Arama

Nesli Tehlikedeki Türler - Tek Mesaj #6

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2007       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nesli Tükenen Canlılar Türkiye'de Çoğalıyor...

Küresel ısınma ve yaşam ortamlarını insanların tahrip etmesi nedeniyle nesilleri tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan sürüngen türleri, anavatanlarından getirildikleri Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındaki Eko park'ta çoğalıyor.
Yavrular, vahşi doğada mücadele edebilecek kabiliyete ulaştırıldıktan sonra anavatanlarına gönderilerek, yaşam alanlarına bırakılıyor.
Ad:  ekopark.jpg
Gösterim: 1153
Boyut:  12.5 KB
Dünyada ve Türkiye'de soyları tükenmekte olan on binlerce bitki ve hayvan türünün anısına Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Tekir ova beldesinde 12 yıllık mücadele sonucu kurulan Eko park, canlı türleri için yeni bir umut oldu.
Parkın kurulduğu 50 dönüm arazi, çok sayıda şifalı bitki, kaktüs aileleri ve egzotik ağaçlardan oluşan flora dokusu, çok çeşitli yılan, iguana, dev kertenkele, kaplumbağa ve amfibi türlerine doğal yaşam alanı oluşturuyor.
Küresel ısınma ve insanların doğadaki tahribatı nedeniyle nesilleri tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan dünyanın her kıtasından sürüngen türleri, anavatanlarından getirildikleri Eko park'ta çoğalıyor.
Yavrular, vahşi doğada yaşam mücadelesi verebilecek kabiliyete ulaştırıldıktan sonra anavatanlarına gönderilerek, yaşam alanlarına bırakılıyor.
Afrika'da hala bazı kabilelerin tanrı olarak kabul ettiği kara mamba, Mısır'ın ünlü kraliçesi Cleopatra'nın intihar etmek için kullandığı mayahaya kobrası, 180 kilo ağırlığındaki boğa yılanı ve Güney Amerika'nın en güzel canlısı olarak kabul edilen iguanaların bulunduğu eko park, nesilleri tükenmekte olan 30 safkan timsahı ağırlamaya hazırlanıyor.

Tanzanya Hükümetinden 127 Silahlı Asker
Ad:  ekopark2.jpg
Gösterim: 1253
Boyut:  18.5 KB
Eko Park'ın işletmecisi Selami Tomruk, her biri 750-950 kilogram ağırlığındaki timsahları Türkiye'ye getirmek, üremelerini sağlamak ve yavrularını yeniden Nil deltasına bırakmak için Tanzanya hükümetinden özel izin aldığını söyledi.
Tanzanya hükümetinin bu izinle birlikte timsahları Nil deltasında güvenli şekilde yakalayabilmek için kendisine 127 silahlı asker, 70 işçi ve 40 araba tahsis ettiğini belirten Tomruk, Avrupa'da çalışan 42 kişilik doğa bilimciden oluşan ekibiyle konuklarını almaya gideceklerini söyledi.
Bu timsahların doğal dokunun bozulması nedeniyle geçen yıl acilen tüm dünyada koruma altına alındıklarını bildiren Tomruk, timsahların bir ülkeden diğerine taşınmalarının bile yasak olduğunu kaydetti.
Tomruk, insanları yiyen timsahların bile ülkelerce koruma altında tutulduklarını ve bu canlılara zarar verenlerin hapis cezasına çarptırıldıklarını söyledi.
Kişi başına yıllık gelirin 50 doların altında olduğu Tanzanya'da hükümetin birçok uluslararası kuruluştan izin alarak kendilerine şartlı ayrıcalık tanıdığını belirten Tomruk, "Tanzanya hükümeti o fakir haliyle bize büyük bir iyilik yaptı ve olağanüstü destek verdi. Benim ülkemde hala yok olan nesillere Tanzanya kadar önem verilmiyor" dedi.

Vahşi Hayata sürdürülebilirliği için Sponsor Arayışı

Timsahların Türkiye'ye gelebilmesi için 2.5 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu ifade eden Selami Tomruk, bunun 1.5 milyon doları için sponsor aradıklarını söyledi.
Vahşi hayatın sürdürülebilirliğine katkının yanı sıra bu timsahların Türkiye'ye gelmesinin inanılmaz bir tanıtım olacağını kaydeden Tomruk, 200 bin yıldan bu yana en az evrim geçiren bu dev sürüngenler için 10 dönüm yaşam alanı hazırladıklarını söyledi.
Tomruk, Nil'de yakalayacakları timsahların kan analizlerini yaptıktan sonra safkan olan 30 tanesini yerli kabilelerin düzenleyecekleri törenlerin ardından 1200 kilometrelik yolculukla en yakın hava alanına götüreceklerini ve Belçika Havayolları ile Türkiye'ye getireceklerini bildirdi.
Dünyada küresel ısınma nedeniyle tatlı suların debilerinin düştüğünü ve susuz kalan timsahların birçoğunun göç yollarında öldüğünü belirten Tomruk, bu hayvanların Eko park'ta oluşturulacak doğal yaşam alanlarında çoğalacaklarını kaydetti.
Ad:  ekopark3.jpg
Gösterim: 1205
Boyut:  15.3 KB
Tomruk, vahşi hayatta var olabilme mücadelesi kazandıracakları yavru timsahları belirli bir yaşa geldiklerinde Tanzanya'ya göndererek Nil'e bırakacaklarını söyledi.
Heyecanlı Bekleyiş

Tanzanya, Malezya, Burma'da yaşayan piton molurus albino cinsi yılanların da birinci derecede koruma altında olduğunu ifade eden Tomruk, bu hayvanların yaşam alanlarında insan tahribatı nedeniyle her 100 yumurtalarından sadece birinin yaşama şansı olduğunu kaydetti.
Tomruk, Ekopark'ta bu nedenle yarattıkları doğal yaşam alanına 100 yumurta bırakan piton molirus albinonun 90 yavrusunun yaşayacağına inandıklarını belirtti.
Nesli tükenmekte olan bu cins pitonun yumurtadan çıkacak yavrularının, belirli bir yaşa gelince anavatanlarına gönderilerek doğaya bırakılacaklarını ifade eden Tomruk, heyecan içinde yavruların yumurtalardan çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Yurtdışından Araştırma İçin Geliyor

EkoPpark'ın bir enstitü gibi çalıştığını bildiren Selami Tomruk, yurtdışından birçok biyoloji ve ekoloji öğrencisinin tez çalışmaları için burada eğitim aldıklarını söyledi.
Eko Park'ın 14 öğrenci barındırma kapasitesine sahip olduğunu belirten Tomruk, bu yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden 14 profesör ile 127 öğrencinin kendilerine müracaat ettiğini kaydetti. Selami Tomruk, ekonomik zorluklar nedeniyle bu müracaatları üzülerek kabul edemediklerini belirterek, yurt dışındaki ilgiye karşın Türkiye'de destek alamamaktan yakındı.
Finlandiyalı ekoloji öğrencisi Jaana Oikarinen de, Antalya'daki endemik bitki türleri üzerine tez hazırladığını söyledi. Oikarinen, zengin yapısı nedeniyle üniversitesinin kendisini Eko Park'a gönderdiğini ve üç ay boyunca burada araştırma yapacağını kaydetti.

CNNTurk