişe ediliyordu. Boşnak halkına, Hırvatlara ve Kosovalı Arnavutlara karşı ağır savaş suçu işlemekten yargılanan Slobodan Miloşeviç’in davası Lahey’deki mahkemede 12 Şubat 2002’de başlamıştı. Hakkında 66 ayrı dava bulunan Sırp liderin, hüküm giymesi halinde müebbet hapis cezası alması bekleniyordu. Miloşeviç’in kalp ve yüksek tansiyon sorunları mahkeme sürecini yavaşlatmıştı. Miloşeviç, “Savunma, Tarih ve Gelecek İçin Konuşuyor’’ adlı bir kitap da hazırlıyordu. Sırp lider, gelecek ay çıkması beklenen kitabında, ABD ile Avrupalı müttefiklerini, “ortak devletlerini küçük sömürge devletçiklere bölmekle” suçluyor.