Arama


Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
28 Kasım 2007       Mesaj #8
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Suudi Arabistan'a has arap kahvesi... Gahwa arabi...

Esas metin (İngilizce olarak);

The preparation, serving and drinking of gahwa -- Arabian coffee -- are each individual rituals derived from Bedouin hospitality; traditions that are still bound today by the same ceremony and etiquette which have ruled for centuries.
According to legend, coffee-drinking began in Arabia almost 12 centuries ago when a goat herder named Khalid noticed that while the afternoon sun made him drowsy, his flock frolicked and gambolled after nibbling at the berries of a certain evergreen bush. The ingenious Khalid ground and boiled the agreeable berries and so invented a phenomenon that has worked its way into the marrow of everyday life.
The gahwa ritual (pictured) starts when the host places a set of four coffee pots, called della, next to an open fire. He pours the coffee beans onto a mahmasa, a shallow, long-handled iron pan which he holds just above the flames. He stirs the roasting beans from time to time with a yad al mahmasa, which is attached by a chain to the small pan. When the beans are cooked they are left to cool before being pulverised with a pestle in a mortar called mahbash. When pounding the beans it is necessary to strike the side of the mortar occasionally with the pestle to free the grounds from sticking together. This noise is considered music and the guests should listen carefully and show appreciation of the host's artistic expression.
The largest della contains the coffee grounds from previous days, so water is poured into the second largest pot, to which the freshly ground coffee is added and then boiled over the fire. Meanwhile, the host pounds the cardamom seeds, and sometimes a pinch of saffron, in the mahbash. These spices go into the third della which is then filled with the freshly brewed coffee from the second pot and brought to the boil again. Finally the gahwa is poured into the fourth and smallest pot ready to serve.
It is always the host's privilege to serve his guests, although a servant may assist by holding the tray of small, china cups without handles. He may pour himself a small cup first in order to taste it, but strict rules of etiquette are observed in the serving order. When only men are present, the most important person in the room is served first. Age takes precedence if there is some doubt as to rank. Until a few years ago men were always served before women, but today that custom is often reversed, particularly if Westerners are among the guests.
The cups are only half filled, but guests may have several refills. It is polite to accept an odd number of cups -- one, three or five. When the guest has finished he should jiggle the empty cup from side to side, indicating to the host that he has had sufficient. To refuse the first round is considered not only bad manners but also an insult to the host.
Gahwa is never sweetened with sugar. Instead, fresh dates are offered as the standard accompaniment to the aromatic brew. The papery-skinned fingers of fruit contain 55% natural sugar which refresh and sweeten the palate between each sip of gahwa.
The proportions of coffee and cardamom in recipes for making gahwa varies considerably from region to region. The Saudia airline offers its passengers a blend made from 25 grams of ground Arabic coffee, 35 grams of crushed cardamom and 1 litre of water. To be served a cup of this unique beverage is more than just refreshment, it is unfailing proof that the guest is still revered and honoured in Saudi Arabia. In offering a cup of gahwa the host is saying

****

Türkçe anlatımı (Çeviri dili ile) yazım hatası var ise maazur görünüz...;

Gahwanın hazırlık, servis ve içmesi — Arap kahve — her bir adetin, bedevi konukseverliğinden türediğidir; Hala bugün yüzyıllar boyunca yöneten aynı tören ve görgü ile bağlanan görenekler.

Efsaneye göre, kahve-içme, neredeyse 12 yüzyıl önce bir keçi toplanıcısının, Khalid'in, onu fark ettiğini adlandırdığı zaman Arabistan'da başladı, ikindi güneşi, onu uykulu yaparken, onun sürüsü, sıçrayıp oynadı, ve kesin daima yeşil bir çalılığın küçük yumuşak meyvelerinde dişlemekten sonra zıpladı. Marifetli Khalid yeri, ve uygun küçük yumuşak meyveleri kaynattı, ve günlük yaşamın özüne onun yoluna çalışan bir olgu da, öyle icat etti.

Gahwa adeti (Resmedilen), ev sahibinin, dört kahve kabının bir takımını yerleştirdiği zaman başlar, dellayı çağırdı, açık bir ateşin yanında. O, bir mahmasaya kahve çekirdeklerini döker, onun, alevlerin sadece yukarısında tuttuğu sığ, uzun-tutulan demir bir tava. O, zaman zaman, küçük tavaya bir zincir ile bağlanan bir yad al mahmasayla kızgın fasulyeleri karıştırır. Bir havanda bir havaneliyle ezilmek fasulyelerin, onların, serinletmek için bırakıldığı pişirildiği zaman, mahbashı çağırmadan önce. Ne zaman fasulyeleri ezmek, bir arada yapıştırmaktan yerleri özgür bırakmak için havaneliyle ara sıra havanın kenarına vurmak için zorunludur. Bu gürültü, düşünülmüş müziktir, ve konuklar, dikkatli şekilde dinlemeliydi, ve ev sahibinin sanatsal ifadesinin takdirini göstermeliydi.

En büyük della, önceki günlerden kahve yerlerini içerir, bundan dolayı su, ikinci en büyük kaba dökülür, hangisine yeni, kahvenin, eklendiği ve sonra ateş taşıldığını yerde tutar. Bu arada, ev sahibi, kakule tohumlarını ezer, ve bazen safranın bir çimdiği, mahbashta. Bu baharatlar, ikinci kaptan yeni hazırlanan kahveyle sonra doldurulan olan üçüncü dellaya gider, ve yeniden kaynamaya getirdi. Sonunda gahwa, dördüncüye dökülür, ve en küçük, hizmet etmek için hazır yerleştirir.

Bir hizmetçinin, küçük tepsisini tutarak yardım edebilmesine rağmen onun konuklarına hizmet etmesi için her zaman ev sahibinin ayrıcalığıdır, Çin, kulplar olmadan yuvarlar.


Ufak bir hatırlatma, ''Della'' Arapça bir kelimedir Türkçesi ise Cezve oluyor...